Ponta, la Antena 3: Vreau să-l dăm jos pe Băsescu şi să guvernăm bine ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta le-a transmis, duminică seară, liberalilor că nu doreşte ruperea USL, dar că în eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla îi va aştepta să se reîntoarcă pentru a guverna împreună. Totodată, premierul a subliniat că guvernarea ţării cât mai bine şi înlăturarea lui Traian Băsescu reprezintă cele mai arzătoare dorinţe ale sale.

Principalele declaraţii ale premierului:

Continuarea proiectului USL este varianta cea mai bună. 

Domnul Antonescu m-a sunat joi seară, când eram la Chişinău. L-am sunat după aceea, dar era într-o emisiune. Evident că voi vorbi cu Crin Antonescu. Problema USL nu mai poate fi rezolvată doar de mine şi de domnul Antonescu. Trebuie să ne punem mai mulţi la masă. Sunt cei care au înfiinţat USL: în primul rând primii patru fondatori. Crin Antonescu, Dragnea, Stroe şi cu mine. Apoi ni s-a alăturat Daniel Constantin.

USL a fost votat de 5 milioane de oameni. De aceea nu mai este o chestiune strict Antonescu-Ponta. Dincolo de declaraţiile războinice ale lui Antonescu, am mers pe varianta moderaţiei. 

Despre propunerile PNL privind miniştrii

Cei patru oameni propuşi îi numesc şi mâine dimineaţă. Antonescu spune că vrea altă structură a Guvernului. Structura guvernului o discuţi înainte cu prim-ministrul. Eu am aflat de la TV că vrei să schimbi structura guvernului. Dacă miniştrii liberali îşi vor depune demisiile eu voi numi în locul lor miniştri ai actualului cabinet şi voi aştepta timpul legal pentru ca decizia PNL să se schimbe. 

Cât e Traian Băsescu preşedinte eu nu-mi dau demisia. Nu vreau ca Traian Băsescu să numească alt prim-ministru. Eu nu-i pun lui Băsescu în mână o armă fundamentală. În 2009, când trebuia să-l pună pe Iohannis, l-a pus pe Croitoru. Dacă îşi dă domnulBăsescu demisia, atunci îmi dau şi eu.

Despre numirea lui Iohannis

Am anunţat din prima zi că mi-l doresc în guvern. am avut o discuţie cu Iohannis, de care Antonescu ştie, despre ce va face în guvern. Klaus Iohannis a fost pus în balanţă cu Voiculescu. Dacă se va rupe USL, se va rupe din ideea indusă de noii consilier că dacă vrei să câştigi preşedinţia trebuie să vii din opoziţie, să critici guvernul. 

Nu e greu deloc. Am spus că rămânem pe formula actuală. Dacă se vrea o altă formulă, sunt de acord, dar nu mă duc în Parlament pentru un singur om. Ne ducem şi facem o altă structură. În acord era un singur vicepremier. Eu nu pot afla din presă despre restructurare. Dar nu-mi da ultimatumuri. Eu nu răspund la ultimatumuri. Mâine, trebuie să ne aşezăm din nou la masă.

Despre atacurile lui Antonescu

Nu sunt insensibil la atacurile personale. Cele din partea lui Băsescu nu mă deranjează. Din partea unui om pe care îl consider partener mă deranjează. Sunt dispus şi mâine să mă aşez la masă şi să uit aceste lucruri. Efectul pe termen mediu şi lung sunt voturile oamenilor. Oamenii care votează PSD: eu nu le pot impune cum să voteze. Ei au o antipatie faţă de scandal. Chiar dacă vom găsi o soluţie, această perioadă de declaraţii va lăsa urme.

Eu nu consider că un trust de presă primeşte de la patron ce să scrie şi să spună toată ziua. La fel cei de la RTV şi cei de la Realitatea. Cei de la B1TV sunt împotriva USL. Cât suntem la Putere vom fi criticaţi. Cât am fost în Opoziţie, eu şi domnul Antonescu am fost cei mai criticaţi. În ultima perioadă, Antonescu a fost mai des decât mine la RTV. Nimeni nu stăpâneşte presa în totalitate. Noi avem o treabă serioasă. Nu prea mă uit la televizor. Dar nu pot sta toată ziua să văd cine m-a criticat. Dacă doamna Grecu mă critică, înseamnă că a pus-o Voiculescu?

M-a deranjat când domnul Antonescu a zis că este un guvern slab. Liberalii au fost aliaţi loiali. Singura dată când ne-am certat a fost la numirea lui Fenechiu. Am cedat atunci şi-mi pare rău la nivel personal pentru domnul Fenechiu, pentru că a fost un ministru bun. I-a făcut rău ocuparea acestei funcţii. Acest guvern a deblocat fondurile europene, a dat salariile înapoi. Bravo lui Daniel Constantin, care a luat 3 miliarde pentru agricultură. este cel mai bun ministru din Guvern. Chţoiu are o contribuţie importantă pentru că am reuşit să menţinem o creştere economică. 

Suntem împotriva Guvernului Băsescu sau suntem cu el? Vrem să guvernăm sau să criticăm? Acestea sunt cele două probleme de bază.

Despre pactul de coabitare

Au fost mai multe variante la care au lucrat Dragnea şi Stroe. Politic am făcut bine, pentru că Băsescu bloca noul guvern. Politic a fost o decizie corectă, chiar dacă a adus enorm de multe critici. Şi am fost de acord ca acele critici să le iau eu pentru că nu candidez. L-am protejat pe domnul Antonescu. 

Şi acum Traian Băsescu este un personaj politic mort. Pentru a-l resuscita este să-i punem în mână numirea prim-ministrului. Domnul Băsescu, în 2014, nu mai are nicio armă politică, cu excepţia numirii prim-ministrului.

E foarte important ca noul preşedinte al României să aibă un alt limbaj, dar nu ca expresie, ci ca mesaj politic. Îmi doresc ca până în 2016 acest guvern să reziste şi să-şi facă treaba faţă de ţară.

Voi numi pe locul miniştrilor demisionari miniştri actuali, pentru a găsi o soluţie. Voi merge în Parlament şi voi continua cu un guvern care a avut programul USL. În ziua în care colegii liberali se vor decide să vină alături de noi, voi fi de acord. Nu voi revoca niciun ministru, niciun secretar de stat.. Tot timpul voi lăsa o punte dacă dânşii vor să păşească înapoi. Nu mă va găsi recăsătorit. va găsi locul dacă vrea să se întoarcă. Mi-am propus să fiu cel care reunifică. Joi, 20 februarie, am avut o aniversare şi le-am spus colegilor că cel mai mândru sunt că i-am adus pe toţi înapoi.

Despre un viitor guvern

Nu am făcut un calcul. Am să-l fac miercuri, dacă va fi cazul. 

Ideea e o idee cu care eu am venit. Noi nu am format USD peste noapte. În urma unei discuţii serioase, la care au participat domnii Antonescu şi Iohannis, am hotărât să mergem separat. 

Despre aducerea UDMR la guvernare

Doar USD are majoritatea necesară extrem de fragilă de a guverna. Eu nu am ascuns faptul că împreună cu domnul Antonescu am semnat un acord prin care aduceam UDMR la guvernare. Nu a mai venit UDMR la guvernare pentru că PNL şi PC s-au opus. Mi-am luat criticile de rigoare. 

M-a deranjat o ştire la domnul Guşă că m-am întâlnit cu domnul Hrebenciuc şi cu UDMR şi am negociat. Nu am negociat. Cred că cei care ne întărâtă au tot interesul să ne certăm. Nu mi-aş lua consilier pe cineva care să îmi spună să mă cert cu Antonescu.

Domnul Antonescu poate fi preşedinte fără USL? Sigur că da. Contează foarte mult persoana. Nu cred în povestea că o să-l voteze dreapta în pofida stângii. Crin Antonescu este un preşedinte arbitru. Nu mai vrem un preşedinte jucător. 

Guvernul care se formează dacă rămâne PNL este guvernul care conduce până in 2016, indiferent de cine vine preşedinte. Domnul Iohannis poate fi prim-ministru dacă îl pune majoritatea parlamentară. Mugur Isărescu, Sorin Oprescu, Călin Popescu Tăriceanu, Mihai Răzvan Ungureanu sunt primii în care românii au încredere. Puneţi-o şi pe doamna Udrea, să nu se supere. 

Despre creşterea economică

Meritul este al românilor. Noi avem o situaţie răspândită în Europa. Oamenii se tem să mai cheltuie. Românii au avut însă încredere pentru că au avut şi mai mulţi bani. Ideea este că la această creştere economică guvernul are meritul legat de fondurile europene. 6 miliarde de euro, după ce în anii trecuţi nu venise nimic. Vineri am primit 830 de milioane de euro. 

Cred că acest guvern nu va pleca, dar va avea tot atâta eficienţă dacă vor rămâne şi colegii liberali. Dlomnul Gerea venise de trei luni. Nici nu avuse când să greşească. Domnul Stroe a fost o insistenţă din partea lui Antonescu. În primul Guvern Ponta, Ministerul de Interne era la PSD. Nu sunt oamenii mei. 

Mesajul către Antonescu

Am un mesaj pentru toţi alegătorii USL. Nu vreau să iau nimic de la PNL. Vreau să-l dăm jos pe Băsescu şi să guvernăm bine ţara.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite