Codul de Procedură Penală a fost modificat doar tehnic prin OUG. Nu a fost luată în vedere propunerea privind interceptările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că în şedinţa de Guvern de astăzi vor introduce prin ordonanţă de urgenţă propunerile făcute de CSM, Ministerul Public şi Înalta Curte, legate de „bucătăria internă“ a acestor instituţii“, iar restul recomandărilor se vor regăsi într-un proiect de lege.

Guvernul a aprobat un set de proiecte de legi şi o ordonanţă de urgenţă care vizează doar modificări strict tehnice legate la codul de procedură penală.

Pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului au fost incluse un proiect de lege pentru modificarea Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, un proiect de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, precum şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru implementarea altor acte normative.

Premierul Victor Ponta a anunţat înainte de şedinţă că astăzi se va emite o ordonanţă de urgenţă privind „bucătăria internă“ a instituţiilor din sistemul judiciar.

„Pentru ceea ce priveşte sistemul de Justiţie, Cazanciuc a vorbit cu CSM, Ministerul Public şi Înalta Curte. Ceea ce este de bucătăria lor internă, vom da OUG, pe propunerile venite din partea CSM, Ministerul Public şi Înalta Curte. Celelalte subiecte care au făcut obiectul dezbaterii publice le facem proiect de lege şi Parlamentul, în baza unei dezbateri deschise şi prin ascultarea tuturor specialiştilor... - care, de altfel, de sâmbătă încoace, totuşi ne-au arătat că nu era chiar aşa de negru Dracul, cum ni-l prezentau nespecialiştii - de fapt, sunt coduri care pot să funcţioneze foarte bine“, a anunţat Ponta, în şedinţa de Guvern.

Premierul Victor Ponta a început şedinţa de guvern de săptămâna trecută cu un mare anunţ. „Sâmbătă intră în vigoare noul Cod Penal, adoptat acum patru ani, şi Codul de procedură penală. Oricum. Sper să nu fim în situaţia penibilă în care cei care l-au adoptat, fostul prim-ministru Boc şi fostul ministru al Justiţiei, domnul Predoiu, să zică că e rău sau că sunt rele codurile, că ei le-au adoptat. Acum, dacă au descoperit azi că nu sunt bune, e cam târziu. Eu, sincer, cred că sistemul de justiţie este pregătit, că sunt coduri moderne“, a spus Ponta.

Premierul nu părea dispus însă să modifice printr-o ordonanţă de urgenţă „inadvertenţele” din Cod sesizate de specialiştii în drept. 

„E trecut şi în MCV ca obiectiv, intrarea în vigoare la 1 februarie, şi dacă apar probleme pe parcurs, doar la iniţiativa CSM, a Înaltei Curţi, a Parchetului General, veniţi şi spuneţi de ce este nevoie, dar important e că nu mai amânăm, că nu mai putem să amânăm, după patru ani ar fi total neserios“, a mai spus Ponta, care nu a luat în seamă doleanţa şefei DNA. 


Laura Codruţa Kovesi, a atras atenţia că, prin noul Cod de Procedură Penală, persoana anchetată va fi înştiinţată că este urmărită penal înainte de a se obţine autorizaţie pentru interceptarea sa, ceea ce ar pune în gardă suspectul. „Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă“, a declarat recent şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.
 

Întrebat dacă vor fi totuşi introduse modificări după 1 februarie, premierul a arătat că magistraţii CSM vor discuta joi o serie de modificări, care pot fi luate în discuţie, dar abia peste o săptămână. Premierul are şi un plan secund: „Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituţional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice“, a adăugat Ponta. 


 Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să emită o ordonanţă de urgenţă privind noul Cod Penal şi Codul de procedură penală, în care să ia în calcul propunerile făcute de DNA şi DIICOT. Premierul Victor Ponta i-a amintit preşedintelui, tot printr-o scrisoare, că cele două coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc şi promulgate de el.
 



 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite