Ponta susţine că a plătit politic ruşinea votului din diasporă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta crede că votul electronic şi împuternicirea exclusivă a Autorităţii Electorale Permanente cu organizarea alegerilor sunt cele mai bune soluţii pentru un vot fără batjocură în străinătate. Propunerile sale nu au avut ecou la colegii din opoziţie, care i-au cerut demisia.

După un concediu de aproape o săptămână în Dubai, premierul Victor Ponta s-a prezentat, ieri, în Parlament, la dezbaterea iniţiată de PNL cu privire la votul dezastruos din diaspora, care l-a votat într-un număr covârşitor pe Klaus Iohannis.

Ponta nu a venit singur să dea explicaţii, ci însoţit de noul şef de la Externe, Bogdan Aurescu, care l-a susţinut însă doar moral pe premier, întrucât nu a scos nicio vorbă. Cei doi s-au aşezat stingheri în tribuna miniştrilor, în timp ce vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul campaniei lui Ponta, s-a aşezat, alături de ceilalţi miniştri deputaţi, în sala de plen.

Deşi dezbaterea a fost anunţată pentru ora 10.00, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a dat tonul cu aproape o jumătate de oră mai târziu.

Ponta: „Am plătit preţul

Aşteptat să dea explicaţii, Ponta le-a transmis mai întâi aleşilor prezenţi în sală că, în opinia sa, a plătit costul politic al situaţiei din diaspora, însă a insistat că vina nu îi aparţine. „Dacă nu e vinovat, ce preţ a plătit?“, a comentat un deputat PPDD, nervos, chiar în timp ce Ponta vorbea.

Liderul PSD a continuat, însă, nestingherit, şi a pus problemele de la vot pe seama evoluţiei demografice. „Au existat cetăţeni români care au aşteptat foarte mult şi care nu au putut vota. Este inacceptabil, mi-am cerut scuze, am plătit preţul politic pentru asta, e un preţ meritat“, a spus el, dar a ţinut imediat să se disculpe. „Până pe 2 noiembrie nu a existat o discuţie despre asta, ci abia după primul tur şi s-au luat toate deciziile care se puteau lua în baza legii“, a continuat şeful Guvernului.

Liderul PSD a subliniat că nu doar el a plătit costurile politice, ci au fost şi alte victime: foştii miniştri de Externe Titus Corlăţean, respectiv Teodor Meleşcanu. Nici ei, însă, nu sunt vinovaţi, a insistat Ponta, întrucât MAE nu se ocupă de organizarea alegerilor.

Spre finalul discursului său, Ponta le-a transmis colegilor deputaţi că a găsit două soluţii pentru ca la viitoarele alegeri toţi românii cu drept de vot din diaspora să-şi exercite acest drept.

„Este o propunere pentru dumneavoastră care doar în comisia specială parlamentară se poate decide: un vot electronic care să asigure cu adevărat accesul tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor la vot. A doua propunere este de a da unei autorităţi aflate în subordinea Parlamentului, cum este AEP, toate atribuţiile legale pentru organizarea votului. MAE nu are ca sarcină principală organizarea voturilor “, le-a explicat Ponta aleşilor din plen.

Problemele votului din diaspora au ajuns în Parlament. Răspunsurile lui Victor Ponta 


Promisiunea unei legi beton

O altă intervenţie în plenul Camerei Deputaţilor i-a aparţinut proaspătului lider al deputaţilor PSD, Marian Neacşu, ajuns în funcţie după retragerea lui Viorel Hrebenciuc, implicat în dosarul retrocedărilor. În stilul caracteristic, Neacşu a făcut apel la calm, şi-a sfătuit colegii să mai aştepte până ce elaborează o lege privind votul prin corespondenţă şi, totodată, să nu cadă pradă emoţiilor.

„E adevărat, în câteva secţii de votare din străinătate, unii nu au putut vota. Votul prin corespondenţă, am cerut să se facă o documentare foarte clară. A face o lege pe genunchi, cu multe inexactităţi, numai pentru că acum trăim o oarecare emoţie… Cred că îndemnul meu la calm şi raţionalitate este cel mai bun. Vom reuşi să facem o lege bună”, a dat asigurări Neacşu.

 Orban: „Sunteţi o pată pe obrazul României“

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, cel care a reprezentat opoziţia în dezbaterea parlamentară, a explicat că împiedicarea exercitării dreptului de vot se pedepseşte cu închisoarea, dar a opinat că demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier nu ar fi suficientă.

„Cine este de vină? Guvernul. Nu este suficient să plătească doi acari Păun, doi miniştri de Externe care au preferat să-şi dea demisia, deciziile pe care le-au luat şi au împiedicat dreptul la vot au fost în calitate de membri ai Guvernului condus de Victor Ponta”, a subliniat Orban.

„Domnule Ponta, daţi-vă demisia din funcţia de prim-ministru, este singurul gest prin care puteţi ieşi cât de cât onorabil. Sunteţi o pată pe obrazul României, ne-aţi făcut de râs în faţa Europei. Plecaţi!”,a tunat Orban, în plen.

Vizibil iritat de tonul ridicat al lui Ludovic Orban, Ponta nu s-a putut abţine să nu-i dea o replică usturătoare, la finalul dezbaterii.

„Aş vrea ca atunci să luăm deciziile raţionale, cu bun simţ, nu cu demagogie sau bufonerii din partea unor bufoni pe care îi ştim foarte bine, cu gândul că în 2007 şi în 2008 mulţi au plecat din ţară tocmai pentru că unii care erau miniştri la Transport furau cu sutele de milioane “, i-a replicat Victor Ponta.

Citeşte şi:

Geoană: Vacanţa în Dubai nu i-a făcut bine lui Ponta

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, marţi, că vacanţa pe care Victor Ponta a petrecut-o în Dubai nu i-a făcut bine acestuia şi îl îndeamnă pe premier la analiză.

Ponta: Săptămâna viitoare ştim foarte clar dacă păstrăm şi mergem mai departe cu guvernarea

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Parlament, că PSD şi coaliţia de guvernare vor avea în această săptămână o serie de decizii de adoptat, astfel încât săptămâna viitoare să se ştie foarte clar dacă se menţine şi se va merge mai departe cu guvernarea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite