Ponta: Klaus Iohannis ne-a păcălit. Voi veni mult mai repede în ţară. Nu ştiu dacă România mai e o ţară democratică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Mediafax
Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a intrat în direct prin telefon la RTV, unde a lansat un atac înteţit la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, după ce şeful statului l-a propus pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru şefia SIE. Ponta a mai vorbit despre cum decurge recuperarea şi despre problemele penale ale lui Sebastian Ghiţă.

Redăm dialogul purtat de Andreea Creţulescu şi Victor Ponta.

Cum vă simţiţi?

Bună seara. Mă simt ca orice om care a stat o săptămână în spital. Îmi pare rău că n-am putut fi la Camera Deputaţilor, dar azi a fost un moment esenţial pentru mine ca prim-ministru: votarea Codului Fiscal. A fost cel mai important eveniment al anului 2015. Îmi doresc să rămânem pe primul loc la creştere economică. Asta îmi doresc, ca român în primul rând.

Când vă întoarceţi în ţară?

Delegarea pentru domnul Oprea este de maximum 45 de zile. Urma să rămân 28 de zile, dar voi veni mult mai repede. Săptămâna viitoare am o perioadă de recuperare intensivă, apoi pot să vin acasă. 

Îmi doresc acest lucru.

Domnul Oprea îl susţine pe MRU pentru şefia SIE.

Cel mai important lucru pentru români e TVA la 19%. Pentru presă, e important scandalul, cearta. TVA-ul a fost o propunere a Guvernului, dar a fost susţinută, în primul rând de coaliţia de guvernare, dar şi de colegii de la PNL. Nimeni nu mai poate să spună că s-a opus şi să vină apoi să spună că revenim la 24%. Asta e viaţa de zi cu zi a românilor.

Revenind la şefia SIE. Nu m-a consultat absolut nimeni, nici pe mine, nici pe un alt lider PSD. De data asta, domnul Iohannis nu şi-a mai ţinut cuvântul. Au trecut şase luni şi nu cred că îl mai interesează să-şi ţină cuvântul faţă de oameni. Acum PSD are o coducere oficială, Rovana Plumb, luni au BPN şi vor decide dacă votează sau nu pentru MRU. Ca deputat, aş vota contra. Propunerea s-a făcut într-un mod necinstit. În campanie, se spunea să nu dăm toată puterea la PSD, dar dacă o dăm PNL-ului e bine? În cazul SRI, am dat un cec în alb, pentru că domnul Iohannis ne-a promis că nu va face nicio desemnare la SIE fără să ne consulte. Ne-a păcălit. Nu ne-a consultat.

Domnul Oprea va vota pentru.

Ştiu acest lucru. Am vorbit cu domnul Oprea puţin mai devreme. Nu sunt chiar rupt de ralitate, numai că stau cu picorul în sus şi nu pot să mă mişc, dar pot să vorbesc. Acordul de coaliţie se referă la guvernare.Toţi partenerii noştri au fost extrem de corecţi în tot ceea ce ţine de guvernare. Lucruri referitoare la şefii SRI, SIE nu au intrat în acordul de guvernare. Fiecare partid are propria independenţă.

Domnul Ghiţă a spus că i s-a sugerat să demsioneze.Vreţi să comentaţi în vreun fel?

Vreau să spun două lucruri. Se fac presiuni publice, începând cu preşedintele Ioahnnis. Doar cei care m-au numit pot să-mi ceară demisia, adică oamenii. N-am auzit niciodată în istoria unei democraţii ca unui membru al Parlamentului să-i fie interzis de un procuror să meargă la Parlament. Nu cunosc care e baza constituţională prin care unui parlamentar i se ia dreptul de a fi parlamentar în baza unei decizii a unui procuror. Mi se pare pericolus pentru democraţie.

Ce se poate face?

Într-o ţară democratică - nu ştiu dacă România mai e o ţară democratică - decizia unui procuror trebuie să fie confirmată sau nu de decizia unui judecător. N-am auzit niciodată în nicio ţară europeană sau nu mă pot gândi că unui congresman să i se interzică să poată merge la Congres.

La ce alte măsuri v-aţi gândit, după ce aţi redus TVA?

Ieri, de exmeplu, s-a semnat la Bruxelles Programul Operaţional Regional, care însemană 8 miliarde de euro pentru România, iar l-a începutul lunii iulie se va semna Masterplanul, care înseamnă alte 7 miliarde de eruo, am vorbit cu doamna Creţu. Pentru toamnă, am vorbit cu Rovana Plumb, noua lege a salarizării va fi ceea ce a fost Codul Fiscal. Dacă avem stabilitate politică vom adopta legea salarizării. 1.300.000 de bugetari  vor avea o creştere de salariu şi o perspectivă foarte clară.

S-a votat azi în Parlament votul pe listă. Schimbă asta strategia partidului?

Experiemntul cu acele alegeri aşa-zise uninominale şi-a epuizat ce avea de făcut. Acum va fi ocazia ca partidele să pună oameni de valoare pe liste, specialişti de care ai nevoie în Parlament. M-am uitat pe sondaje şi PSD a revenit înaintea PNL-ului, chiar şi în Bucureşti, ceea ce însemană că o mare parte din oameni se uită la eficienţa actului de guvernare, nu la scandal. Nici măcar votanţii PNL nu cred că Predoiu ar fi mai bun şi nu ar vota PNL. Suntem mult mai buni în actul de guvernare decât ar fi Predoiu sau Gorghiu.

Sunt convins că în actul de guvernare putem să guvernăm foarte bine toţi partenerii, împreună. Faţă de alianţa DA, noi, USL, avem trei ani şi jumătate la guvernare şi avem rezultate extrordinare. Tot ce a stricat Boc noi am reparat în aceşti ani. De ce a trebuit să cădem în groapă pentru a ne întoarce sus? Dar eu sunt mulţumit.

Nominalizare doamnei Rovana Plumb poate fi o opţiune pentru viitorul  pe termen mediu şi lung al PSD?

Atât timp cât Liviu Dragnea a primit acea condamnare nedreaptă, numărul doi în partid este Rovana Plumb. Are suficentă capacitate politică şi sunt liniştit că e ea în locul meu la partid. La fel cum sunt liniştit când ştiu că la Guvern e Gabi Oprea. Îşi fac treaba loial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite