Ponta, în "Le Monde": Rezultatul referendumului mă face să spun că am acţionat impetuos şi grăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu publicat miercuri de "Le Monde" că va lăsa deoparte conflictul cu Traian Băsescu şi se va concentra pe cariera sa politică. De asemenea, acesta a recunoscut că poate a acţionat "impetuos şi grăbit" în ceea ce priveşte suspendarea preşedintelui.

Premierul a recunoscut că are regrete în ceea ce priveşte situaţia creată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. "Am fi putut acţiona altfel şi trag deci atât învăţăminte pozitive, cât şi negative de pe urma acestei situaţii. Voi lucra de două ori mai mult, nu numai ca să-mi pun în practică programul, ci şi ca să repar reputaţia României. (...) Agresivitatea luptelor noastre politice a surprins Comisia şi pe europeni, în general", a declarat Ponta pentru publicaţia franceză.

De asemenea, Ponta a recunoscut că poate a acţionat precipitat, însă în concordanţă cu aşteptările cetăţenilor. "Pe de altă parte, participarea şi rezultatul referendumului mă fac să spun că poate am acţionat de o manieră impetuoasă şi grăbită, dar care răspundea aşteptărilor populaţiei", a afirmat prim-ministrul.

Premierul se arată decis să lase deoparte conflictul cu Traian Băsescu şi să-şi vadă de propria carieră politică. "Am hotărât să pun capăt luptei politice. Sondajele de opinie ne dau mari învingători la alegerile din decembrie, voi da deci mai puţină atenţie sfârşitului mandatului preşedintelui Băsescu. El îşi termină cariera politică, eu de-abia mi-o încep pe a mea", a afirmat Ponta.

Şeful Executivului a mărturisit că a fost rănit de criticile care i-au fost aduse de presa occidentală. "Am fost rănit de faptul că ziare precum <<Le Monde>>, pe care l-am citit dintotdeauna, m-au prezentat drept cineva care nu respectă valorile europene. Înţeleg că războiul politic a rănit ambele părţi şi chiar şi întreaga ţară. Această afacere nu este însă una în alb şi negru, nu există un inocent şi un vinovat, a fost o bătălie sângeroasă", a mai spus prim-ministrul.

Cât despre asemănarea cu omologul său maghiar, Viktor Orban, Ponta a replicat: "Am ghinionul să mă numesc tot Victor. În rest, avem puncte de vedere complet diferite. Eu sunt primul lider politic român care nu are trecut comunist. Vreau să fac instituţiile mai populare, nu vreau să le brutalizez. După opt ani de putere, preşedintele Băsescu a acaparat prea multe puteri; el a reuşit să concentreze executivul, judiciarul şi într-o oarecare măsură, legislativul. La sosirea mea în post exista o puternică dorinţă de a separa aceste puteri".

În privinţa aderării României la zona euro, Ponta consideră că trebuie să fim bine pregătiţi şi că această chestiune va fi tranşată în 2015. "Economia noastră trebuie s-o ducă însă mai bine decât acum, dacă nu, riscăm să păţim ce au păţit alte state care au fost primite prea repede în zona euro", a subliniat premierul.

Jurnalistul "Le Monde" a adus în discuţie şi acuzaţia de plagiat care a planat deasupra tezei de doctorat a premierului. "E o minciună şi acest lucru a fost unul dintre marile conflicte politice cu preşedintele. Comisia de etică a spus că potrivit criteriilor din 1999, teza mea era conformă. Problema este însă ca şi cu notele date maşinilor: normele de securitate din 2012 nu sunt la fel cu cele din 1999", a afirmat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite