Ponta în Italia – ce avem pe linie politică, ce avem pe linie guvernamentală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta întreprinde începând de joi o vizită oficială la Roma, unde se va întâlni cu noul premier italian, Matteo Renzi, va avea o întrevedere cu Papa Francisc şi va participa la reuniunea Partidului Socialiştilor Europeni (PES). Dovedeşte premierul astfel că este cel mai important actor politic din România pe zona relaţiilor externe?

Chiar dacă politica internă produce în fiecare zi teme arzătoare, conflicte de prim-plan şi numeroase disensiuni, una dintre dimensiunile extrem de importante ale guvernării este aceea a politicii externe. Drept pentru care premierul Ponta nu ignoră acest palier şi menţine România în avangarda dezbaterilor de politică externă de la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, Victor Ponta întreprinde începând de joi o vizită oficială în Italia. Cu această ocazie, premierul român se va întâlni, la Roma, cu noul premier italian, Matteo Renzi. Pe agenda discuţiilor dintre cei doi premieri figurează cooperarea politică şi economică bilaterală dintre România şi Italia în cadrul Parteneriatului Strategic, precum şi teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe priorităţile Preşedinţiei italiene din semestrul II 2014 şi obiectivele susţinute de România. De menţionat că Matteo Renzi este liderul stângii moderate din Italia fiind cel mai tânăr premier european şi totodată succesorul lui Enrico Letta în fruntea Executivului italian.

Ulterior, pe agenda întâlnirii este programată şi o întrevedere cu Papa Francisc, la Vatican. Astfel, potrivit unui comunicat al Guvernului României, sâmbătă, 1 martie, la ora 12.00, Victor Ponta va fi primit în audienţă, la Palatul Apostolic din Vatican, de către Sanctitatea Sa Papa Francisc. În cadrul aceleiaşi vizite, primul-ministru român va avea si o întrevedere cu Excelenţa Sa, Monsenior Pietro Parolin, Cardinal Secretar de Stat al Vaticanului.

În acest context, vor fi discutate relaţiile şi colaborarea dintre România şi Sfântul Scaun în susţinerea drepturilor omului, a libertăţii religioase şi combaterii discriminării creştinilor în lume şi o serie de proiecte bilaterale în domeniul educaţiei şi culturii, promovarea cooperării ecumenice prin încurajarea dialogului dintre Biserici şi susţinerea comunităţilor româneşti din diaspora.

Cel puţin la fel de importantă pe agenda premierului Ponta va fi participarea la reuniunea Partidului Socialiştilor Europeni (PES), la care se va discuta despre nominalizarea preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Germanul are cele mai mari şanse să îi succeadă lui Jose Manuel Barosso la şefia CE, în condiţiile în care reprezentanţii S&D sunt favoriţi la victoria în scrutinul pentru Parlamentul European. În consecinţă, rolul social-democraţilor români în viitoarea arhitectură europeană va fi unul important, prezenţa lui Victor Ponta fiind o confirmare a ponderii pe care ţara noastră o joacă în această ecuaţie de putere.

Vizita întreprinsă de Victor Ponta în Italia vine de fapt să confirme că prim-ministrul român este cel mai important actor politic pe zona relaţiilor externe. În timp ce Traian Băsescu îşi consumă ultimul an de mandat izolat din punct de vedere diplomatic, Victor Ponta se dovedeşte a fi un politician modern şi pragmatic, direct interesat de reprezentarea corectă a intereselor României peste hotare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite