Ponta: „Voi vota împotriva proiectului Roşia Montană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO adevarul
Victor Ponta FOTO adevarul

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că, în calitate de deputat, va vota împotriva proiectului Roşia Montană, subliniind că Parlamentul va decide dacă acest proiect va fi aprobat sau respins.

"Voi vota împotriva acestui proiect din considerentele pe care le ştiţi. Nu există o altă soluţie decât aceea ca absolut toate elementele să fie puse pe masa Parlamentului unde să fie reprezentate toate categoriile sociale. Argumentele pro şi contra trebuie să fie prezentate Parlamentului care va decide dacă facem un astfel de proiect sau îl respingem", a afirmat premierul.

Victor Ponta le-a cerut vineri parlamentarilor PSD prezenţi la reuniunea de la Constanţa să voteze individual pentru Roşia Montană şi nu ca grup, întrucât este un proiect extrem de controversat. Proiectul Roşia Montană va intra în dezbatere parlamentară în această toamnă.

„E un singur proiect în această toamnă asupra căruia realmente eu nu o să cer şi chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota după propria conştiinţă, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi“, a spus Ponta.

Premierul le-a mai spus parlamentarilor social-democraţi că în cazul în care Traian Băsescu va respinge legea să nu se enerveze, deoarece a doua oară nu o poate respinge. „Nu trebuie să ne enervăm. Dacă ne respinge legea, o mai luăm odată şi o studiem pentru că a doua oară nu poate respinge“, a afirmat premierul.

Premierul Victor Ponta declara şi în luna iunie că, în calitate de deputat va vota împotriva proiectului de lege care va fi iniţiat referitor la exploatarea aurului de la Roşia Montană, dar în calitatea sa de prim-ministru trebuie să atragă investiţii în România din toată lumea.

Proiectul, aprobat de Guvern

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul de presă.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite