Ponta: Va fi scos pragul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, că pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare, printr-un amendament depus la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Preşedintele PSD a catalogat criticile privind menţinerea pragului electoral ca întemeiate şi a precizat că nu poate fi privat candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu de accederea în Parlament.

Ponta a mai spus că USL va susţine, totodată, şi amendamentele făcute de grupul minorităţilor naţionale, privind alegerea celor 18 reprezentanţi în Parlament ai minorităţilor.

Ponta şi-a exprimat speranţa ca săptămâna viitoare Legea alegerilor parlamentare să fie adoptată de Cameră şi să meargă spre promulgare.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că este de acord cu eliminarea totală din legea votului uninominal pur a pragului electoral, după modelul Marii Britanii.

"O asemenea formulă simplifică lucrurile, în sensul că ea generează şi întreţine, după exemplul Marii Britanii, sistemul cu două mari partide, cu două forţe politice", a spus preşedintele liberal.

Citeşte şi: Pe cine avantajează noua lege a votului uninominal

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, miercuri, că pragul electoral, menţinut în Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur, va fi scos atunci când actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizonal, conform Mediafax.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a atenţionat că legea votului uninominal adoptată marţi în Senat elimină distribuirea mandatelor către independenţi şi, prin menţinerea pragului electoral, permite accesul în Parlament a celor care nu au câştigat colegiul.

Preda a scris, pe blogul său, că legea aprobată de Senat şi asumată de către premierul Victor Ponta, conţine două erori.

"Prima este legată de menţinerea pragului electoral. Dacă regula first pass the post e introdusă, pragul nu mai are sens. Dacă s-ar menţine un prag la scară naţională, atunci e evident că s-ar continua practica inventată în 2008, în virtutea căreia au primit mandate cei clasaţi pe 2 sau pe 3. Uninominalul ar fi, deci, impur", scrie Preda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite