Ponta reaprinde conflictul cu Ghinea: România are Guvernul Zero, cu Zero absorbţie. Ghinea: Batman, Batman! Va urma la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea FOTO Arhiva Adevărul
Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea FOTO Arhiva Adevărul

Victor Ponta şi Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, au avut un nou schimb de replici privind nivelul absorbţiei fondurilor europene. Ghinea arată că Ponta nu are dreptate când afirm că Guvernul Cioloş este zero în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene.

”Din păcate este adevărat - România în 2016 are «GUVERNUL ZERO!» Nu doar absorbţie zero, ci şi ce îşi propun în continuare până la sfârşitul anului este tot zero! Faptul că acum recunosc nu ne încălzeşte cu nimic, problema este că de dimineaţă şi până acum tot mai mulţi oameni mă întreabă dacă nu cumva tocmai din acest motiv «a trebuit să moară oameni» şi să avem acest Guvern!?”, a scris Victor Ponta pe contul său de pe reţeaua de socializare, referindu-se la un memorandum discutat în Guvern care ar fi arătat că în 2016 Guvernul nu ar fi atras fonduri din exerciţiul 2014-2016.

În replică, ministrul Cristian Ghinea a arătat că memorandumul conţine cu totul altceva. ”Am declarat că acest Guvern a adus deja în ţară 2 miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 – 2013 . Graţie acestui memorandum, avem şi cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro. Ca să fiu clar: memorandumul adoptat ieri de Guvern dă şi cifra de absorbţie pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea. Pentru asta, trebuie: a) să finalizăm acreditarea întârziată de Ponta şi sabotată de Ghiţă prin sisteme de IT fanteziste şi scump plătite şi b) să lansăm ghiduri şi proiecte”, susţine ministrul.

Ghinea mai arătat că Ponta şi Sebastian Ghiţă încearcă să-l discrediteze.  „Azi, domnii Ghiţă, Ponta & Co. o ţin langa cu zero-zero. Cine i-a preluat a făcut o uriaşă gafă: s-au scris articole fără să fi citit materialul de bază. Nicăieri nu se spune în memorandum despre zero absorbţie. Dimpotrivă, se arată cât va intra în acest an în ţară din închiderea Programelor 2007 – 2013 (3,2 miliarde), se arată cât vor intra pentru 2014 – 2020 chiar ÎNAINTE de definitivarea acreditării (graţie iniţiativelor noastre) şi se arată cât va intra în 2017 odată ce definitivăm anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil să o facă (3,6 miliarde). Deci, ce anume e zero? Batman, Batman!“, a mai spus Ghinea.

Ministrul a mai precizat că a trmis mai multe documente la DNA privind licitaţiile câştigate de firme în spatele cărora se află Sebastian Ghiţă. „Dacă avem vreun ghinion istoric şi anul viitor revin la guvernare domnii Ponta, Ghiţă şi prietenii dumnealor, să ştiţi cine a făcut absorbţia din 2017: 3,6 miliarde de euro vin din mandatul acestui guvern. Domnul Ghiţă elucubrează că mă ia DNA. Funie în propria casă? Legat de ce am trimis la pomenita instituţie, calm: va urma. Maşinăria de propagandă lucrează – Ghiţă et co au furat destul cât să o ţină în viaţă. Puteţi contribui la echilibrarea scorului printr-un share“, a mai spus Ghinea.

Pe urmele lui Ghiţă

Corpul de Control al premierului va verifica toate achiziţiile publice de softuri, în urma conflictului pornit între ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea şi deputatul Sebastian Ghiţă, potrivit unor surse guvernamentale.

PSD a încercat să-l intimideze pe ministrul Cristian Ghinea prin chemarea sa în Parlament, pentru o audiere în care să fie aspru criticat. Socoteala celor din PSD a fost dată peste cap de Ghinea, care i-a combătut cu argumente, iar în final a avut şi o supriză pentru presă: date despre banii primiţi din fonduri europene de firmele controlate de Ghiţă.

Potrivit documentului dat de Ghinea, grupul de firme controlate de Ghiţă ar fi avut contracte de 607 milioane lei în calitate de contractori şi 143 milioane lei, în calitate de beneficiari de proiecte. Potrivit informaţiilor furnizate de ministru cei mai mulţi bani au venit din partea ministerelor şi consiliilor locale sau judeţene care au contractat firmele controlate de Ghiţă pentru diverse servicii.

Ulterior, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a spus că este urmărit de paparazzi peste tot, după ce a făcut devăluiri cu privire la licitaţiile câştigate de firmele deputatului Sebastian Ghiţă. Ghinea spune că nu se lasă intimidat de încercările lui Ghiţă şi va cere protecţie de la instituţiile statului dacă va fi urmărit în continuare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite