Ponta explică în ce condiţii va fi subvenţionat sistemul privat de sănătate: „O să susţin acest proiect"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta susţine proiectul iniţiat de Eugen Nicolăescu şi Raed Arafat  FOTO Mediafax
Victor Ponta susţine proiectul iniţiat de Eugen Nicolăescu şi Raed Arafat  FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta susţine că ideea înaintată de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, este una bună, dar nu a fost explicată corect. Ponta a precizat că sistemul privat de sănătate va primi în continuare subvenţii, dar numai pentru ambulatoriu, sistemul de urgenţă va rămâne la stat. Premierul a dat exemplu o serie de clinici private care, în acest moment, primesc mai mulţi bani decât spitalele de stat.

"Aşa cum mi-a fost mie prezentat proiectul, ideea e următoarea: medicii de familie care sunt toţi privaţi şi tot ce înseamnă asistenţa ambulatorie (din mediul privat, n.r.), absolut tot rămâne plătit, decontat de la Casa Naţională de Sănătate. Deci când spui că nu se mai dă nimic la privat e incorect. Că Eugen Nicolăescu n-a explicat bine, că nu l-a lăsat nimeni să explice.... cum e în această notă, aşa va fi. Deci să fie foarte clar: medicii de familie şi tot ce înseamnă cabinete, spitale particulare care fac asistenţa în ambulatoriu se decontează de la Casă. Mai departe, asistenţa medicală de urgenţă şi anume zona privată i se decontează tot ceea ce înseamnă primul ajutor şi apoi transportul la spital, mai departe nu. Asistenţa de urgenţă rămâne la stat", a detaliat premierul Victor Ponta.

O să susţin proiectul dlui Nicolăescu şi Arafat în forma aceasta (Victor Ponta)



Ponta a susţinut că este de acord cu argumentele ministrului Sănătăţii şi secretarului de stat Arafat că nu mai trebuie ca statul să dea "o mulţime de bani pe intervenţii chirurgicale în zona privată".

"Este o clinică în Bucureşti care a primit în 2012 mai mulţi bani decât Maternitatea Giuleşti, având un număr mult mai mic de naşteri. La Oradea e un spital privat care are 87 de paturi şi care a primit 20%, o cincime din bugetul spitalului judeţean care are 1100 de paturi. Problema e următoarea că dacă faci concurenţă între public şi privat ajungem la ce vedem în filmele americane", a argumentat Ponta.

La final, el a anunţat că susţine proiectul înaintat de MS. "O să susţin proiectul dlui Nicolăescu şi Arafat în forma aceasta", a conchis Ponta.

Propunerea înaintată de Eugen Nicolăescu a stârnit reacţii dure din partea opoziţiei, dar şi din partea clinicilor private. Întregul scandal a pornit după o declaraţie făcută de Eugen Nicolăescu la Târgu Mureş.

„În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici - vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate - să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută exista finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10% va creşte fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor”, a spus Nicolăescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite