Ponta a trimis Corpul de Control la Oficiul de Cadastru Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a trimis Corpul de Control sa verifice retrocedările din zona unde a cumparat teren şi Ioana Băsescu
Victor Ponta a trimis Corpul de Control sa verifice retrocedările din zona unde a cumparat teren şi Ioana Băsescu

Premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Călăraşi, unde ANRP a iniţiat un control legat de retrocedarea către comisii locale a unor terenuri aparţinând Institutului Fundulea, anchetă pentru care şi DNA a cerut informaţii.

Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă, miercuri, că nu există nicio legătură între ancheta DNA şi achiziţia terenului din Călăraşi făcută de fiica sa cea mare, Ioana Băsescu.

Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care a trimis Corpul de Control, premierul a răspuns: "În baza faptului că o instituţie aflată sub autoritatea Guvernului, ANRP, făcea nişte verificări şi noi suntem cei care răspundem de restituiri, iar banii de restituiri vin tot de la bugetul Guvernului, de la bugetul de stat şi, în mod sigur, dacă va exista vreo cercetare, punem la dispoziţie toate datele aşa cum am făcut şi până acum".

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, a declarat, miercuri, că solicitarea DNA pentru verificarea unor terenuri agricole din Călăraşi, anterior achiziţionării unui astfel de teren de către Ioana Băsescu, nu are ceva suspect şi că astfel de solicitări sunt de dorit în contextul situaţiei privind retrocedările.

"Solicitarea Parchetului de a verifica modul în care s-au transferat terenuri şi cum s-au pus în posesie aceşti oameni, nu este normal, este de dorit în continuare. Trebuie să verificăm cum au ajuns unele terenuri, am impresia că uneori s-au dat terenuri supraetajat", a afirmat preşedintele ANRP.

El a fost întrebat dacă este de părere că ANRP a fost folosită în procesul de achiziţie a terenului de către fiica preşedintelui.

"E prematur pentru mine. Ceea ce mă interesează pe mine ca reprezentant al Guvernului, la ANRP, este să aflăm noi toţi dacă terenurile Institutului Fundulea au fost date unor comisii locale în deplină respectare a legii (...) Am avut semne de întrebare vizavi de modul în care terenurile Institutului Fundulea au ajuns la anumite localităţi din Călăraşi şi rămâne să se stabilească dacă acolo sunt fapte penale sau nu. Deci, vorbim despre terenuri care au fost solicitate de către comisiile locale, care au fost puse la dispoziţia comisiilor locale, şi sunt anumite semne de întrebare vizavi de procedura în care s-a făcut, dar nu sunt implicate persoane, nume...", a mai spus Băeşu.

El a mai precizat că nu ştie dacă terenul achiziţionat de Ioana Băsescu a făcut parte din loturile Institutului Fundulea.

Şeful ANRP a mai menţionat că în cazul de la Călăraşi s-a constatat că existau rezervele necesare de terenuri pentru restituiri, dar au fost cerute în mod suplimentar terenuri ca să fie acordate unor persoane care nu aveau calitatea de foşti proprietari.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând: "Cazul Călăraşi".

Legat de cele două comisii, Ponta a spus că una ar viza modul în care au fost făcute retrocedările, în special cele din Ardeal, iar cealaltă ar viza eventuale implicări ale unor instituţii sau ale unor persoane din conducerea unor instituţii publice în achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. El a ţinut să adăuge: "Cazul Călăraşi".

Pe aceeaşi temă:

Fiica preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana

Băsescu: Nu a existat nicio legătură între tranzacţia făcută de Ioana şi procurorul Papici. Ponta, vino să discutăm noi doi!

Ponta: În ce bază legală sună Băsescu procurorii ? Poate ştie CSM

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite