Ponta şi Tăriceanu se răstesc şi ei la scutul american. „Ştiţi ce este regretabil? Că românii au avut o simpatie extraordinară faţă de americani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

Ca şi ruşii, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu au fost singurii politicieni români care au avut poziţii critice faţă de oficialii americani prezenţi la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu

Pentru Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, activarea scutului defensiv de la Deveselu a fost un bun prilej de răfuieli personale cu oficialii americani. „Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloş, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (şi credeam că nu îl caracterizează)! Dacă pe Băsescu, pe Gabi Oprea şi pe mine nu îi dă voie Iohannis să ne invite (după ce a fost prins că a furat o casă, nici eu nu vreau să mă afişez cu el că mă compromit) cel puţin pe Mircea Duşa, Titus Corlăţean şi Bogdan Aurescu era de bun-simţ să îi văd la ceremonie! Dacian, aştept cu încredere ca pentru această gafă total impardonabilă să îţi prezinţi scuzele cuvenite! Să nu mă dezamăgeşti, te rog!“, l-a criticat Ponta pe premierul Dacian Cioloş, acuzându-l că „a greşit“ lista cu invitaţi la ceremonia de la Deveselu.

„Acuzaţiile tale, Victor, mi se par deplasate“
Numai că de organziarea evenimentului s-a ocupat Ambasada SUA, nu Guvernul condus de Dacian Cioloş. „Am văzut acuzele complet gratuite pe care mi le aduce Victor Ponta în legătură cu acest lucru. Doresc să precizez că invitaţiile la ceremonie, precum şi conţinutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind deţinătorul acestei facilităţi de apărare de la Deveselu), desigur în consultare cu Ministerul Apărării şi cu celelalte instituţii guvernamentale cu atribuţii în domeniu. În consecinţă, gazda evenimentului nu am fost eu aşa, încât invitarea participanţilor nu cădea în sarcina mea ca prim-ministru. Îmi pare rău că neinvitarea la eveniment a cauzat nemulţumiri unora, probabil îndreptăţite, dar acuzaţiile tale, Victor, cu tot respectul, mi se par deplasate“, a răspuns Cioloş.

Aşadar, Amabasda SUA l-a tăiat pe Ponta, în acest moment trimis în judecată pentru corupţie, de pe lista invitaţilor.  „Din păcate, am fost foarte limitaţi în numărul de persoane pe care le-am putut invita. Şi a fost o onoare să-l avem pe preşedintele Zgonea alături de noi“ a declarat, păstrând nuanţele diplomatice, Hans Klemm, amabsadorul SUA în România.  „Wow - ce frumoasă e diplomaţia, poţi să spui chiar orice şi nu se supără nimeni. E drăguţ să inviţi la o inaugurare numai oameni care nu au avut nicio treabă cu Proiectul şi niciunul dintre cei care din 2011 încoace au muncit la el. Dar după cum vedeţi în poză, nu era niciun loc liber!“, a scris Ponta pe Facebook, postând şi o fotografie în care arată că mai erau locuri libere la eveniment. 

De asemenea, fostul premier a mai lansat câteva acuze învelite în ironie către diplomaţii americani. „Adevărul este că nu greşeşte Domnul Ambasador Klemm - domnia sa a venit recent la Bucureşti (sau Budapesta, tot aia), era gata Scutul, practic la inaugurare ca şi Cioloş. Proşti suntem toţi cei care am crezut că fapta noastră bună va rămâne nepedepsită!“, a scris Ponta pe Facebook, aluzie la faptul că Secretarul adjunct al Apărării Statelor Unite, Robert O.Work, prezent în România pentru ceremonia de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu, a confundat, în discursul său, Bucureştiul cu Budapesta.

Tăriceanu, solidar cu Ponta

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost invitat la Deveselu, dar a refuzat să meargă, inventând pretexte. „Constatând că organizarea şi programul evenimentelor realizate de Guvern şi Ambasada SUA desconsideră flagrant poziţia Senatului, în ordinea constituţională a României, cât şi rolul Parlamentului în elaborarea şi legiferarea politicii externe şi de apărare, am luat hotărârea, cu părere de rău, să-mi anulez participarea la festivităţile de astăzi“, a transmis Tăriceanu prin intermediul unui comunicat de presă, fără a explica în ce anume a constat dispreţul oficialilor americani faţă de instituţia pe care o conduce. Ulterior, la Antena 3, Tăriceanu a dezvoltat critica la adresa diplomaţilor americani.

 „Este vorba de atitudinea politică pe care unii ambasadori şi-o permit. Ştiţi ce este regretabil? Că românii, fără să fie cultivaţi în mod deosebit, au avut o simpatie extraordinară faţă de americani. Eu nu ştiu dacă atitudinile pe care le vedem în ultima vreme din partea ambasadorilor americani succesivi nu fac decât  să afecteze, să năruie acest capital de simpatie uriaş pe care l-a avut America“, a spus Tăriceanu. Întrebat, concret, de ce nu s-a dus la Deveselu, preşedintele Senatului a preferat eschiva: „Sunt chestiuni sensibile, n-aş vrea să intru în detalii“. Hans Klemm a comentat succinct: „Am văzut declaraţia pe care a făcut-o, a fost invitat şi regret că a ales să nu vină“.

Adevărul este că nu greşeşte Domnul Ambasador Klemm - domnia sa a venit recent la Bucureşti (sau Budapesta, tot aia), era gata Scutul. Proşti suntem toţi cei care am crezut că fapta noastră bună va rămâne nepedepsită! Victor Ponta, fost premier
Ştiţi ce este regretabil? Că românii, fără să fie cultivaţi în mod deosebit, au avut o simpatie extraordinară faţă de americani. Călin Popescu Tăriceau, preşedintele Senatului
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite