Victor Ponta: Darius Vâlcov a fost printre cei mai prezenţi şi performanţi miniştri. E o pierdere pentru Guvern. Sper să găsesc un „kamikaze“ pentru Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov FOTO Adevărul

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a vorbit duminică seară, în cadrul unei emisiuni la postul B1 TV, despre demisia fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, despre relaţia instituţională cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi despre acuzaţiile aduse de adversari politici precum Traian Băsescu sau Marian Vanghelie.

Principalele declaraţii ale prim-ministrului Victor Ponta: 

Despre înlăturarea lui Victor Ponta 

Mă gândeam că din 7 mai 2012 în fiecare zi mi s-a spus că e ultima mea zi ca prim-ministru. Din prima zi ca prim-ministru am fost sub presiune. 

Citeam în fiecare dimineaţă că, pe surse, că o sa cadă Tăriceanu, o să cadă nu ştiu care. Mereu în Parlament nu au fost probleme. Moţiunile nu au avut şansă. Cred că majoritatea va rezista până în 2016 şi cred că poate şi după 2016 PSD să fie la guvernare. 

Despre Vâlcov

Cu siguranţă Darius Vâlcov a fost printre cei mai prezenţi şi performanţi miniştri. E o pierdere pentru Guvern. Ministrul de Finanţe e o poziţie cheie în Guvern. 

Azi am discutat cu el la prânz. L-am întrebat dacă e adevărat că a fost luat de la ieşirea de la B1. 

Justiţia e foarte bună. Poveştile pe surse nu sunt înregulă. Totuşi, ministrul de Finanţe e membru în CSAT. 

Dariu Vâlcov are acum calitatea de suspect. Sper să nu-i fac, acum, prin declaraţii, vreun rău. Mi-a zis că vrea să să termine proiectul de Cod fiscal. 

După demisia lui Vâlcov, de la prânz, i-am comunicat şi preşedintelui. Seara am vorbit cu preşedintele, după comunicat. Nu îl informasem că Vâlcov a demisionat de la prânz. De asemenea, i-am spus că nu am deocamdată un ministru de Finanţe pe care să-l propun. (...) De mâine mă apuc să caut un „kamikaze” care să-i fie un înlocuitor la Finanţe. 

L-am rugat să nu discute nimic cu presa până nu discută cu mine. De aceea a declarat ce a declarat. Acest minister nu e o chestie de joacă. 

O să dureze găsirea unui ministru. Trebuie să-l verificăm, să vedem...îi verificăm copilăria (râde).

Este o lovitură politică pentru că domnul Vâlcov era unul dintre cei mai buni miniştri din Guvern.

Declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Darius Vâlcov

Domnul Băsescu minte. Nu mă puneţi să comentez afirmaţiile unui mincinos patentat (..) Nu cunoaşteam că domnul Vâlcov e cercetat, interceptat sau mai ştiu eu ce...

Despre membrii CSAT interceptaţi telefonic

Aici e altă discuţie, pe care, de asemenea, am purtat-o cu noul preşedinte - cu cel vechi nu avea rost, că pierdeam timpul - şi anume legat de membrii CSAT. Membrii CSAT au acces la nişte date atât de confidenţiale, care ţin de strategia noastră, de operaţiuni externe, încât, sigur, nu există în Codul de Procedură Penală vreo excepţie legată de membrii CSAT, dar i-am spus preşedintelui că trebuie să se gândească domnia sa, că e preşedintele CSAT-ului, totuşi, la o procedură prin care, dacă un procuror din Zimnicea sau din Baia Mare interceptează un membru CSAT, să găsim, totuşi, o cale - nu să-i spui respectivului - dar să găsim o cale, totuşi, de protecţie a acelor informaţii. Din câte ştiu, nu există încă o asemenea procedură, dar cred că în viitor trebuie găsită la un moment dat

Despre comunicarea cu Iohannis

Ne-am văzut pe problemele importante. Dacă vreau să înlocuiesc un ministru, îl anunţ. Nu vreau să afle din presă. Sunt lucruri inspirate şi din experienţa negativă din timpul lui Traian Băsescu. 

Amândoi am spus: „Campania a fost campanie! Acum, mergem mai departe şi ne face treaba pentru ţară”. 

Despre găsirea unui ministru de Finanţe

Sper să-i conving să-şi asume această responsabilitatea. Acum, să fim serioşi: majoritatea lucrează pentru companii, firme mari, câştigă mult. De ce să vină să lucreze la Guvern. 

Despre Codul Fiscal

D-abia aştept să facă PNL moţiune de cenzură contra Codurilor deoarece sunt nişte instrumente bine primite de mediul de afaceri.

PNL-ul mai întâi a spus că rău, acum spune că e bun. Oricum, Codul e aproape finalizat. Merge la Senat unde se mai discută o dată în comisii şi în plen, merge o dată la Cameră pentru a fi discutat în comisii şi în plen, apoi ajunge la preşedinte.

În conlcuzie, cele două Coduri vor fi finalizate în următoarele zile. Principala contribuţie e a lui Darius Vâlcov, chiar dacă nu va mai fi el ministru. 

Despre Marian Vanghelie şi acuzaţiile că Victor Ponta ar controla DNA-ul

Aşa de tare „controlez” eu DNA-ul că am cumnatul cu probleme acolo, ministrul de Finanţe anchetat.  Trebuie să fii ori un mare ticălos, ori tâmpit.  Ascultă şi el (n.r.-Vanghelie) ceea ce spun alţii, sfătuitorul lui. El e un om inteligent.

Despre Rareş Bogdan

Nu am nimic cu el. Am o problemă cu societate care nu-şi plăteşte taxele. Combaterea evaziunii fiscale reprezintă o prioritate pentru mine. (...) Nu mă duc la dânsul pentru că nu vreau să încurajez evaziunea fiscală (...) Dacă societatea şi-ar plăti taxele, aş fi acolo în fiecare zi. 

Despre Oltchim

Activitatea merge şi astăzi. Toate salariile sunt plătite la zi. Nu s-au plătit salariile din urmă. 

Despre Dan Şova şi votul din Parlament

Să meargă la Senat şi senatorii vor decide (...) E vorba de faptul că dl va merge în faţa senatorilor, le va spune ceea ce a făcut în urmă cu 8 ani. recomandarea noastră a fost întotdeauna de a vota pentru, dar oamenii sunt oameni. Fiecare votează în funcţie de cum gândeşte.

Nu am făcut niciodată parte din casa de avocatură a domnului Dan Şova (...) Ca să fac o glumă, ca avocat am colaborat cu mulţi şi multe, mai puţin cu mânăstirile de maici.  

Despre numirea la SIE

Eu vreau numai lucruri posibile. Mă bazez că mă va consulta. Şi la SRI m-a consultat, nu am aflat din presă. Nu mă puneţi să vă povestesc. (...) Am lucrat bine cu domnul Hellvig atât timp cât a fost USL. 

Despre întâlnirea cu şeful CIA

Pentru că România şi Guvernul României a fost un partener extrem de important în perioada 2013-2014 pentru Statele Unite. A fost o invitaţie (...) La Pentagon am fost primit cu onoruri militare. E un semn de recunoaştere că am fost nişte parteneri care au colaborat bine cu Statele Unite. 

Despre parteneriatul cu chinezii

Strict pe partea cu China, nu ştiu să vă spun. În general, însă, avem un excedent de export. Nu ştiu să vă spun pe partea de China. E vorba şi de poziţia Uniunii Europene. 

Despre Elena Udrea

Întotdeauna am spus că e jumătatea feminină, politic, a lui Traian Băsescu. Eu cred că a făcut mult mai puţin rău decât Traian Băsescu. A fost un om important în regimul Băsescu.

Cred că un armistiţiu a fost undeva prin 2013. A fost o perioadă mai paşnică între mine şi Traian Băsescu. Atunci m-a lăsat şi la Consiliul European.

N-am discutat niciodată cu doamna Udrea despre procurori. Probabil că dânsa a vrut să se dea mai importantă. Am discutat cu Traian Băsescu (...) Am discutat despre numiti cu partenerii noştri internaţionali.

Despre arestarea anumitor oameni de afaceri

Eu am datoria să spun că domnul X care a fost luat de DNA şi spun. Ce se întâmpla cu firma acestui om. Câţi oameni are în firmă. Vor rămâne sau nu fără loc de muncă? (...) Cred că aceasta e una dintre preocupările unui prim-ministru. 

Afacerea Microsoft şi ANRP

În momentul în care s-a oprit ministru era Dan Nica. Nu s-a mai prelungit contractul (...) Campania lui Băsescu a a fost plătită din afacerea Microsoft.

Vivovaţii vor fi stabiliţi de Justiţie. Despre bani, nu ştiu ce să vă spun. Dacă din patru miliarde de euro, la beneficiarii adevăraţi o să ajungă un miliard de euro, atunci e mare lucru.  

Despre modificarea statului PSD

La cei care sunt în postura de începere a acţiunii de urmărirea penală, inculpaţi, nu vor mai ocupa funcţii în Guvern. În cazul celor cărora sunt cercetaţi, nu vor ocupa un alt tip de funcţii. 

Despre convoiul NATO 

Sunt exerciţii militare normale. Sunt exerciţii cu militari români, străini, aparţinând NATO. Nu vă pot spune prea multe 

Despre locuinţa lui Traian Băsescu

Eu nu fac nimic, e treaba RAPPS-ului (...) Pur şi simplu Băsescu e un client foarte cârcotaş.

Dacă regretă că nu l-a pus pe Klaus Iohannis ministru

Eu am vrut să-l pun, dar Crin era foarte supărat şi voia să rupă USL-ul. Iohaninis a fost la mine în birou. 


Deşi Darius Vâlcov şi Dan Şova sunt urmăriţi penal, Victor Ponta continuă să ignore situaţia ingrată în care se află cei doi social-democraţi. Premierul îl laudă aportul ministrului Finanţelor la viitorul Cod Fiscal, iar cu Dan Şova s-a aliat în lupta împotriva penalilor din PSD, elaborând aşa-numitul „amendament Ponta“, care stipulează includerea responsabilităţii politice pentru acei lideri social-democraţi care se află în faze de cercetare penală pentru fapte de corupţie. 

„Nu ştiu ce fapte cumplite penale aţi comis pe vremea când eraţi primar la PDL“

În 28 august 2014, în prima şedinţă de Guvern la care participa Darius Vâlcov, în calitate de ministru delegat pentru Buget, Victor Ponta declara: „Vă urez mult succes. Nu ştiu ce fapte cumplite penale aţi comis pe vremea când eraţi primar la PDL, dar sper, ca ministru PSD, să faceţi bine“. Ponta declara sus şi tare, la finele anului trecut, că, în situaţia în care DNA va cere urmărirea penală pentru un membru al Guvernului, acesta se va retrage.

Problemele penale l-au ajuns din urmă pe actualul ministru de Finanţe, însă premierul nu s-a dezis nici până acum de el, deşi au trecut mai bine de două zile de când DNA a început urmărirea penală împotriva acestuia. 

Sâmbătă dimineaţă, deşi, în mod firesc, primul ministru ar fi trebuit să-l demită pe Vâlcov, acesta a făcut exact pe dos. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ponta nu doar că şi-a arătat solidaritatea faţă de fostul primar din Slatina, dar l-a şi lăudat pentru aportul adus la elaborarea controversatului Cod Fiscal. „Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant!). Vreau să asigur pe toată lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preţ şi în orice conjunctură politică! Dezvoltarea economică a ţării este direct legată de adoptarea şi implementarea acestui nou Cod - posibilă datoriă muncii oamenilor din această ţară şi rezultatelor guvernării 2012-2015!“, a scris Ponta pe Facebook, fără să pomenească niciun cuvânt despre situaţia ministrului. 

Gestul premierului a fost taxat dur atât de Opoziţie, cât şi de fostul preşedinte Traian Băsescu, care susţin că menţinerea lui Vâlcov în funcţie nu poate avea decât o contribuţie negativă la imaginea României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite