VIDEO Ponta a prezentat în Parlament prevederile acordului cu FMI. Mihail Neamţu a aruncat cu o pungă de bani în premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta a prezentat, în şedinţa de marţi după-amiază a plenului reunit, o informare privind acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

UPDATE Gh. Ialomiţianu: Acordul cu Fondul este în presă din luna iulie, nu mă acuzaţi pentru ce nu am făcut. Cred că l-aţi tradus în limba română pentru mulţi miniştri din Cabinetul dumneavoastră.

UPDATE Ponta : Intenţionez ca o procedură asemănătoare să fie utilizată referitor la alte proiecte importante. Iau act de faptul că, practic, toate grupurile parlamentare care au luat cuvântul şi-au exprimat susţinerea pentru un nou acord, chiar şi cei de la PDL, chiar dacă domnul Ialomiţianu a dat presei textul scrisorii. 

UPDATE Maria Grapini, ministru pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri: Printr-un exerciţiu practic, putem spune că efectele pe care noi le culegem acum sunt efectele măsurilor guvernării dinainte. Nu te doare obrazul înainte de a primi palma, ci după. Facem decontul unor măsuri. Nu poţi negocia în momentul în care ai ajuns să nu ai banii. Acordul dă încrederea - pentru că este un deficit de încredere în mediul economic românesc - că atunci când vor încheia contracte cu statul, arieratele pe care le-am moştenit suficient de mari nu vor mai fi şi vor exista bani la buget pentru a fi plătite. Pentru prima dată, ne-am asumat să facem plăţile pentru fondurile europene blocate de atâta timp. Trebuie să ai un acord care nu creşte fiscalitatea. 

UPDATE Marian Neacşu (PSD) : Remarc faptul că pentru prima dată când discutăm un memorandum avem în faţa noastră un premier şi un Guvern. Recunosc că nu îmi face plăcere gestul colegilor noştri, care înţeleg să facă politică în acest fel. Nu ştiu ce vrea să cumpere acest domn (n.r. : Mihail Neamţu) cu arginţii trădării. Este prima dată când scrisoarea înaintată către board-ul FMI este prezentată în Parlament. Premierul a fost primit cum ne face cinste. Este un împrumut-umbrelă, care să aibă ca suport investiţii, creşterea de locuri de muncă, prevede măsuri pentru creşterea economică.

Incidente în timpul discursului premierului în Parlament. (Sursa: pesurse.ro)

UPDATE Ponta: Prin angajamentele asumate faţă de CE şi FMI, vă propunem un mod transparent prin care România să asigure stabilitatea şi predictibilitatea necesare pentru continuarea creşterii economice. Nu este doar acordul unui Guvern, ci este însuşit de clasa politică.

UPDATE Ponta: Vreau să precizez că în acest moment, marea problemă pentru firmele private este accesul limitat la credit. Statul român, prin acest nou acord, se poate împrumuta la preţuri rezonabile de pe pieţele internaţionale, iar marile proiecte desfăşurate vor fi finanţate de marile instituţii internaţionale: BERD, Banca Mondială. 

Acordul prevede continuarea creşterii venitului minim garantat şi introducerea unei alocaţii pentru încălzire, pentru persoanele defavorizate. 

Referitor la programul de privatizări, nu există privatizări majoritare, este vorba de listarea a 10% din Nuclearelectrica, 10% din Hidroelectrica, implicarea capitalului privat în companiile energetice la care statul rămâne acţionar majoritar, dar prin capital privat putem avea un management mai performant. 

Acordul nu prevede obligaţia de impozita drepturile de autor sau persoanele fizice autorizate. 

 În baza acestui nou acord, în măsura în care va fi susţjnut de dumneavoastră, confinanţarea naţională pe fondurile europene va beneficia de o scădere de la 15 la 5%. Vreau să precizez - şi liderii de grup au la dispoziţie textul scrisorii - care sunt obligaţiile şi avantajele. 

Nu există o obligaţie de creştere a fiscalităţii, cota unică de 16% este păstrată. Există situaţii, cum este TVA la pâine, în care putem aplica scăderi de fiscalitate. 

UPDATE Ponta: Îmi doresc ca acest acord să fie ultimul pe care România să îl mai încheie cu instituţiile financiare internaţionale, cred că acum se află într-o perioadă de însănătoşire fiscal-bugetară. 

UPDATE: Mai multe persoane conduse de Mihail Neamţu au scandat:: "Ponta, trădătorul, a furat poporul", după care au părăsit sala, nu înainte de a arunca înspre şeful Executivului o pungă cu monede. La rândul lui, premierul a răspuns: "Vă rog să îi daţi banii înapoi domnului Neamţu, are nevoie să îşi facă partid!"

UPDATE Ponta: Doamnelor şi domnilor, în primul rând vă mulţumesc pentru oportunitatea de a prezenta în plenul Camerelor reunite intenţia Guvernului de a avea un nou acord preventiv cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială. Am apreciat faptul că deciziile importante pentru întreaga ţară trebuie luate după informarea sau chiar cu aprobarea Parlamentului. Înainte ca discuţia să fie purtată mai departe, am considerat necesar şi util să vă prezint situaţia actuală, stadiul negocierii şi implicaţiile pentru economia românească ale unui eventual nou acord între Guvernul României şi CE, FMI şi BM. Precizez că am păstrat caracterul confidenţial al scrisorii de intenţie, însă am pus la dispoziţia tuturor liderilor de grup textul scrisorii, cu obligaţia de a păstra confidenţialitatea.

Daniel Fenechiu: Vă informăm că deputaţii şi senatorii PPDD înţeleg să se retragă de la şedinţa comună. 

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite. Parlamentarii PPDD vor părăsi plenul Camerei Deputaţilor în timpul discursului premierului Victor Ponta, în semn de protest, deoarece nu a discutat şi cu aceştia problema Roşia Montană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite