Ponta, despre declaraţiile lui Rogozin: E un provocator, dar Băsescu e ultimul care poate fi ironic legat de băuturi alcoolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a criticat duminică seara, la Antena 3, reacţia preşedintelui Traian Băsescu la ameninţările vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

Principalele declaraţii ale premierului:

Despre Eurovision :

Nu contează că e femeie, bărbat, transsexual, cîştigă cea mai bună melodie. Am constatat că România nu are mulţi prieteni. Tările nordice se votează între ele, ţările estice între ele. Pentru mine nu e un semn că trebuie să ne supărăm şi să renunţăm. Pe de altă parte, însă, am ţinut foarte mult şi îmi doresc ca viitoarele guverne să sprijine situaţiile în care românii concurează în străinătate. Le liniştesc pe doamnele din Opoziţie, Guvernul a susţinut participanţii români cu o sumă de bani pe care TVR nu a avut-o. Deplasarea mea e din fonduri proprii. Am luat mai mulţi copii. La Madrid, a fost Gabriela Szabo să o susţină pe Simona Halep. Cred că aceste gesturi, prin care îi sprijinim pe toţi românii care participă la aceste competiţii, ne ajută să ne redescoperim şi să ne facem cunoscuţi. Sunt mândru şi de Paula Seling, de Ovi, de toţi. 

Pentru mine a fost un exerciţiu de geopolitică. 

Despre activitatea Guvernului în ultimii doi ani: 

În 2011, am promis lupta cu un sistem politic. Se va încheia această bătălie în 16 noiembrie. Pensiile le-am restituit, fiecare categorie în parte .- mă refer la diplomaţi, la militari, a mai rămas categoria personalului navigant şi a unor grefieri cărora li s-a tăiat pensia.

Nu am schimbat sistemul fiscal, dimpotrivă. A rămas cota unică de 16% şi aici e şi meritul colegilor liberali. Am venit cu scutirea de impozit a profitului reinvestit şi cu scăderea CAS, în paralel deblocând fondurile europene. Eu sunt optimist în ce priveşte creşterea economică a României, cu o condiţie: să ai stabilitate politică. Evident, o parte din energia Guvernului este consumată de faptul că orice iniţiativă avem este sabotată de preşedinte în scopuri pur politice. 

Despre declaraţiile lui Dmitri Rogozin:

Când vicepremierul rus provoacă România trebuie să avem o întâlnire cu preşedintele, în CSAT. Comandantul suprem se plimba cu Udrea. 

Lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare româneşti să ia o decizie. Eu, sigur, voi lua acea decizie când va fi cazul. Dar de ce mai avem preşedinte în România? Sigur că suntem într-o situaţie de tranziţie, finalul epocii Băsescu. Eu încerc să asum cât de mult pot toate obligaţiile pe care România le are, dar e dificil. 

Rogozin e un provocator. Băsescu e ultimul care poate fi ironic la adresa altora legat de băuturile alcoolice.  

Băsescu îşi intensifică atacurile pentru că ştie că, din decembrie, e un simplu cetăţean care va răspunde în faţa legii. Există declaraţii ale lui Băsescu care sunt atacuri la adresa României. E o minciună că vreau să merg la Putin.

Au fost incidente şi în Polonia, când premierul şi fostul preşedinte se luptau. Niciodată vreunul dintre ei nu a afirmat despre celălalt că se duce în Rusia. Băsescu, din dorinţa de a obţine mai multe voturi, este în stare să arunce România în aer, iar noi alergăm cu apa să stingem focurile pe care le stârneşte.

Mie imi place să îl văd pe Băsescu lângă Udrea umblând prin ţară. Le aduce aminte la oameni cine le-a făcut rău. Cât mai mult împreună, să nu uităm ce au făcut şi să nu îi votăm din nou! 

Despre atacurile personale în campanie:

Nimic în istoria politicii nu e atât de murdar pe cât e ce a spus Băsescu despre soţia lui Crin Antonescu. Am auzit şi că eu am omorât oameni, am părăsit soţii.  Mă aştept, şi acesta a fost în sensul în care am făcut sesizarea la CCR, să stabilim nişte reguli care, altfel, erau implicite, nişte reguli de respect pentru funcţia pe care o ocupi. Băsescu nu a fost în stare să respecte aceste reguli şi, atunci, trebuie stabilite nişte lucruri clare. 

Despre sesizarea CCR:

Diplomaţii, judecătorii au drept de vot, dar nu îi vedeţi cu tricouri sau cu steaguri. Şi militarii au drept de vot, dar e vorba de instituţia pe care o reprezinţi. La nivelul acesta, e un atac la prestigiu. 

Despre o posibilă suspendare a preşedintelui:

Nu ştim ce va decide CCR pe 21, dar dacă va decide ce cred că ar fi constituţional, şi anume că preşedintele nu are voie să participe în campanie, iar după aceea Băsescu continuă să facă tot campanie, a doua zi vom depune cererea de suspendare. E important, esenţial chiar, ce va decide CCR pe 21 şi dacă Băsescu respectă decizia. Dacă nu, nu doar că vom declanşa procedura de suspendare, dar cred că nu îl apăra nimeni. Nu vreau să duc din nou România în criză, dar dacă avem o decizie a CCR şi nu o respectă, nu am nicio ezitare să propun suspendarea lui Băsescu.

În al doilea rând, să ştiţi că Băsescu este extrem de laş, când vede că lucrurile merg foarte departe, nu vrea să renunţe, îi plac maşina, palatul. 

Despre PNL:

PNL e un partid de 20%, dar e posibil să ia mult mai puţin. Eu nu am reuşit să înţeleg schimbarea bruscă şi totală de gândire. Nu mi-aş pune semnătura pe un act cu doamna Udrea. Nu poţi să faci politică pe supărări personale, ci pe ce au votat oamenii. Vmo ajunge din nou în faţa electoratului. Nu faci politică pe pasiuni personale. Ce o califică pe Udrea să fie marea speranţă a lui Băsescu? O chestiune strict personală. 

 Despre candidatura la prezidenţiale:

După 25 mai, adresez o invitaţie oficială PNL de a redeveni USL, să avem un candidat comun. Dacă nu se poate acest lucru, USD va avea un candidat şi nu exclud să fiu eu acela. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite