Ponta, după întâlnirea cu Biden: L-am asigurat că Justiţia va fi scoasă din bătăliile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a fost invitat marţi, imediat după întâlnirea de la Casa Albă cu vicepreşedintele american Joe Biden, la RTV, unde a dezvăluit temele care au fost tratate în cadrul întâlnirii.


Principalele declaraţii ale premierului Ponta:

Este un semn bun, nu este o favoare pentru mine personal, ci un semn de interes pentru România. Domnul Biden ştie ce se întâmplă în toată regiunea. A fost o oră întreagă în care am vorbit cu un om informat, a transmis condoleanţe pentru cei doi morţi din Afganistan. România pentru SUA rămâne un aliat important, a folosit de zece ori aliatul nostru din regiune. Am discutat cât de important este să fim un jucător în energie.

Anul viitor România încheie o epocă de tranziţie după comunism. După o ţară complet pregătită îşi poate folosi potenţialul. Democraţia poate avea succes numai dacă economia are succes. Asta a fost ideea principală a acestei discuţii cu un om foarte bine informat despre ce se întâmplă în România. Am fost însoţit de domnul Corlăţean, din partea americană, a fost însărcinatul cu afacerile.

Singurul punct legat de politica internă a fost legat de poziţia României faţă de Kosovo. I-am spus că până anul viitor nu se va întâmpla nimic. Nu a trebuit să dau detalii pentru că ştia de ce nu se va întâmpla nimic. America aşteaptă să fim puternici în energie.

Mi-a spus că ideea de a avea o justiţie independentă este importantă şi l-am asigurat că Justiţia va fi scoasă din bătăliile politice. Sunt convins că din 2014 se va înceta cu aceştia sunt procurorii mei, aceia ai tăi. Companiile să aibă un sistem de Justiţie pe care să-l înţeleagă, îi interesează o protecţie a intereselor legitime.

Companiile americane nu sunt interesate dacă e Băsescu, Ponta, ci stabilitatea. Îi interesează legea redevenţelor şi îi interesează şi protecţia investiţiilor pe care le fac. Am înţeles că au fost trei doamne care protestau, este normal şi democratic. Legat de gazele de şist şi revoluţie energetică, astăzi când vorbim s-au creat un milion de locuri de muncă, sunt competitivi, uzinele se întorc în America că sunt o treime faţă de Europa. Există companii cu o capacitate financiară mai redusă şi vrea să scoată profituri cu standarde de mediu mai mici.

Trebuie să avem gaz mai ieftin, dar şi cele mai ridicate standarde de mediu. Există tendinţa naturală de a scoate mai mult profit şi investiti mai puţin, dar trebuie să fie controlată. Să fim capabili să folosim gazoductul cu Moldova, să-l folosim şi să dăm gaze Moldovei. Nu am pronunţat timp de oră numele preşedintelui.

Despre întâlnirea cu Banca Mondială

Am obţinut accesarea unui tip de credit de un mld. de lei anual, cu cea mai mică dobândă. Am discutat despre reformele structrale şi despre rolul Băncii Mondiale în unitatea de implemntare a proiectelor, iar proiectele mari sunt creditele şi asistenţa pentru educaţie şi sănătate. Mi s-a părut că oamenii au înţeles gluma cu „Obama care, Ponta care“. Ideea lor este cum facem ca banii mai mulţi băgaţi în sănătate să fie împărţiti echitabil. Bani pentru implementarea unor programe concrete, cum este restructurarea ANAF. Raed Aarafat are un proiect care va fi un exemplu pentru toată regiunea, împreună cu Banca Mondială.

Nu ştiu dacă mă întorc din America cu locuri de muncă. Exxon mi-a spus clar câţi oameni vor angaja anul viitor. Nu-l vom avea mai repede de patru, cinci ani (n.r. dacă putem exploata gazele de şist). Ideea este că ceeea ce se face este cu cel mai mic impact asupra mediului. I-am spus să ne bazăm şi economic pentru că vreau să facem asta cu România. Mi-a spus să nu ne luăm după vocile că sunt duşmani cu Rusia şi China, să nu creadă cineva că dacă aveţi relaţii economice cu Rusia, sunteţi împotriva SUA.

Despre visa Waiver

Senatul a aprobat proiectul de lege. Mâine am  întâlnire cu cei implicaţi în acest proiect, Comisia Juridică. Am apreciat poziţia PE că s-au luptat în această direcţie. Aici este o bătălie chiar mai dură. Nu pot să promit ceva ce nu ţine de mine. Pot să asigur că de fapt nu are nimeni o problemă cu România sau Polonia , ci întreaga lege este extrem de disputată de cele două partide.

Despre rectificarea bugetară

Săptămâna aceasta este delegaţia FMI şi Băncii Mondiale. Discută rectificarea bugetară. Din păcate bugetul pe 2014 nu poate fi multianual pentru că nu s-a modificat Constituţia. Am discutat cu domnul Chiţoiu de unde tăiem, de unde dăm, aşteptăm să avem o discuţie şi cu partenerii noştri europeni.

Despre avionul demnitarilor

Nu mai primeşte niciun ban în plus. Guvernul italian are şase avioane şi s-a gândit să mai vândă din ele şi ne-am gândit la un acord guvernamental. Costurile sunt mai mici decât să închiriem. Să ai un avion cu 12 locuri, preşedintele spunea de mult,a cum că spun şi eu, probabil va fi împotrivă.

Despre afirmaţiile lui Dragnea privind remanierea miniştrilor

Cred că glumiţi, nu a spus Liviu Dragnea aşa. Eu fac remanierile. Nu mă pregătesc de nicio remaniere. Eu ţin la solidaritatea Guvernului.|

Despre afirmaţiile lui Antonescu privind vizita în SUA

Nu ştiu dacă dare de seamă, cred că era în emisiune cu domnul Cristoriu care foloseşte termeni mai arhaici. Evident că nu am venit să fac poze şi să cumpăr ceva de la magazin. Am avut o agendă clară, economică, marile companii care au investiti în România. Noi ne-am obişnuit cu vizite pe şest, era o politică greşită. Eu nu am relaţii personale, ci în numele României. Povestea că doar preşedintele Băsescu este prieten cu unii, este o mentalitate de timpul trecut.

Punctele de vedere sunt ale unei majorităţi USL, nu a exista să zică, noi nu suntem e acord să avem parteneriat cu America, niciun liberal nu a fost împotrivă. În general stai în tribună şi dai indicaţii celorlalţi. Sigur că o să dăm explicaţii şi preşedintelui şi lui Antonescu. Noi suntem cu munca şi explicaţiile.

Despre gazele de şist şi protestele din Pungeşti

Există categoria celor raţionali, dar slab informaţi. Nu numai Chevron are licenţă de explorare, am aptobat şi alte licenţe de explorare. Dă bine la Chevron că am văzut că este o modă să fi anti-american. Tehnologia de fracturare este folosită de 30 de ani în România.

În momentul în care ai producţie care îţi acoperă tot consumul şi ceva de export.. Există o parte mai redusă, cea a radicalilor şi a celor care au şi alte interese. Din redevenţe pentru gaze, pentru cărbune, se duc către bugetul local. Trebuie să găsim o împărţire între bugetul central şi autoritatea locală. Această opnie o susţin în noua lege a redevenţelor.

Despre comisia Roşia Montană

Noi am dicutat vineri la USL şi opţiunea mea este că după 15 ani în care nimeni nu a avut curaj să pună pe masă acest proiect. Eu, ca Guvern, voi aplica ce decide Parlamentul. Aşa cum Guvernul şi-a asumat responsabilitatea, acum e treaba Parlamentului să spună nu aţi făcut bine şi cum trebuie făcut.

Despre „hemoragia“ din PPDD către PSD

S-a întâmplat pentru că eu îmi doresc să guvernez într-o mojoritate, dar cu cât este mai solidă cu atât mai bine. Prima mea preocupre este să am o stabilitate guvernamentală.

Despre refuzul lui Băsescu de a-l mandata la Bruxelles

Am cerut mandat cum a spus Curtea Constituţională. Consiliile Europene sunt extraordinare, tematice. Guvernul s-a pregătit pe IT, sute de pagini, lucruri pe care România trebuie să le susţină. Despre agendă digitală şi IT nu poate vorbi decât Guvernul. IT este alături de energie şia gricultură, una dintre oportunităţile României. Numai straregia are 300 de pagini, mă îndoiesc că poţi să o citeşti aşa.

Proteste la Casa Albă pe Roşia Montană

Un grup de persoane a afişat în faţa Casei Albe pancarte prin care protestează faţă de proiectul Roşia Montană şi a explorării gazelor de şist şi îl acuză pe premierul Victor Ponta de trădare, acţiune desfăşurată în momentul în care Ponta era primit de către vicepreşedintele american, Joe Biden.

Pe pancarte au fost scrise mesajele, în limba română şi engleză, "Ponta traitor" ("trădător" în limba engleză - n.r.), "Save Roşia Montană" ("Salvaţi Roşia Montană"), "Uniţi Salvăm Roşia Montană", "Uniţi Salvăm Munţii Apuseni", "Stop exploatării gazelor de şist".

Protestatarii au spus că sunt originari din judeţul Alba şi trăiesc în prezent în oraşul american Pittsburgh, dar au dorit să vină special la Casa Albă, ştiind că premierul Ponta se va afla acolo, pentru a protesta faţă de proiectul


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite