Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“

Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“

Premierul Victor Ponta, alături de Jose Manuel Barroso

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre organizarea forumului economic România-China, care se va desfăşura săptămâna viitoare, la Bucureşti, iar mesajul a fost extrem de pozitiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebat de jurnalişti dacă negocierile cu China se încadrează în normele comunitare, premierul a precizat că a avut o discuţie la Bruxelles cu preşedintele CE pe tema Forumului oamenilor de afaceri China – Europa Centrală şi de Sud-Est, iar Barroso a avut un mesaj pozitiv. „Am discutat acest lucru cu preşedintele Barroso, mesajul este extrem de pozitiv“, a anunţat premierul.

Ponta a reiterat importanţa evenimentului care se va desfăşura la Bucureşti pe 25-27 noiembrie. „Este un lucru extrem de important ca România să găzduiască a doua ediţie a acestui forum. Toate obiectivele pe care ţările centrale şi din sud-estul Europei le au în relaţia cu China sunt obiective care se adaugă relaţiei şi parteneriatului Uniunea Europeană-China, şi evident că nu e nimic împotrivă, totul este pentru. De altfel, însă, regiunea central şi est-europeană este o regiune care necesită, spre deosebire de vestul Europei, investiţii mult mai mari în infrastructură, în energie, pentru a recupera decalajul faţă de ţările occidentale“, a explicat Ponta.

La reuniune vor participa premierul Chinei şi 16 şefi de guvern al statelor din regiune.

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la Bucureşti, unde va participa la summit-ul liderilor din China şi statele Europei Centrale şi de Est, a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie „divide şi cucereşte“, pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană în disputele cu Beijingul, potrivit „Financial Times“.

„Această decizie are în mod cert aparenţa unei strategii «divide şi cucereşte», care pare calculată pentru a pune presiune pe Bruxelles într-o perioadă în care sunt în desfăşurare mai multe dispute comerciale“, a declarat un diplomat european, sub protecţia anonimatului, pentru „Financial Times“.

 
Deplasarea lui Li în România pentru întâlniri cu liderii statelor din Europa Centrală şi de Est a cauzat îngrijorare printre diplomaţii de la Bruxelles. Li va efectua o vizită oficială în România şi va participa la o întâlnire a liderilor China - Europa Centrală şi de Est, la invitaţia premierului Victor Ponta, a anunţat, săptămâna aceasta, într-o conferinţă de presă Qin Guang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de agenţia Xinhua.
 
Pe aceeaşi temă:


Chinezii vin să negocieze investiţii de 8,5 miliarde de euro. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de pompaj de la Tarniţa, realizarea unui nou grup la Rovinari şi modernizarea termocentralei Mintia sunt printre proiectele gigantice pe care statul le va negocia săptămâna viitoare cu oficiali din statul asiatic.

România va exporta carne de porc în China de la sfârşitul lunii. Firmele româneşti vor putea exporta pe piaţa chineză carne de porc şi taurine vii  după data de 25 noiembrie 2013, când se vor semna protocoalele referitoare la aceste exporturi, cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25-29 noiembrie 2013.

Bucureştiul, gazda forumului chino-european. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că, la sfârşitul lunii noiembrie, 15-16 şefi de guverne şi premierul chinez vor veni în vizită la Bucureşti. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, capitala României va fi gazda unui forum regional a ţărilor europene cu China.

Ponta, într-un interviu pentru Xinhua: Vizita în România a premierului Li Keqiang va fi una istorică, va întări şi mai mult relaţiile dintre cele două părţi. Vizita premierului chinez Li Keqiang în România, care începe luni, 25 noiembrie, cu ocazia celei de-a treia ediţii a Summitului de Cooperare China–Europa Centrală şi de Est, va fi una istorică şi va întări şi mai mult relaţiile de cooperare dintre cele două părţi, a declarat premierul român Victor Ponta de la Beijing, într-un interviu acordat agenţiei chineze Xinhua.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: