Ponta în Foreign Policy: Îndepărtarea de la putere a unui preşedinte ales este un act excepţional. Băsescu a refuzat să permită o coabitare politică paşnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta susţine că pe data de 29 iulie o să voteze DA
Victor Ponta susţine că pe data de 29 iulie o să voteze DA

Democraţia funcţionează aşa cum trebuie în cel mai nou stat membru al UE, susţine premierul român Victor Ponta într-un vast articol cu titlul "Realitate românească", publicat, vineri, pe site-ul revistei Foreign Policy.

Situaţia politică din România a ţinut capul de afiş al presei internaţionale încă din momentul în care Parlamentul a decis să-l suspende pe preşedintele Traian Băsescu, la începutul acestei luni. Însă o mare parte dintre aceste comentarii, susţine premierul român, se bazează pe o interpretare greşită a evenimentelor. Se spune că statul de drept este ameninţat. Au fost puse sub semnul întrebării angajamentul României pentru o guvernare constituţională şi respectarea standardelor democratice. Susţinătorii preşedintelui fac să pară ca şi când un mic grup de conspiratori ar încerca să pună mâna pe putere, împotriva voinţei populare, mai adaugă premierul Ponta.

Însă această descriere nu are nicio legătură cu realitatea din România, cu originile crizei noastre politice şi cu paşii ce au fost făcuţi pentru a o rezolva. Procedurile de destituire ce au fost urmate respectă cu stricteţe legea, aşa cum a confirmat Curtea Constituţională. Aceste proceduri sunt un răspuns la repetatele abuzuri de putere săvârşite de Băsescu, abuzuri confirmate la rândul lor de Curtea Constituţională, mai susţine premierul. Votul de suspendare a trecut prin Parlament cu o majoritate de două treimi, iar 70 la sută dintre alegători doresc plecarea lui Băsescu, conform sondajelor. Ultimul cuvânt îl vor avea cetăţenii români, care vor vota duminică, 29 iulie, într-un referendum liber şi corect.

Este adevărat că atât guvernul, cât şi Parlamentul au făcut anumite greşeli în felul în care am gestionat această criză şi ar fi trebuit să comunicăm mai bine cu partenerii noştri internaţionali, continuă şeful executivului român. Acest lucru a dus la apariţia unei îngrijorări de înţeles în rândul partenerilor noştri europeni, îngrijorări la care trebuie să răspundem cu prioritate. Însă doresc să fiu clar înţeles că suntem complet angajaţi pe drumul respectării statului de drept, mai asigură premierul român. Noi ne dorim că acest referendum să reprezinte un exemplu de manual pentru felul în care acţionează o democraţie.

Din aceste considerente, în această duminică, îi chem pe toţi alegătorii români care preţuiesc cu adevărat democraţia să iasă şi să-şi facă auzite vocile. Apelul la boicot lansat de Băsescu reprezintă un pas antidemocratic menit să împiedice cu orice preţ destituirea sa, mai susţine Victor Ponta.

Îndepărtarea de la putere a unui preşedinte ales este, desigur, un act excepţional ce poate fi justificat doar în cele mai excepţionale circumstanţe. Însă trăim în vremuri excepţionale. Băsescu a refuzat să permită o coabitare politică paşnică; nu este nicio surpriză că România a avut trei premieri în ultimele şase luni. Votul de suspendare din Parlament reprezintă un indiciu clar al dorinţei puterii legislative de a pune capăt acestei situaţii politice.

România a înregistrat un progres important în îndeplinirea angajamentelor sale europene în anii care au dus la aderarea sa în Uniunea Europeană, în 2007, însă ţara a intrat în regres, din acest punct de vedere, în ultimii cinci ani în care Băsescu a fost la conducere. Standardele democratice au intrat în declin, conform ONG-ului Freedom House, iar problema corupţiei nu a fost rezolvată, conform Transparency International. Poporul român s-a săturat de stagnare şi sărăcie. Oamenii doresc schimbarea, a subliniat el.

Deşi Băsescu şi-a pierdut autoritatea de a guverna, el nu a renunţat la puterea de a distruge. În loc să accepte voinţa Parlamentului şi a poporului, el a decis să ducă o campanie de obstrucţionare, menită să stopeze reformele şi să paralizeze funcţionarea guvernului. El a refuzat să confirme premierul ales de Parlament, a încercat să respingă politicile de reformă duse de guvernul meu, şi s-a angajat într-o luptă neconstituţională pentru putere ce a fost descrisă de Curtea Constituţională drept o încercare de a ”micşora rolul şi prerogativele primului ministru”. Aşa cum a constatat şi Curtea, Băsescu a uzurpat prerogative rezervate pentru premier şi şi-a încălcat responsabilitatea constituţională de a acţiona ca un mediator între instituţiile statului, mai susţine Ponta.

Pentru binele României, această situaţie nu poate continua. Ne confruntăm cu nişte probleme politice şi economice extrem de dificile, ce nu pot fi rezolvate în plină criză politică, fiind nevoie ca guvernul să-şi asume nişte măsuri dificile şi decisive. Departe de a fi un atac la adresa valorilor democratice, acţiunile guvernului sunt concepute să producă o resetare democratică de care România are nevoie pentru a restabili buna funcţionare a guvernului şi pentru a permite ţării să meargă înainte.

Exercitându-şi rolul de gardian al standardelor democratice conform Tratatului UE, Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută un raport în care solicita asigurări cu privire la respectarea statului de drept şi a principiilor constituţionale în România. Sunt fericit să pot oferi comisiei asigurările de care are nevoie, subliniază premierul român.

De-a lungul campaniei pentru referendum, preşedintele interimar şi premierul vor asigura stabilitatea României, precizează Ponta. Justiţia şi Curtea Constituţională vor fi protejate, iar deciziile lor vor fi respectate. Guvernul României va lua fără întârziere toate măsurile necesare pentru a-şi respecta îndatoririle legate de Mecanismul de Cooperarea şi Verificare al UE pentru a îmbunătăţi eficienţa sistemelor administrativ şi juridic.

Guvernul României va asigura, de asemenea, independenţa Parchetului General, a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Agenţiei Naţionale pentru Integritate. În perioada interimatului prezidenţial nu vor fi oferite graţieri, a mai subliniat Ponta.

Constituţia României, aşa cum este interpretată de Curtea Constituţională, va fi respectată şi urmată cu meticulozitate de-a lungul acestui proces şi dincolo de el. Guvernul va solicita sfatul Curţii pe cât de mult va fi posibil şi va respecta jurisdicţia sa astfel încât această perioadă de tranziţie să nu poată fi pusă sub semnul întrebării.

Acum, când am răspuns îngrijorărilor specifice formulate de Comisia Europeană, sper că referendumul pentru destituire se va desfăşura într-un climat eliberat de nelinişti şi neînţelegeri cu privire la obiectivul său declarat. România nu doreşte nimic mai mult decât să fie un stat normal, democratic. Tot ceea ce fac eu şi guvernul meu, conchide Ponta, este menit să atingă acest obiectiv. Noi acţionăm în conformitate deplină cu obligaţiile noastre constituţionale şi cu voinţa poporului, îşi încheie premierul român articolul publicat în revista Foreign Policy

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite