Popi în politică, chiar şi împotriva Sinodului. Păcatele candidaţilor în sutane care îl lasă pe Dumnezeu pentru fotolii de consilieri şi de primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerea enoriaşilor, când preotul face politică Desen de Vali Ivan
Alegerea enoriaşilor, când preotul face politică Desen de Vali Ivan

Mai mulţi preoţi din ţară au anunţat că s-au decis sau că intenţionează să candideze pentru un post de consilier local, judeţean sau de primar, fie ca independenţi, fie din partea unor partide. Şi asta chiar dacă îşi vor pune în cap Sinodul.

De altfel, Sinodul a anunţat recent că interzice implicarea feţelor bisericeşti în politică, permiţând un singur lucru: preoţii pot candida pentru un fotoliu în Consiliul Local sau Judeţean, doar ca independenţi şi doar după ce au binecuvântarea superiorilor din Biserică.În ţară, însă, lucrurile sunt departe de ce vor şefii BOR: unii preoţi s-au autosuspendat deja şi s-au înscris în diverse formaţiuni politice, aruncându-se în cursa electorală pentru alegerile locale din 5 iunie. Alţii, implicaţi în scandaluri sonore, precum sex cu minore, nu se feresc nici ei de bătălia electorală.

Alegerile locale din 5 iunie 2016 se anunţă tensionate din cauza mizei uriaşe privind „schimbarea“ - conceptul dorit de o ţară întreagă, dar de la care politicienii sunt primii care se eschivează. În acest context, în care independenţii proveniţi din societatea civilă par să câştige tot mai mult teren, preoţii reprezintă o categorie aparte de candidaţi, cu masa de votanţi asigurată de enoriaşi. Cazuri de implicare a clerului în viaţa politic-administrativă a comunităţii s-au văzut deja în România. Am avut preoţi consilieri locali, ba chiar şi candidaţi la Primărie. Anul acesta, însă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dorit să vină cu precizări electorale.

Deşi preoţilor le este interzis să facă politică, Sinodul a acordat dispensă, în mod excepţional, clericilor care doresc să candideze. Ei vor putea candida doar ca independenţi şi doar pentru un mandat de consilier local sau de consilier judeţean. Chiar şi aşa, clericii vor avea nevoie de binecuvântarea ierarhilor lor, exprimată printr-un acord scris, şi vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică în campania electorală.

„Sfântul Sinod reaminteşte faptul că BOR nu susţine vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toţi cetăţenii să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane, a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară integrală care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală“, a transmis, recent, Sinodul BOR.

Suceava: doi preoţi, candidaţi ai PNL

Chiar şi după ce Sinodul a anunţat că preoţilor ortodocşi le este interzisă orice legătură cu politica, doi preoţi din judeţul Suceava au renunţat la sutane pentru a putea candida, din partea PNL, la alegerile locale din 5 iunie 2016. Dacă preotul Liviu Mihăilă a anunţat încă de la mijlocul lunii februarie că intenţionează să se înscrie în cursa pentru Primăria municipiului Fălticeni, zilele trecute a venit rândul preotului Sorin Doroftiese să fie numit candidat PNL la funcţia de primar al comunei Dorna Candrenilor.

Liviu Mihăilă (41 de ani) a slujit, timp de 15 ani, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Hreaţca, o localitate aflată la circa 12 kilometri de Fălticeni, o parohie ce numără nu mai puţin de 130 de familii. De asemenea, candidatul PNL pentru Primăria Fălticeni este preşedinte al Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, care în ultimii ani a organizat tot felul de evenimente, cum ar fi Festivalul de Folk din Fălticeni sau Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”, precum şi preşedinte al organizaţiei judeţene Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei.

suceava

Preoţii Liviu Mihăilă şi Sorin Doroftiese vor candida la alegerile locale din această vară. FOTO Facebook/www.suceavanews.ro

Candidatura lui Liviu Mihăilă la Primăria Fălticeni poate fi considerată una surprinzătoare. Fălticenenii se aşteptau ca pentru fotoliul de edil-şef al oraşului să candideze, din partea PNL, Gheorghe Aldea, preşedintele PNL Fălticeni, însă mai marii din partid au decis cooptarea preotului Liviu Mihăilă, care până în momentul anunţării candidaturii nu a fost membru al PNL.

„Voi candida, dar în calitate de cetăţean al municipiului Fălticeni, nu ca preot, şi mă voi suspenda în această perioadă. Vreau o altfel de politică la Fălticeni, în interesul cetăţeanului, nu în interesul ştim noi cui se face în acest moment. M-am implicat în fenomenul cultural, dar şi economia acestui oraş are nevoie de altceva. Sunt necesare locuri de muncă şi de o viziune adaptată”, a declarat preotul Liviu Mihăilă, candidatul PNL la Primăria municipiului Fălticeni.

Preotul Sorin Doroftiese este ctitorul bisericii din cărămidă din satul Dealul Floreni, comuna Dorna Candrenilor. Construcţia acestui lăcaş de cult a fost începută în 2007, biserica din Dealul Floreni reprezentând una dintre mai frumoase clădiri arhitecturale din bazinul Dornelor. Pe locul unde a fost ridicată această unitate de cult se afla o capelă de cimitir, însă cum spaţiul era foarte mic în comparaţie cu numărul credincioşilor din zonă, preotul Sorin Doroftiese a luat decizia de a construi o nouă biserică.

Preotul Doroftiese va candida pentru funcţia de primar al comunei, luându-i locul actualului edil, Candrea Mafteiu, care a ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani. „De pe data de 6 mai, când începe campania, discutăm, până atunci nu doresc să dau nici o declaraţie”, a spus preotul Sorin Doroftiese. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a transmis prin vocea secretarului eparhial al Arhiepiscopiei, preotul Cornel Oprişan, că părintele Sorin Doroftiese a depus cerere de retragere din preoţie. (Dănuţ Zuzeac)

Constanţa: Consilierul local rămâne în amvon

Preotul constănţean Andrei Salomia şi-a reprezentat cu succes enoriaşii în calitate de consilier local la Năvodari, în mandatul 2004 - 2008. „Am fost preşedinte al comisiei sociale, am înfiinţat cantina socială, am împărţit loturi pentru tinerii căsătoriţi. Erau alte vremuri. Mai curate, mai frumoase. Acum, nu prea mai am motivaţie“, a declarat parohul de la Biserica „Buna Vestire“. Salomia nu este hotărât dacă va candida din nou. Aproape sigur îşi va vedea de treburile bisericeşti, dar lasă loc de răzgândire: „În proporţie de 80% nu voi mai candida. Dar mai e un procent de 20%, în care mă gândesc la proiectele frumoase pe care le-am făcut pentru comunitate. Dar nu am luat încă decizia“. 

Până la ora actuală, niciun cleric din Constanţa nu şi-a manifestat dorinţa de a candida la alegerile locale. „Candidatura clericilor poate fi benefică pentru viaţa comunităţii, în următoarele situaţii: lipsa candidaţilor laici care să reprezinte eficient comunităţile respective; existenţa unor candidaţi care atacă în mod constant Biserica sau susţin principii morale contrare valorilor creştine; încălcarea neutralităţii politice din partea celorlalte culte, prin practicarea partizanatului politic“, a declarat preotul-jurnalist Eugen Tănăsescu de la Arhiepiscopia Tomisului, blogger „Adevărul“.

Un alt preot a devenit cetăţean de onoare al Constanţei pentru cele trei mandate de consilier local pe care le-a avut în administraţia Mazăre. Gheorghe Stoica, fost paroh la Biserica Sfântul Gheorghe, fusese caterisit din cauza încurcăturilor din viaţa personală, dar a fost recuperat ca edil de fostul primar Radu Mazăre. (Sînziana Ionescu)

Părintele Paul Negoiţă visează Primăria Buzău

Fostul candidat independent la alegerile din 2012, preotul Paul Negoiţă, urmează să se lanseze din nou în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Buzău. Nu şi-a anunţat oficial intrarea în cursa electoral, dar a lăsat pe contul său de Facebook numeroase indicii privind intenţia sa. Surse din staful lui spun că, în zilele următoare, preotul Negoiţă îşi va anunţa oficial candidatura şi, în acelaşi timp, se va autosuspenda din preoţie.

Preotul Paul Negoiţă are 40 de ani, slujeşte în Parohia Sfântul Andrei din cartierul Micro 14, Buzău, dar deţine şi funcţii administrative. Este consilier local independent în Consiliul Local Buzău şi director al Şcolii Postliceale Sanitare de Stat de patru ani. Preotul Negoiţă a lansat primele indicii privind intenţia de a candida la începutul lunii aprilie. „Buzăul are nevoie de noi să dăm pagina istoriei! E vremea! Pare imposibil, dar este realizabil. 2016 va fi anul buzoienilor!”, anunţa preotul Negoiţă pe Facebook. La scurt timp, a aflat că nu va avea binecuvântarea Arhiepiscopiei de care aparţine, date fiind interdicţiile trasate la nivel naţional de Sinodul Bisericii Ortodoxe.

„Potrivit hotărârilor Sfântului Sinod al BOR, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei poate acorda binecuvântare, în situaţii excepţionale, numai preoţilor care doresc să candideze pentru calitatea de consilier local sau consilier judeţean, însă doar ca independenţi, fără să fie afiliaţi politic”, a comunicat Dragoş Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

A urmat, tot pe Facebook, o reacţie la anunţul Sinodului Bisericii Ortodoxe, preotul Negoiţă avansând varianta autosuspendării din preoţie, aşa cum a mai procedat la alegerile locale din 2012: „În ceea ce mă priveşte, indiferent cum se va finaliza această etapă premergătoare campaniei, voi respecta hotărârarea Sfântului Sinod, urmând să mă decid, ţinând cont de dorinţele urbei, fie asupra unei direcţii, fie asupra celeilalte. Aşa am făcut şi în urmă cu patru ani. Atunci am fost suspendat pe perioada campaniei electorale, iar dacă ieşeam învingător aş fi avut acest statut pe perioada mandatului”, a scris Paul Negoiţă pe pagina sa de socializare.

Deocamdată, Paul Negoiţă nu vrea să comenteze pentru presă despre demersul său politic, spunând că o va face după anunţarea oficială a candidaturii. Acesta a mai candidat ca independent la alegerile din 2012, obţinând un scor de peste 30 la sută din voturile exprimate de electoratul buzoian, cu zece mii de voturi mai puţin decât Boşcodeală. Părintele Paul Negoiţă este absolvent a două facultăţi, Teologie şi Drept, având, de asemenea, studii postuniversitare. Din 1998 este preot. Din ianuarie 2004 a fost inspector în cadrul IŞJ, iar între anii 2008 şi 2010, inspector şcolar general adjunct. Din 2010 a fost director al Palatului Copiilor timp de doi ani iar din 2012, director al Şcolii Postliceale Sanitare. Negoiţă a devenit consilier local independent în 2008, obţinând încă un mandat după 2012. (Iulian Bunilă)

Argeş: Preot-politician, implicat în scandal de sex cu minore

Fostul candidat al PNŢCD la primăria oraşului Costeşti (Argeş), la alegerile locale din 2012, controversatul preot Emil Constantinescu, acuzat de relaţii sexuale cu minore, intenţionează să candideze pentru un nou mandat în CL, el fiind şi în prezent consilier local. Am făcut şi fac lucruri bune pentru comunitate şi ca preot onorific, şi ca ales local. Vreau să fac şi în continuatre. Ce e rău în asta?! Probabil voi candida pentru un nou mandat de consilier local, bineînţeles din partea PAM (Partidul pentru Argeş şi Muscel), a declarat, pentru Adevărul”, Emil Constantinescu. Numele preotului de la Pârvu Roşu, acum consilier local la Costeşti, este legat de un imens scandal sexual ieşit la iveală în urmă cu şapte ani, când două fete de 14 ani de la Centrul de Evaluare şi Primire în Regim de Urgenţă Piteşti au reclamat că au întreţinut, în mai multe rânduri, relaţii sexuale cu părintele Emil Constantinescu (foto jos), pe atunci, directorul instituţiei.

pitesti

Potrivit declaraţiilor copilelor, partidele de sex aveau loc în maşina părintelui, la locuinţa acestuia sau chiar în biroul său de la Centrul de Evaluare. Fetele au povestit personalului din Centru despre scenele ale căror protagonist ajunseseră alături de preot, iar cazul a ajuns la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, de unde a fost formulată o plângere către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş. Constantinescu s-a ales cu dosar de cercetare penală pentru întreţinere de relaţii sexuale cu minore şi şi-a pierdut funcţia de director al CEPRU, de unde a ajuns la Azilul de bătrâni din Găvana - Piteşti. Emil Constantinescu a scăpat ca prin urechile acului, pentru că, ulterior, fetele şi-au retras plângerile şi s-a decis neînceperea urmăririi penale în cazul preotului Constantinescu. DFASPC a fost nevoită să-l repună pe funcţie. (Cristina Stancu)

Cluj: Un preot-jurnalist vrea să fie şi primar

Dinu Criste (43 de ani, foto jos) este un jurnalist şi preot-misionar care şi-a exprimat intenţia de a candida ca independent pentru funcţia de primar al Floreştiului, cea mai mare comună din ţară, situată la câţiva kilometri de Cluj-Napoca. Dinu Criste şi-a anunţat candidatura ca independent la funcţia de primar al comunei Floreşti, susţinând că a rămas cu un gust amar după promisiunile politicienilor şi „setul subţire“ de realizări ale acestora:

„Am moderat dezbateri în campanii electorale din 2000 încoace pe televiziuni şi, în afară de anunţarea unor intenţii, nu s-a întâmplat mare lucru. Ori, de la o vreme, faci demersuri critice, cum facem noi ca jurnalişti, dar de la o vârstă îţi spui: «Hai să văd, suntem în stare noi să facem altceva?»“.

Părintele ortodox lucrează în presă de prin 1999, iar preot este din 2.000. Mărturiseşte că din timpul facultăţii de Teologie a fost atras de mass-media - a scris la revista studenţilor, apoi a lucrat la Radio Cluj, Radio Renaşterea, respectiv în televiziune – Antena1, Tvr Cluj, Tvr3, Agro Tv. A lucrat 12 ani ca preot misionar la un spital din Cluj-Napoca şi nu a avut niciodată parohie, pentru că nu a dorit. „Iubesc şi presa în egală măsură ca şi preoţia, amândouă având aceleaşi funcţie, acelaşi instrument: comunicarea, comunicarea cu oamenii“, afirmă acesta. Ţine voluntar slujbe duminica la o biserică de la Muzeul Satului din Cluj. „Mă duc pentru că mi-e drag să slujesc şi să fiu cu oamenii“, susţine acesta.

cluj

Potrivit hotărârii Sinodului BOR, pe perioada de campanie se va suspenda din exerciţiul liturgic. „Însă, cazul meu e unul aparte, pentru că nu am o parohie pe teritoriul comunei unde candidez. Sunt un preot misionar. Nu sunt angajatul Arhiepiscopiei. Ceea ce fac fac din dragoste faţă de biserică şi de Evanghelia lui Hristos“, afirmă Dinu Criste. Intră în cursa electorală ca independent. „La demersul meu s-au asociat cei de la PSD, care au spus că dacă intenţionez să candidez, ei nu mai aruncă un alt candidat în luptă. (...) Mă interesează să coalizez şi mai multe energii politice în jurul meu pentru că orice independent ca să şi reuşească are nevoie de suport, al electoratului şi, dacă se poate, şi al partidelor“, declară Criste. (Florina Pop)

Sibiu: A primit binecuvântare să se dea cu liberalii

Simion Săsăujan, preot al parohiei Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Valea Aurie, va candida pentru un loc în Consiliul Local Sibiu pe listele PNL. Informaţia a fost confirmată, pentru Adevărul”, de părintele Săsăujan, care a adăugat că a primit aprobare în acest sens de la Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. Candidez pentru un post de consilier local din partea PNL. Eu am aprobare pentru treaba aceasta”, susţine părintele. Simion Săsăujan are 75 de ani şi este preot de aproape 50 de ani. Timp de 14 ani, a fost consilier în cadrul Mitropoliei Ardealului. Este unul din cei mai apreciaţi preoţi din Sibiu, fiind cunoscut cu precădere pentru activitatea sa filantropică. Părintele este director executiv al Asociaţiei Filantropice ”Sfântul Nicolae” care oferă zilnic o masă caldă pentru câteva zeci de copii şi adulţi din familii sărace din cartierul Valea Aurie din Sibiu. Mâncarea este pregătită chiar de soţia părintelui, ajutată de două femei. Proiectele asociaţiei mai includ tabere pentru copii, activităţi recreative pentru persoanele vârstnice şi programe speciale de sărbători.

Un alt nume vehiculat pentru alegerile locale din acest an este cel al părintelui Ioan Coşa, în prezent consilier judeţean. Acesta a declarat, pentru Adevărul”, că nu a hotărât încă dacă va candida sau nu pentru un nou mandat, şi nici nu a depus până acum vreo solicitare de aprobare a candidaturii la Mitropolia Ardealului. ”E decizia Înaltului (IPS Laurenţiu Streza, n.r.), dacă Înaltul spune să candidez eu candidez”, a declarat preotul Coşa. (Ramona Găină)

Mehedinţi: Preot pensionar, vânează un post de primar

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu merge pe mâna unui preot ortodox pensionar la Primăria oraşului Orşova, cel de-al doilea municipiu al judeţului Mehedinţi. Este vorba de părintele Nicolae Jinga (66 de ani, foto jos), care s-a retras la pensie de la Parohia din Orşova în data de 15 februarie 2015. Episcopia Severinului şi Strehaiei are cunoştinţă de intenţia preotului Jinga de a candida şi spune că acesta va fi suspendat în momentul în care va fi validată candidatura sa pentru funcţia de primar al municipiului Orşova. „În momentul în care va fi validat ca şi candidat, va fi suspendat din exercitarea demnităţii de preot, ceea ce înseamnă că nu mai are dreptul să intre în altar să slujească duminica, să împărtăşească”, precizează preotul Viorel Vlăducu, purtătătorul de cuvânt al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

mehedinti

Părintele Nicolae Jinga spune că propunerea de a candida a venit din partea unor prieteni şi cunoştinţe, care îşi doresc în fruntea administraţiei orşovene un om onest:

„Am fost rugat de câţiva prieteni şi cunocuţi, pe valul acesta de arestări masive din ţară şi pe fondul de neîncredere a electoratului în consilieri, primari, în oamenii care sunt propuşi pentru a ocupa posturile de răspundere în administraţia locală. «Ne-am săturat de hoţi, de pungaşi, de mincinoşi, de oameni care promit, dar fac doar pentru ei şi nimic pentru comunitate», mi-au spus aceştia”.

Dacă va ajunge primarul Orşovei, candidatul ALDE spune că obiectivul principal este alimentarea cu gaz a municipiului, singura soluţie în opinia sa pentru rezolvarea problemei încălzirii oraşului, în condiţiile în care termoficarea centralizată la Orşova a căzut în primii ani după 1990. (Corina Macavei)

Vrancea: Candidează, dar în secret

În Vrancea, doi preoţi din mediul rural şi-au anunţat deja intenţia să candideze pe liste de independenţi la consiliul local. Ei aşteaptă acum binecuvântarea Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei, Ciprian. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei le ţine însă numele la secret. Rămâne de văzut dacă se vor aproba aceste solicitări şi atunci vom avea şi nume. Poziţia Arhiepiscopiei este clară. Preoţii pot candida doar la funcţiile de consilieri locali independenţi, fără să fie afiliaţi politic”, ne-a spus Dragoş Olteanu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. (Ştefan Borcea)

Preoţii reformaţi, prezenţi pe scena politică

Mai mulţi preoţi reformaţi din Sălaj, în frunte cu protopopul reformat de Zalău Bogdan Zsolt, se află pe listele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România - Sălaj pentru alegerile locale din 5 iunie 2016. Potrivit preşedintelui organizaţiei judeţene a UDMR, deputatul Seres Deneş, este vorba, pe lângă protopopul Bogdan Zsolt, care candidează pentru al treilea mandat consecutiv de consilier local municipal în Zalău, despre preoţii reformaţi din Crasna, Vârşolţ, Meseşenii de Jos, Doba (comuna Dobrin) şi Verveghiu (comuna Dobrin), toţi candidând pentru poziţii de consilier local, niciunul pentru funcţia de primar.

Deputatul precizează că, potrivit regulilor interne ale Bisericii Reformate, activitatea politică şi preoţia nu se exclud reciproc, aşa că toţi preoţii reformaţi candidaţi şi, eventual, viitori consilieri locali vor rămâne în activitate. Experienţa protopopului Bogdan Zsolt, care are mai mule mandate de consilier local în Zalău, a demonstrat că este chiar benefic pentru comunitate”, a completat Seres Denes.

Preoţii ortodocşi au, însă, nevoie de o dispensă de la forurile lor superioare pentru a putea candida. Potrivit informaţiilor primite de la Claudiu Nechita, noul purtător de cuvânt al Episcopiei Sălajului, "până în acest moment (luni, 18 aprilie - n.a.), la Secretariatul Episcopiei Sălajului nu a fost înregistrată o astfel de solicitare”. (Alina Pop)

„Episcopul Tokes tot timpul a făcut politică”

Fazakas Csaba, protopop al Bisericii Reformate din Timişoara, este reprezentatul Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) pentru un post de consilier judeţean, pentru alegerile din această vară. Biserica reformată nu a pus niciodată piedici preoţilor care doreau să se implice în activităţi administrative pe nivel local sau judeţean, nici chiar cele parlamantare. Din contră.

Din moment ce episcopul Tokes Laszlo a făcut tot timpul politică, vă daţi seama că nu este interzis. Biserica trebuie să aibă un cuvânt de spus în viaţa cotidiană şi în societate. De aceea nu sunt obstacole, preoţii sunt implicaţi în luarea deciziilor la nivel local sau judeţean”, a declarat protopopul Fazakas Csaba. Acesta crede că problemele sociale ale oamenilor pot fi rezolvate mult mai eficient dacă administraţia locală sau judeţeană ar colabora cu bisericile.

„Din punct de vedere social şi cultural, vreau să aduc un aport în ceea ce priveşte viaţa minorităţilor din Banat. Biserica a avut un aport puternic în viaţa comunităţilor. Înainte de naţionalizare bisericile au avut şi o activitate socială, plecând de la orfelinate susţinute de biserici”, a mai spus candidatul UDMR pentru un loc în viitorul consiliu judeţean.

Biserica baptistă obligă candidaţii să aleagă

Marius Dugulescu, un cunoscut pastor baptist timişorean, este candidatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) la Primăria Timişoara. Acesta are însă vechime pe scena politică, fiind deputat în legislatura 2008-2012, fiind membru PDL. „Din 2007, statutul bisericii baptiste a fost schimbat, iar pastorii nu mai au voie să facă politică. În 2008, când am devenit deputat, m-am retras din funcţia de pastor. Sunt retras ca pastor, dar nu şi din slujire. E greu să fii liderul unei biserici şi să faci şi politică. Ştim că azi oamenii au opţiuni diferite, unii sunt cu PDL, alţii cu PSD, ceilalţi cu PNL. E greu să fii ascultat când tu ai alte preferinţe”, a declarat Marius Dugulescu.

Candidatul partidului lui Traian Băsescu pentru Primăria Timişoara susţine însă că reprezentanţii bisericilor pot aveau un cuvânt important de spus în politică. „Dumnezeu spune să mergi să slujeşti în toate colţurile lumii. Orice slujitor trebuie să ducă lumina lui Dumnezeu acolo unde este întuneric. Şi ştim că politica este cel mai întunecos colţ, deci are nevoie de lumină. Mulţi intră în politică pentru diverse interese. Preoţii sau pastorii trebuie însă să ducă adevărul, lumina, iubirea şi dreptatea pe care o apără”, a mai spus Dugulescu. (Daniel Dancea)

Mitropolitul Banatului: „E mai importantă preoţia decât primăria“

Recunoscut ca un om „cu mintea deschisă”, mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan este categoric atunci când vine vorba de candidaturile unor preoţi la funcţia de primar. Potrivit prelatului, un preot care alege să candideze din partea unui partid politic nu mai are ce căuta în preoţie. ÎPS Selejan susţine că un preot poate, totuşi, candida, dar numai în condiţii cu totul speciale şi doar ca independent.

Spre deosebire de alte zone din ţară, în Banat niciun preot ortodox nu şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de primar al unei comune sau unui oraş. Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan a declarat că descurajează ferm astfel de situaţii pentru că „preoţia e mai importantă decât primăria”. Înaltul prelat a declarat că un preot se poate suspenda din preoţie pentru a candida la primărie, însă doar ca independent şi numai în condiţii cu totul şi cu totul excepţionale. O astfel de situaţie ar putea fi, potrivit mitropolitului, în cazul în care preotul vrea să candideze într-o comună mică în care comunitatea chiar nu are pe cine să propună la primărie. Mitropolitul a subliniat, însă, că e obligatoriu o candidatură independentă.

În privinţa preoţilor care vor să candideze pentru un partid politic, ÎPS Ioan Selejan a spus că aceştia nu se mai pot întoarce în preoţie după alegeri sau după exprirarea mandatului dacă preotul ajunge să fie ales. „Dacă vine un preot la mine şi spune că vrea să candideze, încerc să îl conving că e mai importantă preoţia decât primăria. Dacă el insistă şi spune că e un drept constituţional de a fi ales, îi spun că în momentul în care am semnat (n.r. demisia), el lasă şi haina de preot. S-a terminat cu preoţia”, a declarat ÎPS Ioan Selejan. Mitropolitul Banatului a explicat şi motivul pentru care un preot care a renunţat la preoţie pentru politică nu se mai poate întoarce la cele sfinte. „Nu se mai poate. În momentul în care a candidat pentru un partid politic el şi-a rupt credincioşii în două. Într-un sat, unii sunt cu un partid, alţii cu alt partid. Cum să te mai spovedeşti la un astfel de preot? Nu încurajez şi nu agreez astfel de situaţii. Le spun preoţilor să se ţină de cele sfinte pentru că nimeni nu îi împiedică să ajute comunitatea din postura de preot”, a spus ÎPS Ioan Selejan. (Daniel Dancea)

Derapajele feţelor bisericeşti pe scena politică

Patriarhia Română trebuia să facă acest demers, din cauza derapajelor răsunătoare înregistrate în decursul campaniilor electorale anterioare. Fie că erau alegeri locale, (euro)parlamentare sau prezidenţiale, slujitorii Domnului s-au simţit obligaţi moral să facă un apel la credincioşi pentru a susţine un anumit candidat care s-a arătat apropiat de Biserică de-a lungul timpului. „Adevărul“ a consemnat aceste cazuri. Preotul ieşean Florin Chirilă a fost surprins de o televiziune declarând că munceşte pentru ca fostul primar PSD Gheorghe Nichita să „iasă cu majoritate“ la alegerile din iunie 2012. După ce imaginile au făcut turul mass-media, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a emis un comunicat în care susţine că afirmaţia preotului a fost „o glumă“. Tot în Moldova, regiune cu religiozitate accentuată, protopopul Constantin Tomozei şi parohul Isidor Dâscă de la Biserica catolică „Sfântul Nicolae“ şi totodată decan de Bacău, au ţinut isonul fostului primar PNL Romeo Stavarache, care şi-a lăudat meritele într-un album de lux distribuit gratuit. Preoţii au subliniat cât de important a fost pentru comunitate ajutorul prietenului Stavarache.

În Ardeal, la Târgu-Mureş, protopopul Gheorghe Şincan a participat la un miting de cartier pentru Alianţa pentru Mureş, din partea căruia candida primarul Dorin Florea. În faţa mulţimii, ierarhul a devenit agent electoral pentru Florea. „Vă spun ceea ce voi face eu: îl voi alege pentru că îi place lui Dumnezeu de el. Absolut tot ce s-a întâmplat bun în Târgu-Mureş i se datorează primarului Florea“, a rostit Şincan. La Sălaj, un candidat independent la preşedinţia Consiliului Judeţean, Gheorghe Stanciu, a apelat la serviciile Protopopiatului Ortodox Şimleu Silvaniei pentru a-şi strânge semnăturile necesare depunerii candidaturii. În schimbul acestui serviciu, Stanciu a achitat asigurările sociale ale caselor parohiale din protopopiat. Implicarea în strângerea de semnături l-a costat funcţia pe protopopul Vasile Boşca. Iar în noiembrie 2014, episcopul Iustin Sigheteanu de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a vorbit credincioşilor din Satu Mare despre ce ar trebui să voteze: „Un preşedinte creştin, ortodox, care să facă Sfânta Cruce“.

Pe aceeaşi temă:

Cât de benefică este pentru comunitate candidatura unui preot. Cele trei condiţii care trebuie îndeplinite, în opinia unui om al Bisericii

Preoţia sau primăria? Mitropolitul Banatului, despre preoţii care intră în politică: „Îşi rup credincioşii în două“

Doi preoţi din Suceava renunţă la hainele preoţeşti pentru a candida din partea PNL la alegerile locale din această vară

Biserica Reformată: „Tokes a făcut politică tot timpul cât a fost episcop“. Biserica baptistă obligă candidaţii să aleagă

Părintele Simion Săsăujan candidează din partea PNL la Consiliul Local Sibiu

Un preot pensionar, candidat la Primăria municipiului Orşova

Controversatul preot Emil Constantinescu, acuzat în 2009 de sex cu minore, vrea un nou mandat de consilier local la Costeşti - Argeş

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite