Ponta,circumspect că presa a înţeles declaraţia lui Fenechiu privind salariul directorului CFR Marfă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Ponta s-a arătat circumspect, luni, cu privire la acurateţea preluării de către jurnalişti a declaraţiei ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, în care acesta spunea că salariul de 9.000 Euro al directorului CFR Marfă este unul corect, arătând că lucrurile au fost înţelese "invers".

Solicitat să comenteze declaraţia lui Fenechiu în care acesta spunea că salariul directorului de la CFR Marfă, de 9.000 de Euro, e unul corect, Ponta a precizat: "Am dat o Ordonanţă: de şase ori salariul mediu".

Întrebat cum e cu "populismele" la care Fenechiu cerea să se renunţe, Ponta a spus: "Îl chem eu pe domnul Fenechiu şi... Unde a zis chestia asta? Haideţi să vedem".

Ulterior, Ponta s-a arătat circumspect cu privire la acurateţea preluării de către jurnalişti a declaraţiei ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.

"De atâtea ori am văzut declaraţii în care oamenii au spus ceva şi dumneavoastră aţi înţeles altceva. Ascultaţi-mă un pic. Eu de exemplu am spus că domnul Şova a făcut foarte bine că a reziliat contractul cu Bechtel şi că uitându-mă la televizor la unele televizuni nu mai înţelegeam dacă e bine sau e rău. După care am citit la dumneavoastră că l-am criticat pe Şova. Deci, daţi-mi voie să vorbesc cu... Fiecare înţelege exact invers decât vorbim", a spus Ponta.

El a arătat că va vorbi marţi cu Fenechiu în şedinţa de Guvern.

"Cum să nu vorbesc? Mâine am şedinţă de Guvern.Ordonanţa se aplică. De şase ori salariul mediu e decizia Guvernului. Tot ce este în plus este pe bază de performanţă", a adăugat Ponta.

În condiţiile în care jurnaliştii au insistat, Ponta a replicat: "Hai, măi, mă lăsaţi cu Fenechiu, că...".

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, susţinută la Iaşi, că în trei luni, noul director general al CFR Marfă a reuşit să încheie contracte în valoare de 90 de milioane de lei, considerând că salariul acestuia, de aproximativ 9.000 de euro pe lună, este corect.

"E posibil ca salariul să fie foarte mare pentru un director şi mic pentru un alt director, de la aceeaşi instituţie. Depinde ce face acel om acolo. Nu vreau să vă dau exemplul de la CFR Infrastructură, pentru că actualul director abia săptămâna trecută şi-a negociat salariul. Însă directorul de la CFR Marfă, de când a venit, a reuşit să aducă contracte de 90 milioane de lei, în trei luni. Pentru un astfel de om, comparându-l cu cel de dinainte, care în decurs de patru ani nu a reuşit să aducă măcar un contract pentru CFR, eu consider că salariul de 9.000 de euro este corect", a afirmat Relu Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a precizat că "degeaba" se umblă cu "populismele astea", în sensul de a le da acestor oameni "3.000 de lei pe lună, că un medic are doar 2.000".

"Suntem obligaţi să dăm salarii bune, altfel niciodată nu vom avea performanţă", a spus Fenechiu.

El a adăugat că salariul nu este o unitate despre care să spui că e mare sau mică.

"E nevoie de salarii mari pentru a aduce oameni competenţi. Chiar cred că la unităţile din autoritatea Ministerului Transporturilor, la ora actuală, cea mai mare parte sunt oameni competenţi. Important este să nu vină pe salarii de 8-9.000 de euro pe lună nişte politruci. Când mă refer la politruci, nu mă refer neapărat la oameni angajaţi politic, ci la oameni care vin din politică şi care nu au nici o legătură cu managementul", a mai afirmat Relu Fenechiu.

Guvernul a transmis miercuri un tabel în care în dreptul managerilor din companiile de stat sunt prezentate, fără explicaţii suplimentare, ci doar cu precizarea că este lista indemnizaţiilor la care făcuse referire premierul Ponta la începutul şedinţei de guvern, indemnizaţii lunare cuprinse între 11.250 lei şi 66.642 lei, iar pentru membrii consiliilor de administraţie sunt indicate indemnizaţii între 132 lei şi 33.000 lei, cu mari alocaţii la Transgaz, Imprimerie, CN Uraniu, CE Oltenia, Electrica, Cuprumin, Romatsa, Tarom, CFR.

Potrrivit datelor prezentate, cel mai mare nivel lunar al indemnizaţiei de manager este prezentat la CN Căi Ferate CFR SA, de 14.583 euro, şi la Poşta Română, de aproximativ 14.280 euro.

Mai sunt prezentate indemnizaţii de manager de peste 11.000 euro în cazul Electrica, la circa 10.000 euro la Nuclearelectrica, Cuprumin, Tarom şi Romatsa, la 9.500 euro în cazul CFR Marfă şi 9.100 euro pentru CFR Călători, la peste 8.500 euro în cazul CN Imprimeria Română sau Electrrica Furnizare şi la peste 7.500 euro în cazul Administraţei Porturilor Maritime Constanţa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite