Ponta susţine că există trei variante privind data referendumului de revizuire a Constituţiei. Viitorul preşedinte ar putea avea mandat de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că PSD va decide, la sfârşitul lunii august, strategia privind adoptarea revizuirii Constituţiei, el arătând că există trei variante privind momentul desfăşurării referendumului.


„La sfârşitul lunii august vom avea şedinţe a BPN, CExN şi grupuri parlamentare pentru a decide strategia noastră privind adoptarea revizuirii Constituţiei. Revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea rămân obiective fundamentale ale PSD şi USL, însă trebuie să stabilim din punct de vedere tactic când să facem referendumul, cum să progresăm cu pregătirea instituţiilor, a structurilor care merg la regiuni, judeţe, în zona deconcentrată. Sunt decizii pe care le luăm în PSD, după care mergem în USL pentru a avea o decizie comună", a spus Ponta, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte momentul desfăşurării referendumului de revizuire a Constituţiei, Ponta a precizat că decizia va fi luată de USL, urmând ca ulterior să se discute cu UDMR şi cu PPDD.

"Le-am cerut colegilor să discute în teritoriu să vedem cum sunt lucrurile la modul pragmatic. Modificările la Constituţie sunt foarte bune, ne scapă în viitor de crize politice, ne garantează drepturi fundamentale, îndreaptă lucruri care s-au dovedit greşite. În octombrie vom avea şi punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte Ponta momentul de desfăşurare a referendumului de revizuire, premierul a avansat trei variante. "Există trei variante: în această toamnă, cu referendum cu 50%, la care trebuie să vină 9 milioane, conform cvorumului stabilit de CC. S-a întâmplat o singură dată, în 2003, destul de greu. Doi: odată cu alegerile pntru Parlamentul European, dar cvorumul e tot 50%, că nu se împlineşte anul cerut de CC. Şi trei: odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. PDL va boicota în mod sigur, că nu au candidat la prezidenţiale, nu vor veni, dar vin ceilaţi şi cvorumul de 30% va fi îndeplinit", a spus Ponta.

El a spus că vor fi evaluate şansele pe care le are referendumul de revizuire a Constituţiei de a fi adoptat. "Evaluăm şansele. Dacă avem în toamnă, facem în toamnă, dacă sunt mai mari la prezidenţiale, mergem atunci. Niciuna din cele trei variante nu e exclusă, nici decisă", a spus Ponta.

Întrebat dacă prevederile Constituţiei revizuite vor fi aplicate viitorului preşedinte, ţinând cont de faptul că acesta este ales înainte ca noua Lege Fundamentală să intre în vigoare, Ponta a răspuns că da, dar cu o singură excepţie.

„Se vor aplica toate prevederile cu o singură excepţie, termenul mandatului. Dacă va câştiga, primul său mandat va fi de 5 ani”, a precizat Victor Ponta.

Comisia de revizuire a Constituţiei a decis ca mandatul preşedintelui să fie redus de la cinci ani la patru ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite