Ponta: Preşedintele ţării trebuie să se consulte cu Parlamentul, nu cu Guvernul, în privinţa legii reducerii CAS. Băsescu, „un personaj iresponsabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat miercuri seară, la România TV, că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Băsescu, şi chiar „cu teroriştii”, dacă o asemenea iniţiativă ar fi bună pentru ţară, dar că pentru reducerea CAS liderul de la Palatul Cotroceni trebuie să se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votată de parlamentari.

„Mă duc la orice consultări dacă îi este drag de mine, mie nu îmi e drag de el, mă duc să discut pe orice probleme instituţionale doreşte, dar ce să ne consultăm pe legea CAS dacă aceasta este aprobată de Parlament ?”, a afirmat liderul de la Palatul Victoria, care l-a catalogat pe Băsescu în urma acestei intervenţii drept „un personaj iresponsabil ce vrea să stârnească un pic de panică”, potrivit  declaraţiei la România TV.

Ponta a precizat, de asemenea, că în cazul în care preşedintele nu va promulga reducerea CAS, atunci proiectul de lege va reveni în Parlament, va fi din nou votat, iar preşedintele va fi obligat de această dată să promulge actul normativ, reducerea CAS urmând astfel să fie aplicată din luna octombrie, conform propunerii Guvernului votată de Parlament. În plus, prim-ministrul a susţinut că preşedintele a vorbit despre reducerea contribuţiilor de asigurări sociale fiind total nepregătit.

Liderul Guvernului a explicat faptul că dacă Traian Băsescu doreşte totuşi o întâlnire cu Guvernul pe tema CAS, îi va transmite „o hârtie” în care îi va explica faptul că o astfel de consultare cu Guvernul este tardivă, deoarece reducerea CAS a fost deja votată de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă, că a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii fapt pentru care, în aceste condiţii, invită Guvernul la consultări.

Liderul de la Palatul Cotroceni a afirmat că nu va promulga legea până nu va avea o „discuţie serioasă” cu cei din Guvern despre sursele din care va fi suportată reducerea CAS.

„Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a ţării şi, în lipsa unor măsuri convingătoare, această măsură pune sub risc acordul cu FMI şi stabilitatea fiscală şi bugetară a ţării”, a precizat liderul statului.

Băsescu nu s-a ferit să numească posibile soluţii pentru acoperirea deficitului, liderul de la Cotroceni amintind variante precum: creşterea numărului de locuri de muncă, creşterea salariilor sau îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite