Ponta: „Ramona Mănescu nu este responsabilă pentru accident“. Încă o anchetă pentru cazul accidentului aviatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Mănescu şi premierul Victor Ponta  Foto Mediafax
Ramona Mănescu şi premierul Victor Ponta  Foto Mediafax

Premierul Victor Ponta consideră că Ramona Mănescu, în calitate de ministru al Transporturilor, nu are nicio responsabilitate în cazul accidentului aviatic şi nu ar trebui să demisioneze. După accidentul din Apuseni au fost demarate două anchete: una a Guvernului, finalizată cu raportul vicepremierului Gabriel Oprea. Şi încă o anchetă strict juridică, începută de Parchet.

Întrebat de jurnalişti dacă Ramona Mănescu , în calitate de ministru al Transporturilor, nu are nicio responsabilitate în cazul accidentului aviatic şi nu ar trebui să demisioneze. Ponta a răspuns scurt: "Nu !Dumneavoastră aveţi dreptul să cereţi demisia cui doriţi. Eu am luat măsurile la nivelul Guvernului”.

Dacă premierul a absolvit-o de orice vină, legea arată că Ramona Mănescu nu şi-a făcut treaba. „În vederea gestionării situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, au competenţe următoarele structuri: a) Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor (MT); b) Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul MT“, spune articolul 4 din Hotărârea de Guvern 741 din 2008.

Următorul articol al hotărârii explicitează, în trei puncte, competenţele şi atribuţiile Comitetului ministerial: „Determină zona de căutare a aeronavei aflate în pericol, declanşează şi coordonează activitatea de căutare; informează operativ structurile cu atribuţii în coordonarea operaţiunilor de salvare, după identificarea locului producerii accidentului;  transmite solicitările unităţilor deja angajate în operaţiunile de căutare şi/sau salvare pentru asistenţă suplimentară şi/sau de sprijin către celelalte unităţi neimplicate, aflate în zone adiacente zonei de căutare sau locului producerii accidentului“.

Ramona Mănescu nu a organizat niciun Comitet ministerial, deşi toate  măsurile amintite se pliază perfect pe cazul accidentului avitic soldat cu doi morţi. Ramona Mănescu a fost convocată ieri de Victor Ponta, însă a refuzat să spună dacă demisionează. Întrebată de ce a venit la Palatul Victoria, Ramona Mănescu a răspuns scurt: „Cu treabă“

Prima anchetă: raportul Oprea
Măsurile luate de premierul Victor Ponta au venit în baza unei anchete desfăşurate de Guvern, care a fost finalizată prin raportul întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea. Concluziile acestui raport au arătat doi mari vinovaţi: ROMATSA şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care aveau obligaţia şi posibilitatea tehnică de a identifica epava.

Drept urmare, directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, şi-a înaintat demisia Consiliului de Administraţie, "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei". Pe lângă acesta, a mai demisonat ministrul de Interne Radu Stroe, la presiunea opiniei publice şi a partidului, deşi Victor Ponta a spus în repetate rânduri că MAI nu a fost vinovat pentru lentoarea cu care s-au mişcat autorităţile.

Singurul considerat resposabil de Ponta care a rămas încă în funcţie este directorul STS, Marcel Opriş. „Am întocmit adresa (n.r.- pentru discutarea situaţiei STS în CSAT, n.red.), o vor semna o treime din membrii CSAT, cum spune legea. Eu am luart deciziile la nivelui Guvernului, sper să o facă şi preşedintele la STS”, a susţinut Ponta.

A doua anchetă: treaba Parchetului
Pe lângă ancheta strict politică a Guvernului, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au declanşat şi ei o anchetă în cazul accidentului aviatic produs în Munţii Apuseni pentru a analiza cauzele prăbuşirii, care s-ar putrea solda cu procese.

„S-au deplasat de îndată la faţa locului, alcătuind o echipă de cercetare formată din procurori şi ofiţeri criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului  Alba şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului   Cluj, precum şi  din inspectori din cadrul Centrului de Investigaţii  a Aviaţiei Civile. La faţa locului s-a deplasat şi o echipă specializată a Institutului Criminalistic al Poliţiei Române, conduse de chestorul Ţâru Gabriel. La orele 21.00 a fost localizată aeronava şi s-a început extragerea victimelor de la locul accidentului,  luându-se măsurile pentru salvarea acestora”., se arată într-un comunicat de presă.

Mai mult, procurorii Parchetului General iau în calcul să se autosesizeze cu privire la modul în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, după spusele procurorului genral Tiberiu Niţu.

A treia anchetă: realizată de Parlament

Preşedintele Comisiei de Anchetă din Senat, Corneliu Dobriţoiu a declarat că în şedinţă de luni a forului va introduce în dezbaterea comisiei subiectul accidentului aviatic din Apuseni, pentru a se decide asupra eventualei audieri a reprezentanţilor Ministerului de Interne, Ministerului Tranporturilor, a Ministerului Apărării şi a STS.

„În afara agendei, vom discuta şi asupra modului în care au intervenit instituţiile statului (după accidentul aviatic din Apuseni - n.r.), conştienţi fiind că în paralel se desfăşoară atât verificări sau anchete ale Corpului de control al premierului şi ale Corpului de control al ministrului Transporturilor. De asemenea, vom analiza modul în care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi-a îndeplinit în literă obligaţiile, această chestiune fiind discutată şi în şedinţa CSAT care urmează să fie convocată luni, din câte am înţeles. Noi vom dezbate acest subiect pentru a indentifica împreună care sunt cele mai bune atitudini, reacţii din partea Comisiei, având în vedere că responsabilităţile noastre sunt limitate“, a afirmat Dobriţoiu.

Ministerul Apărării va da socoteală în faţa membrilor Comisie. „Categoric este posibilă audierea nu numai a celor de la Ministerul Apărării, ci şi a celor de la Ministerul de Interne, însă eu consider că vom avea o imagine mai clară la nivelul comisiei nu numai în urma anchetelor, dar în urma studierii rapoartelor de analiză şi evaluărilor care se fac“, a mai spus senatorul PNL.


 

Citeşte şi:

PNL va propune noul ministrul de la Interne abia peste o săptămână Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Relu Fenechiu, a declarat, pentru „Adevărul”, că propunerea privind înlocuitorul lui Radu Stroe va fi făcută de liberali pe 1 sau pe 2 februarie, la Delegaţia Permanentă a partidului.

   

OPINIE Sebastian Zachmann, editor Politică: Regret că Radu Stroe e ministru în timpul vieţii mele Domnule Radu Stroe, ştiu că nici prin cap nu vă trece să demisionaţi. Totuşi, poate că pentru o secundă, o să vă descoperiţi faţa umană, o să coborâţi printre muritori (aviatori, pădurari, medici etc) şi “o să luaţi în calcul”, cum vă place dumneavostră să spuneţi, să demisionaţi. Să nu fiţi slab! Să nu o faceţi! Ar fi incorect.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite