Ponta, reformist pe spezele viitorului Guvern: de ce zoreşte premierul adoptarea noului Cod Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO Gov.ro

Modificarea Codului Fiscal a devenit motiv de harţă între Preşedinţie şi Guvern, după ce preşedintele Klaus Iohannis a întors proiectul în Parlament.  Reducerile fiscale profunde anunţate de Ponta au darul de a-l face popular, cel puţin teoretic, pe premier, dar costurile acestora ar urma să fie plătite de următorul Guvern, rezultat din alegerile de anul viitor.

Premierul Victor Ponta a reacţionat dur, după ce preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea proiectului de modificare a Codului Fiscal. Ponta a anunţat că refuză o nouă dezbatere a actului normativ şi a precizat că va căuta mijloacele prin care să pună rapid în aplicare măsurile cuprinse în noul Cod Fiscal, fără aprobarea Parlamentului sau a Preşedinţiei. Mai mult, el l-a acuzat pe Iohannis că acţionează împotriva intereselor ţării şi a afirmat că decizia preşedintelui „are doar două posibile explicaţii: 1. este o decizie pur politică de blocare a activitaţii economice a Guvernului şi a ţării cu orice cost; 2. este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României pe care Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc“. Graba premierului este, însă, greu de explicat, în condiţiile în care noul Cod Fiscal ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, nicidecum de anul acesta.

Pe de altă parte, Preşedinţia a semnalat, prin vocea consilierului  pe teme economice Cosmin Marinescu, că, fără un plan bine pus la punct al Guvernului, România riscă să plătească factura noului Cod Fiscal cel mai devreme în 2016, aşadar când Ponta are toate şansele să ajungă în Opoziţie, după alegerile de anul viitor. „Nu a fost prezentat un plan de reducere a cheltuielilor bugetare.  Nu ştim cum va arăta bugetul pe anul 2016“, a fost argumentul lui Marinescu, care a pledat pentru o analiză mai profundă asupra măsurilor asumate grabnic de premier.  

Ponta vrea să fure startul

Deşi retrimiterea noului Cod Fiscal spre reexaminare în Parlament nu presupune blocarea acestuia şi nici măcar amânarea implementării măsurilor cuprinse în actul normativ, Ponta a reacţionat violent faţă de gestul preşedintelui Klaus Iohannis. „Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o să începem să aplicăm, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri, dar imaginea proastă rămâne, oamenii de afaceri or să spună: « Iată, iar e război politic, mai bine ne ţinem banii şi mai vedem, nu-i băgăm în România, că nu e o ţară de oameni serioşi »“, a spus premierul.

Ponta a lăsat astfel să se înţeleagă că preşedintele ar fi blocat măsuri fiscale urgente, caz în care s-ar impune adoptarea unor ordonanţe de urgenţă. Ce nu a spus însă premierul Ponta este că noul Cod Fiscal ar trebui să intre în vigoare abia de la 1 ianuarie 2016.

În acelaşi timp, în ciuda calendarului care permite reexaminarea proiectului până la începutul anului viitor, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a arătat la fel de zorit şi l-a criticat pe preşedinte pentru „pesimismul“ său în ce priveşte implementarea măsurilor cuprinse în actul normativ. „Faptul că acest Cod Fiscal a fost returnat Parlamentului spre analiză întârzie oarecum pregătirea bugetului pe 2016. Am anunţat de foarte mult timp că în luna august intenţionăm să demarăm acest proces, astfel încât România să aibă la timp, aşa cum spune şi legea, un proiect de buget trimis în Parlament, cu respectarea tuturor obligaţiilor noastre“, a spus şi Teodorovici, găsind astfel un alt motiv. 

Ministrul Finanţelor nu a spus însă că tocmai lipsa unor estimări privind bugetul pentru anul viitor a fost unul dintre motivele pentru care preşedintele a trimis noul Cod Fiscal la reexaminare în Parlament. Mai mult, Iohannis a amintit în cererea sa de reexaminare şi de alte măsuri cu impact asupra bugetului, care ar trebui luate în considerare de Guvern, cum este şi alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, în 2017.

Până în 2017, însă, Ponta a arătat în repetate rânduri că ia în calcul pierderea guvernării. Chiar săptămâna trecută, premierul a publicat un mesaj pe contul său de Facebook, din care reiese că se îngrijeşte deja de imaginea sa„în istorie“, aceea de şef al unui Guvern care a crescut pensiile şi salariile. „Noi vom rămâne în istorie cu partea guvernamentală - am relansat‪ România şi am scos-o din acea groapă. Vom lăsa o ţară care se află acum pe primul loc la creşterea economică în‪ ‎UE, cu salarii şi pensii crescute, cu dublarea alocaţiilor pentru copii şi toate celelalte măsuri. Scandalurile de zi cu zi nu cred că rămân“, a scris Ponta pe Facebook.

Scenariile din Parlament

În prezent, dacă Guvernul ţine morţiş să adopte noul Cod Fiscal înainte de 1 ianuarie 2016 şi fără dezbaterea parlamentară privind cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, Victor Ponta are două variante. Una dintre ele este asumarea răspunderii Guvernului asupra proiectului, realizată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, ceea ce i-ar permite să ocolească dezbaterea din Parlament, dar l-ar expune riscului unei moţiuni de cenzură.

Chiar şi în cazul în care liberalii nu strâng voturile necesare unei moţiuni de cenzură, un alt risc este cel al lipsei de cvorum, în condiţiile în care Parlamentul este în vacanţă şi mobilizarea aleşilor este dificilă.

Cealaltă variantă a Guvernului este o adoptare „pe bucăţi“ a Codului Fiscal, prin ordonanţe de urgenţă. Acest scenariu, deşi nejustificat, în condiţiile în care Codul Fiscal ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor, este mult mai sigur pentru Victor Ponta, care nu  ar risca astfel o înfrângere în Parlament.

PNL, între ciocan şi nicovală

Cererea de reexaminare adresată Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis a prins PNL în ofsaid, după ce liberalii au votat Codul Fiscal. Atât premierul Victor Ponta, cât şi succesoarea sa de la şefia PSD,  Rovana Plumb, au profitat şi au atacat PNL după ce Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament. „E din ce în ce mai evident că actualul PNL/PDL este cel mai neserios şi neprofesionist partid din ultimii 25 ani! O adevărată catastrofă pentru România dacă vor veni la guvernare!“, a scris Ponta pe Facebook, cu o oră înainte ca şefa interimară a PSD, Rovana Plumb, să prezinte, într-o conferinţă de presă, o listă cu liberalii care au votat Codul Fiscal, la momentul adoptării sale de către Parlament.

Pe de altă parte, copreşedintele liberal Alina Gorghiu a subliniat că PNL nu se opune măsurilor cuprinse în noul Cod Fiscal, dar pledează pentru organizarea dezbaterii parlamentare. Discuţia pe tema Codului Fiscal, a mai spus ea, se poartă între „iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea să-şi pună în ramă un Cod Fiscal doar de dragul de a mai căpăta un titlu de glorie şi responsabilitatea instituţiei prezidenţiale şi a PNL care ştie ce înseamnă să adopţi în pripă o măsură şi să o compromiţi pentru că nu o pregăteşti“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite