Ponta s-a scăpat pe el. De urgenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de luni s-a aflat şi o Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Legii Educaţiei, care vizează reglementarea situaţiei în care o persoană vrea să renunţe la titlul de doctor.

Nu e vreun secret, noua reglementare îl vizează direct pe premierul Victor Ponta care, în urmă cu două săptămâni, a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti prin care îl notifica asupra faptului că renunţă la titlul de doctor. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educatiei, a făcut o declaraţie pentru Hotnews cel puţin la fel de amuzantă precum modificarea în sine, spunând că ordonanţa prevede posibilitatea ca un doctor să renunţe la acest titlu “pentru că altfel nu am cadru legal să îndeplinesc cererile venite din partea societăţii civile şi academice”, în ceea ce priveşte titlul de doctor al lui Victor Ponta.

Ceea ce nu spune domnul ministru e faptul că Legea Educaţiei prevede cât se poate de clar retragerea titlului de doctor în cazul plagiatului. Victor Ponta a scăpat de dosarul penal de plagiat în urma unei decizii definitive a Curţii Supreme din luna martie, care nu s-a pronunţat însă pe fond (nu a judecat faptul că Ponta ar fi plagiat sau nu), ci doar că nu poate fi anchetat pentru plagiat. În condiţiile în Guvernul Ponta se schimbă, implicit, se schimbă şi ministrul Educaţiei şi, cel mai probabil, şi componenţa CNATDCU. Cu o eventuală rezoluţie ştiinţifică de plagiat, discuţia responsabilităţii penale ar putea fi astfel redeschisă. ”Scăpând” oficial de titlul de doctor, s-ar închide, din lipsă de obiect, orice alte discuţii şi eventualul dosar penal.

Graba cu care încearcă să-şi şteargă urmele (prin Ordonanţă de Urgenţă) lasă deschisă şi o altă întrebare: să anticipeze oare Victor Ponta că nu va mai fi premier pentru mult timp? Că a aduce în discuţie vreo idee de moralitate în renunţarea la titlul de doctor ar fi absurd – însuşi faptul că vrea să modifice Legea Educaţiei prin Ordonanţă de Urgenţă, după toate discuţiile din ultimul an legate de legiferarea prin acest procedeu, înlătură orice eventuală prezumţie de pocăinţă a (încă) premierului României.

Text publicat pe portalul Romania Curata

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite