Ponta se întoarce şi aduce cu el şi lupta anti-Justiţie. Ce legi-surpriză pregăteşte PSD în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta îşi doreşte să preia funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor cu scopul de a debloca proiectele legislative de modificare a legislaţiei penale, care zac în acest moment în sertarele Parlamentului. Astfel, Ponta ar câştiga simpatia liderilor PSD din teritoriu, supăraţi că partidul i-a lăsat pe mâna Justiţiei, şi s-ar mai şi răzbuna pe procurorii DNA.

Victor Ponta este la un pas să preia şefia Camerei Deputaţilor, după ce mai mulţi lideri ai PSD din teritoriu au pus presiune pe Liviu Dragnea să-l numească pe fostul premier în locul lui Valeriu Zgonea, exclus din partid pe motiv de „deviaţionism“: i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea pentru că a fost condamnat în dosarul Referendumul. De ce insistă partidul ca Victor Ponta să devină al treilea om în stat, în condiţiile în care Ponta este trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari? Răspunsul ţine exact de poziţia PSD faţă de Justiţie.

Surse din PSD au povestit pentru „Adevărul“ că mai mulţi parlamentari ai partidului pregătesc o nouă ofensivă împotriva legislaţiei penale. „Aşa cum ştiţi, Valeriu Zgonea a refuzat să pună pe ordinea de zi proiectele de lege care ciuntesc Codul Penal, Codul de Procedură Penală, legea incompatibilităţii şi altele. Cu Ponta ar fi mult mai uşor, pentru că el nu are nimic de pierdut“, a spus un vicepreşedinte al PSD pentru „Adevărul“. Aceleaşi surse susţin că Marius Manolache ( finul lui Victor Ponta) şi Cătălin Rădulescu sunt cei mai vocali parlamentari ai PSD împotriva Justiţiei. În acest moment, în sertarele Parlamentului zac nu mai puţin de 20 de proiecte legislative de modificare a legislaţiei penale – majoritatea semnate de aleşi PSD şi UNPR, unele dintre ele chiar de către Marius Manolache.

„În partid se vorbeşte că Manolache şi Rădulescu vor veni cu un proiect nou, prin care parlamentarii să nu mai fie asimilaţi funcţionarilor publici“, spun sursele citate. Asta ar însemna să scape de un întreg articol din Codul Penal. Mai exact, să nu mai poată fi acuzaţi de corupţie, trafic de influenţă sau abuz în serviciu. Cătălin Rădulescu, deputatul PSD care orchestrează ofensiva antijustiţie, este comndamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru „dare de mită şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia“, adică exact prevederile pe care le vrea modificate.

„De doi ani de zile sunt blocate la Comisia Juridică modificarile la Codul Penal. Valeriu Zgonea le blochează. Astea sunt abuzurile care se fac în România de aceşti nemernici de procurori. Toţi parlamentarii PSD sunt nemulţumiţi. Întreabă-i pe Marius Manolache, pe Ciprian Nica, pe Anghel Stanciu, pe Petre Daea. Îţi dau 25 de persoane pe loc“, a spus Cătălin Radulescu, pentru „Adevarul“, în urmă cu o lună.

Marţea neagră se întoarce

În jurul parlamentarilor enumeraţi de Rădulescu se încearcă formarea unei majorităţi în Parlament care să adopte modificările la legislaţia penală. Şi nu e un lucru imposibil. „Gândiţi-vă că mulţi dintre parlamentarii PSD nu vor mai prinde un loc pe liste, în toamnă. Unii pleacă la pensie, alţii acasă. Nu-i mai interesează ce spune partidul, ce spune  presa, ce spune nu ştiu ce ambasador. Cine îi va putea opri pe aceştia să voteze un proiect de lege împotriva Justiţiei? Nimeni. În plus, sunt şi alţi parlamentari de la alte partide care pur şi simplu îi urăsc pe procurori. Odată ce ajunge un astfel de proiect pe ordinea de zi, cred că nimeni nu mai poate să-l oprească. De asta era bun Zgonea“, a povestit un lider PSD pentru „Adevărul“.

Aşadar, Victor Ponta, din postura de preşedinte al Camerei Deputaţilor, nu trebuie să facă altceva decât să accepte o ordine de zi cu proiecte-bombă. Apoi, se strange o majoritate ostilă Justiţie, iar legislaţia penală este schilodită. La Senat, lucrurile arată aproape identic, în condiţiile în care Călin Popescu Tăriceanu şi-a arătat public dispreţul faţă de procurori. În plus, Tăriceanu este bun prieten cu Ponta. „Nu e exclusă o acţiune corelată“, spun sursele citate. Acesta ar fi planul gândit de gruprarea care îl susţine pe Victor Ponta să preia şefia Camerei Deputaţilor. „Îşi doresc o nouă «marţe neagr㻓, spune şi Valeriu Zgonea, amintind de şedinţa din decembrie 2013, care a picat într-o zi de marţi, în care s-a încercat amputarea legislaţiei penale. 

Omoară şi denunţurile

Pe lângă proiectele de lege care i-ar feri pe parlamentarii penali de braţul Justiţiei, social-democraţii mai pregătesc un proiect de lege care să interzică denunţurile dacă acestea se produc la un an după comiterea faptei. Dacă trece mai mult de un an, fapta se prescrie. Există deja un astfel de proiect în prrocedură parlamentară, iniţiat de senatorul Ioan Ghişe, alt critic vehement al DNA. În plus, denunţătorii riscă dosar penal. „Omisiunea de a denunţa în maximum 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul penal se pedepseşte cu închisoare de la doi la şase ani“, arată Ghişe. Aşadar, ar fi scutiţi de emoţii toţi cei care au săvârşit faptee penale în urmă cu mai bine de un an. 

PSD pregăteşte pe tăcute debarcarea lui Zgonea

Liderii PSD nu mai vorbesc public despre revocarea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor, tocmai pentru a nu mai întreţine conflictul cu fostul lor coleg. „Cât de mult vrea să se umple de ridicol eu nu ştiu. Acel om a fost exclus din PSD aproape în unanimitate. Şi spun aproape pentru că eu nu am participat la acel Comitet Executiv “, a spus Liviu Dragnea, aluzie la faptul că Valeriu Zgonea a înaintat Biroului Permanent al forului legislativ o scrisoare prin care contestă intenţia PSD de a cere revocarea sa din funcţie, având în vedere că Regulamentul prevede că doar grupul din care face parte preşedintele poate solicita acest lucru, iar el a fost exclus din PSD, fiind neafiliat. „Preşedintele Camerei este acum fără de partid. Funcţia de preşedinte este o funcţie 100% politică. În momentul în care partidul l-a exclus aşteptam automat demisia“, a mai spus Liviu Dragnea, aflat în vizită la Slatina.

Victor Ponta, prezent şi el la Slatina alături de Liviu Dragnea, l-a criticat şi el pe Valeriu Zgonea.. „Nu mi-am închipuit niciodată că atunci când va pleca, fuge cu scaunul.  Îmi pare rău pentru Vali, care se pune într-o poziţie mai mult decât jenantă“, a spus Ponta, despre fostul său om de încredere. Victor Ponta a fost cel care l-a numit pe Valeriu Zgonea în fruntea Camerei Deputaţilor în vara anului 2012, când USL a încercat şi debarcarea preşedintelui Traian Băsescu.

Decizia finală, săptămâna viitoare

Cert este că procedurile pentru schimbarea şefului Camerei Deputaţilor vor fi reluate săptămână viitoare. „Nu tot partidul îşi va concentra forţele să schimbe un om. Prioritatea noastră acum este campania electorală. Procedurile se vor relua săptămâna viitoare “, a spus Dragnea. Secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat şi el că şedinţa Biroului Permanent al Camerei în care se discuta scrisoarea lui Valeriu Zgonea, privind cererea de revocare a sa din funcţie, la solicitarea grupului parlamentar al PSD, va fi discutată în următoarea şedinţă a Biroului Permanent, care va avea loc luni. 

Citeşte şi: 

Valeriu Zgonea contestă cererea de revocare din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Pe ce se bazează. PSD: Şi-a pierdut complet decenţa

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a contestat decizia grupului parlamentar al PSD, for care a demarat procedura de revocare din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, arătând că, odată cu excluderea din partid, nu mai este membru în grupul parlamentar al PSD. Legea spune că preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi schimbat înainte de expirarea mandatului numai la propunerea grupului din care face parte.

Vanghelie: Zgonea s-a înecat în apa până la brâu. Eu mă gândeam că ştie să înoate. Măcar câineşte. Ţărănuşul Dragnea este acum pe cai mari

Marian Vanghelie, exclus din PSD de către fostul tandem Victor Ponta-Liviu Dragnea, a comentat decizia PSD de a-l elimina pe Valeriu Zgonea din rândurile partidului. Vanghelie spune că Zgonea a înotat împotriva curentului, iar Dragnea a vrut să demonstreze că are putere deplină în PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite