Ponta: N-am primit nicio scrisoare de la CE privind CNSC, nu ştiu să fie vreun proiect al Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că nu a primit nicio scrisoare din partea Comisiei Europene în cazul CNSC şi a susţinut că nu ştie ca Guvernul să aibă în lucru vreun proiect care să modifice atribuţiile Consiliului.

"Nu am primit nicio scrisoare, nu ştiu de nimic altceva decât că avem proceduri extrem de greoaie şi extrem de ineficiente în ceea ce priveşte controlul modului de atribuire a fondurilor europene şi că încercăm şi am încercat să adoptăm reguli mult mai flexibile, reguli mult mai clare", a susţinut premierul.

Întrebat dacă există vreun proiect al Guvernului de modificare a atribuţiilor Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor, Ponta a răpsuns: "Eu personal nu ştiu de aşa ceva, ştiu sigur de efoturile pe care le fac toate ministerele implicate de a avea proceduri mult mai bune decât am avut în 2010 şi 2011".

Oficiali ai Comisiei Europene (CE) au avertizat Guvernul că deţin informaţii conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC şi au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independenţa acestei instituţii.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

Avertismentul, inclus într-un document confidenţial obţinut de Mediafax, a fost transmis direct de către Klaus Wiedner, Şeful Unităţii de Legislaţie privind achiziţiile publice din cadrul Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii (DG Markt), printr-un e-mail transmis la 4 octombrie.

Atenţionarea face referire la un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei achiziţiilor publice care stabilea că şeful Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ar urma să nu mai fie ales prin vot secret de membrii Consiliului, ci numit direct de Parlament, cu drept de a interveni în componenţa completelor de analiză a dosarelor. Consiliul ar urma să fie condus de un preşedinte numit dintre membrii săi de către Camera Deputaţilor şi Senat întrunite în şedinţă comună, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate ale celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Comparativ, legislaţia actuală stabileşte că preşedintele CNSC este ales dintre şi de către membrii Consiliului prin vot secret, cu majoritate absolută.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite