Ponta îşi joacă viitorul la două capete. Surse din PSD: Forţează excluderea din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Victor Ponta, marginalizat de Liviu Dragnea în PSD, încearcă să-şi asigure locul pe listele social-democraţilor pentru alegerile parlamentare, dar, în acelaşi timp, pune umărul şi la construcţia Partidului România Unită (PRU), cu scopul de a dirija ulterior negocierile pentru formarea noului Guvern.

Întrebat, într-o emisiune la B1TV, dacă s-a implicat din umbră în proiectul PRU, Victor Ponta a răspuns: „Am făcut cu PRU exact cum am făcut cu ALDE. Călin Popescu Tăriceanu era singur, i-am zis că îl ajut să facă un partid, pentru că PNL nu mai era liberal. L-am numit preşedintele Senatului şi m-am certat cu pesediştii, care acum sunt prieteni cu ei. Le-am zis: «Nu fiţi hapsâni!». Şi uite că am avut dreptate. Şi la fel în 2012, cu Oprea. Îl cunosc pe Bogdan Diaconu, eu l-am pus ( să facă PRU – n.r.). i-am zis: «Da, te ajut, îţi dau idei, îţi spun oameni liberi!». E o nevoie în România de un astfel de partid, naţionalist, trebuie să avem un partid naţionalist în sens modern“.

Cât despre o trecere a sa de la PSD la PRU, fostul premier a spus: „Eu aş vrea să rămân la PSD. Cred că 99% din membri doresc să rămân“. Fostul premier priveşte PRU ca pe o variantă de rezervă. Ponta şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un nou mandat de parlamentar în Gorj, ba chiar a trimis şi o scrisoare de intenţie partidului în acest sens, dar tot nu este sigur că Liviu Dragnea, marele său rival din partid, îi va oferi un loc eligibil. „Nu am mai vorbit cu Liviu Dragnea de la alegerile locale“, a spus Ponta, semn că relaţia cu liderul PSD este îngheţată. Oricum, chiar dacă va ajunge din nou deputat de Gorj, rolul lui Victor Ponta în PSD va fi pur decorativ, atât timp cât frâiele partidului vor sta în mâinile lui Liviu Dragnea.

Din acest motiv, Victor Ponta îşi ţese o plasa de siguranţă, dar, totodată, o trambulină care să-l propulseze din nou în negocierile pentru Putere. În primul rând, prin asocierea cu PRU, Ponta transferă noului partid o cotă bună din popularitatea sa. „PRU poate face 10% la alegerile parlamentare“, a spus fostul lider al PSD.

Iar următorul pas ar fi intrarea la guvernare. „Nu cred că PRU se va alia cu PNL, să facă guvern cu PNL Şi atunci cu cine să facă alianţă? Cu PSD. De aia am susţinut mereu ALDE, pentru că am fost convins că nu îl voi vedea niciodată pe Tăriceanu şi Constantin bătând palma cu PNL. E simplu, e matematic“, a spus Ponta. Un asemenea scenariu l-ar aduce pe Ponta în poziţia de fi negociatorul PRU pentru viitoarea majoritate parlamentară. Practic, Ponta a reintra în jocul pentru Putere.

Dragnea exclude o alianţă cu PRU
Numai că Liviu Dragnea pare decis să acţioneze după principiul „ţine-ţi duşmanul aproape de tine“. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Dragnea îl va lăsa pe Ponta să candideze la Gorj şi va evita orice dispută cu fostul premier. „Ponta caută acum motive pentru a forţa excluderea din partid, pentru a se victimiza. Însă nu intrăm în jocul său. Dimpotrivă, ne vom folosi de activitatea lui bună ca premier, de rezultatele guvernării, în campania electorală“, a comentat unul dintre liderii PSD, pentru „Adevărul“, jocul lui Ponta la două capete.

Liviu Dragnea nici nu vrea să audă de o posibilă colaborare cu PRU. „Nu vrem să avem niciun fel de relaţie cu un partid naţionalist. Noi suntem un partid social-democrat modern, european. PRU din câte am înţeles are nişte protocoale cu nişte partide cu foarte mari probleme şi asupra cărora există bănuieli serioase de finanţare din Est şi cu doctrine care nu au nicio legătură cu doctrina noastră. Există un parteneriat cu un partid din Polonia al cărui preşedinte a fost arestat din câte am înţeles pentru chestiuni legate de spionaj pentru Rusia sau cam aşa ceva, dar ca şi doctrină noi suntem complet diferiţi de doctrina naţionalistă, extremistă“, a declarat Liviu Dragnea.

Bogdan Diaconu i-a răspuns: „În ceea ce priveşte colaborarea cu partidul din Polonia, îl informez că, în momentul în care am aflat despre arestarea liderului acelui partid, BPN al PRU, în luna mai 2016, a votat în unanimitate, la propunerea mea anularea acelui protocol. Aş dori ca domnul Dragnea să aprecieze promptitudinea cu care am lămurit aceste probleme, dar, cu această ocazie, îl rog să răspundă cu aceeaşi promptitudine şi sinceritate la întrebarea: de câte ori a fost domnia sa în Rusia din 2010 până în prezent şi care a fost scopul vizitelor sale repetate acolo?“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite