Ponta proslăveşte DNA. Doar în presa străină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a lăudat, într-un interviu pentru postul TV Euronews, instituţiile anticorupţie din România, deşi în ţară îi atacă pe „procurorii băsişti“.

Premierul Victor Ponta a expus o imagine imaculată a instituţiilor anticorupţie din România, într-un interviu acordat postului de ştiri Euronews. Şeful Executivului a uitat subit de perioada în care le vorbea jurnaliştilor din ţară despre dosare făcute la comandă politică şi a găsit doar cuvinte de laudă la adresa Justiţiei.

Numai pentru presa străină. În introducerea discuţiei, jurnalista i-a prezentat premierului Victor Ponta faptul că „România a fost criticată aspru de Transparency International pentru corupţia manifestată în întregul sistem politic“.

Întrebat ce părere are asupra faptului că România se regăseşte pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, Victor Ponta a răspuns că autorităţile române au aplicat toate reglementările în domeniu, rezultatele fiind unele impresionante. „Realitatea este că sunt mai multe lucruri vechi care continuă să fie repetate în media europeană. România a înfiinţat noi instituţii, reguli, unde Comisia Europeană ne-a ajutat să le facem.

Rezultatele au fost absolut impresionante, pentru că mulţi politicieni şi funcţionari au fost sancţionaţi pentru fapte de corupţie. Avem multe dosare, avem foarte multe instituţii independente care au fost lăudate pentru rapoartele lor. Deci, aş putea să spun că nu este mai multă sau mai puţină corupţie decât media europeană“, a spus Victor Ponta, într-un discurs ce a semănat, mai degrabă, cu aprecierile preşedintelui Traian Băsescu faţă de instituţiile anticorupţie.

PONTA A UITAT DE SILAGHI

Jurnalista cunoscutului post de ştiri european a plusat cu încă o întrebare. Ea a amintit de cele trei cazuri de corupţie în care au fost implicaţi doi dintre miniştri Cabinetului pe care îl conduce Victor Ponta, foştii miniştrii ai Transporturilor Relu Fenechiu şi Ovidiu Silaghi, precum şi vicepremierul Liviu Dragnea. „Guvernul nu a întâmpinat nicio problemă de credibilitate după ce a avut trei miniştri care au fost acuzaţi de corupţie?“, a întrebat jurnalista.

„Toate acuzaţiile nu au ţinut de perioada mandatului în funcţie, iar de un an şi jumătate de când a preluat şefia Guvernului nu au fost aduse acuzaţii de corupţie la adresa corpului ministerial. Instituţiile anticorupţie au fost foarte active, au investigat aproape toate cazurile“, a răspuns, încurcat, Victor Ponta, care a uitat un amănunt esenţial: DNA a început urmărirea penală împotriva lui Ovidiu Silaghi pentru o faptă săvârşită de acesta în noiembrie 2012, în timp ce ocupa funcţia de ministru al Transporturilor, în primul Guvern Ponta.

Silaghi este acuzat că pe 22 noiembrie 2012 a primit de la afaceristul Nelu Iordache suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR pentru anularea deciziei de reziliere a unui contract de lucrări.

Singurul care a reacţionat la mesajul premierului a fost consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. „Victor Ponta, odă adusă justiţiei. Nu, nu la Antena3. La Euronews. Discursul pentru export“, a scris Lăzăroiu pe Facebook.

„BĂSIŞTI CU DOSARE POLITICE“

În urmă cu doar două luni, şeful Executivului era convins că Justiţia din România nu este străină de dosare făcute la comandă politică. Referindu-se la dosarul lui Liviu Dragnea şi la demiterea procurorului DNA Lucian Papici, care s-a ocupat de dosarul vicepremierului privind fraudarea Referendumului din 2012, premierul a spus: „Papici a terminat dosarul, l-a trimis la doamna Kovesi. Pa, la revedere, dar de ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul?“, înfiera Ponta în urmă cu exact două luni şi două zile.

Tot atunci, Victor Ponta îşi amintea şi de fostul procuror-general, Daniel Morar. „Papici şi Morar au făcut dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum. Sunt dosare politice“, a tunat premierul.

Atacul la independenţa Justiţiei a fost subiect tratat de premier şi la Consiliul Naţional al PSD, care a avut loc luna trecută.  Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat că există părţi ale Justiţiei care încă execută ordinele preşedintelui Traian Băsescu. „Îmi doresc o Justiţie care să nu-i persecute pe adversarii lui Traian Băsescu, la care să aibă acces şi oamenii săraci, nu doar cei bogaţi. Cred că Guvernul trebuie să asigure eliberarea Justiţiei de sub dominaţia lui Traian Băsescu. Este un obiectiv dificil, dar pe care îl putem obţine“, spunea Victor Ponta. ;

Pe aceeaşi temă:

Ponta, garantul anticorupţie numai în străinătate

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu pentru Euronews în care laudă instituţiile anticorupţie din România. Şeful Executivului a uitat subit de perioada în care în plan intern vorbea de dosare făcute la comandă politică de către procurorii DNA, Daniel Morar şi Lucian Papici.
 

Procurorii DNA solicită Curţii Supreme ca dosarul „Referendumul” să fie judecat mai repede

Direcţia Naţională Anticorupţie a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care solicită ca judecarea dosarului  „Referendumul” în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de corupţie, să înceapă mai repede. Termenul actual este stabilit pentru 18 februarie 2014.

Dosarul Referendumul. Procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de corupţie se va judeca cu trei luni mai devreme

Liviu Dragnea va fi judecat cu trei luni mai devreme, după ce Curtea Supremă a aprobat cererea procurorilor anticorupţie de preschimbare a termenului în dosarul vicepremierului, acesta fiind stabilit pentru 15 noiembrie. Iniţial, termenul fixat de instanţă a fost 18 februarie 2014.

Dedesubturile „loviturii de forţă“ de la DNA. Ce spun Traian Băsescu şi Lucian Papici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, că etichetele adresate procurorului Lucian Papici sunt propagandiste, iar USL nu concepe că Justiţia trebuie să aibă prioritate. În plus, procurorul a povestit într-un interviu cum s-a ocupat de dosarul „Referendumul”, dar şi cum ar putea pune beţe în roate de către un procuror-şef numit politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite