Se împart fotolii la Palatul Victoria. Cine va face parte din Guvernul Ponta 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit ieri cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul său de la Palatul Victoria, pentru a discuta despre structura noului guvern, în contextul cooptării la guvernare a liberalilor grupaţi în jurul fostului premier. Tăriceanu vizează ministerele Economiei şi Finanţelor, conduse, în prezent, de Constantin Niţă, respectiv de Ioana Petrescu.

Oficial, întâlnirea dintre cei doi lideri a vizat calendarul acţiunilor privind bugetul, în contextul în care, în această perioadă, Guvernul lucrează intens la elaborarea proiectului de buget pentru 2015. Neoficial însă, în cadrul întâlnirii, s-au purtat şi negocieri privind cooptarea PLR la guvernare, în contextul ieşirii UDMR-ului. 

Tăriceanu a venit la discuţii însoţit de doi foşti ministri din guvernul USL, Daniel Chiţoiu şi Radu Stroe. Încă din timpul întâlnirii celor doi, presa vehicula că fostul premier ar fi solicitat patru portofolii. Ulterior, informaţia a fost infirmată atât de Ponta, cât şi de Tăriceanu. Pentru a risipi suspansul, Ponta a anunţat că cei trei parteneri de guvernare vor primi fiecare numai câte două ministere. „Principiul de funcţionare al coaliţiei îl cunoaşteţi, şi rămâne în vigoare, şi anume şi UNPR şi PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, dar nu am discutat care anume, pentru că e total prematur. Întâi, vrem să discutăm ce facem cu Guvernul în perioada următoare, bugetul şi după aceea o să discutăm de restructutarea Guvernului“, a declarat Ponta.

Deşi a subliniat că PLR ar putea gestiona orice minister, Călin Popescu Tăriceanu nu s-a ferit să afirme că preferă anume două dintre acestea, pe care le consideră vitale pentru a-şi pune în aplicare viziunea liberală. Este vorba de ministerul Economiei, condus, în prezent, de ministrul PSD Constantin Niţă, şi ministerul Finanţelor, condus de tânăra Ioana Petrescu, care ar putea fi revendicat de fostul minsitru PNL, Daniel Chiţoiu. Celelalte două ministere pe care Tăriceanu a pus ochii sunt Cultura, în fruntea căruia ar reveni Daniel Barbu, şi ministerul Educaţiei, condus, în prezent, de Remus Pricopie. De asemenea, PLR ar vrea şi ministerul Transporturilor, condus momentan de Ioan Rus (PSD), pentru care ar fi în cărţi Andrei Gerea, fostul ministru al Economiei în guvernul USL.

Noul guvern, după 14 decembrie

Guvernul Ponta 4 va fi prezentat Parlamentului, pentru a primi votul de încredere, între 14 şi 19 decembrie, simultan cu prezentarea bugetului de stat pe 2015. Ponta a explicat că s-a optat pentru această perioadă, întrucât, în data de 13 decembrie, UDMR va anunţa oficial ieşirea de la guvernare. După ieşirea UDMR din guvern, vor rămâne vacante portofoliile de la Cultură şi Mediu, deţinute de Hegedus Csilla, proaspăt învestită în funcţie, şi de Korodi Attila. 

Abţinerea lui Mitrea

 După întâlnirea cu Tăriceanu, Ponta a făcut un tur de forţă pe la grupurile parlamentare pentru a afla dacă va mai avea susţinere, pentru a rămâne la guvernare. Cu doar o abţinere, parlamentarii PSD au decis ca formaţiunea să rămână în continuare la guvernare. Cel care s-a abţinut a fost deputaul PSD Miron Mitrea. Întrebat dacă ştie de ce colegul său s-a abţinut să dea un vot, Ponta a răspuns că nu a apucat să vorbească cu Mitrea. 

Citeşte şi:

Surse: S-au făcut jocurile pe dreapta. Teodor Atanasiu va fi noul preşedinte al PNL. Ce ne spune trecutul său

Teodor Atanasiu îi va urma lui Klaus Iohannis în fruntea marelui PNL, potrivit unor surse din partid. Atanasiu le-a luat faţa lui Ludovic Orban, Dan Motreanu şi Alinei Gorghiu, ceilalţi lideri ai liberalilor care râvneau la copreşedinţia marelui partid de dreapta. Atanasiu are un trecut tumultuos, presărat cu scandaluri, trădări şi fapte cu iz penal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite