Ponta şi Băsescu se înghesuie să-l susţină pe Cioloş la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta îl sprijină pe Dacian Cioloş pentru încă un mandat de comisar european. Însă premierul insistă ca el să fie cel care face propunerea la Bruxelles, nu preşedintele Traian Băsescu.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au decis, ieri, cu unanimitate de voturi, că între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu există un conflict juridic privind participarea la Consiliul European. CCR a judecat sesizarea premierului din 24 iunie, când, cu două zile înainte de Consiliul European (26-27 iunie), l-a reclamat pe preşedinte pentru faptul că nu l-a consultat atunci când a stabilit mandatul pentru Consiliul European. Astfel, de astăzi, Traian Băsescu are puteri depline privind mandatul României de participare la reuniunile Consiliului European.Nu trebuie să ceară mandat nici premierului, nici Parlamentului. Numai dacă doreşte, îl poate trimite în locul său pe primul-ministru la Bruxelles.

Premierul Victor Ponta şi-a jucat ultima şansă de a participa la reuniunile liderilor europeni. Miza sesizării la CCR vizează Consiliul European de săptămâna viitoare, în cadrul căruia se vor purta primele discuţii despre posturile-cheie din viitoarea Comisie Europeană. „Următorul Consiliu European este unul extraordinar, în cadrul căruia se va discuta, oficial, despre posturile de conducere: preşedinţia Consiliului European şi cine îi va urma lui Catherine Ashton în funcţia de Înalt Reprezentant pentru politică externă“, a declarat europarlamentarul PMP Siegfied Mureşan pentru „Adevărul“.

Ponta vrea el la negocieri

Pe lângă agenda oficială, şefii de stat şi de guverne vor purta primele discuţii, la nivel neoficial,  despre portofoliile de comisar european alocate fiecărui stat. Deşi Guvernul este cel care propune viitorul comisar european, România va fi reprezentată la Bruxelles de preşedintele Traian Băsescu, aşa cum a decis Curtea Constituţională, care îl va susţine, aşa cum s-a înţeles cu premierul, pe Dacian Cioloş pentru un nou portofoliu al Agriculturii. „Preşedintele Traian Băsescu a spus foarte clar că obiectivul este să păstrăm portofoliul Agriculturii. Nu văd un stat care să vrea portofoliul Agriculturii şi să aibă un candidat mai bun decât România“, mai spune Mureşan.

Totuşi, Victor Ponta spune că s-ar putea răzgândi, dacă preşedintele nu-l va da mandata să reprezinte România la Bruxelles şi ar putea forţa o altă propunere. „Eu, înainte de a propune comisarul european, voi merge în Parlament. Dacă preşedintele merge şi propune la Consiliul European să luăm portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o să implementez acea decizie. Deci, dacă eu sunt cel care trebuie să desemnez comisarul, mi se pare normal să fiu cel care participă la negocieri, că altfel negociază preşedintele ceva ce trebuie să fac eu, ceea ce sigur că nu funcţionează“, a spus Ponta. Potrivit procedurii, Guvernul face nominalizarea privind comisarul European, iar preşedintele trebuie să-l aprobe, având drept de veto în Consiliu.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Dacian Cioloş dezvăluie culisele negocierilor economice cu Moldova: Este un acord asimetric

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a acordat un interviu astăzi, cu ocazia semnării acordurilor dintre UE şi Moldova, Georgia şi Ucraina, în exclusivitate corespondentului Cristian Unteanu. Comisarul, implicat activ în negocierile acordului de liber schimb, demontează miturile din jurul viitorului economic al Moldovei şi explică detaliat cum vor evolua lucrurile.

Comisarul european Dacian Cioloş avertizează că în agricultură risipa este foarte mare, iar terenurile cultivabile dispar din circuit sau se degradează

Prezent la o conferinţă pe teme agricole desfăşurată, marţi, la Bucureşti, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a arătat că sectorul agricol este supus unor presiuni cantitative şi calitative, în condiţiile în care cererea de alimente creşte continuu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite