Ponta, după desemnarea Corinei Creţu în CE: „Important e că totul s-a terminat cu bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a comentat, după şedinţa de Guvern de miercuri, anunţul desemnării Corinei Creţu în funcţia de comisar european pentru Politici Regionale.

„E o oportunitate pentru România de a participa la programul CE. Vreau să salut faptul că în cadrul CE, comisarul propus de România a primit un portofoliu important. E un succes pentru România, o recunoaştere a faptului că vocea României contează pe plan european,că avem aliaţi importanţi şi putem acţiona ca o ţară demnă de apartenenţa sa la valorile europene. Sunt convins că, deşi e vorba de un comisar român, doamna Creţu va fi un comisar european şi va reuşi să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor europeni“, a spus Ponta.

Totodată, el a făcut un apel către toţi europarlamentarii români, cărora le-a cerut să o sprijine pe Creţu.

„Nu e vorba doar de bugetul alocat, deşi e semnificativ, în jur de 350 de miliarde de euro pentru cei şapte ani de exerciţiu financiar, deci exact bugetul României. Politicile regionale sunt pentru România un obiectiv fundamental, pentru că România şi alte ţări din estul Europei au nevoie de  implementarea unor politici care să reducă decalajele faţă de alte ţări. E semnificativ faptul că acest portofoliu a fost deţinut înainte de comisarul polonez. Reprezintă un succes pentru România şi o recunoaştere a faptului că vocea noastră poate fi auzită. Îi urez succes doamnei Creţu, audierea pentru Parlament se va face, probabil, săptămâna viitoare. Există comisar, portofoliu şi comisiile desemnate vor proceda la audiere. Cu siguranţă mai dificilă va fi audierea în PE şi vreau să fac un apel public către europarlamentarii români să considere că e vorba despre comisarul României, să sprijine acest demers“, a mai spus şeful Executivului.

În ce priveşte conflictele care au apărut înaintea desemnării europarlamentarului PSD în funcţia de comisar european, Ponta le-a transmis liderilor ACL Klaus Iohannis şi Vasile Blaga că doreşte retragerea scrisorii adresate liderului CE, Jean-Claude Juncker.

„În ultimele zece zile, am văzut ceva specific: o bătălie internă, punerea interesului strict electoral înaintea celui naţional. Important e că lucrurile s-au terminat bine şi mi-aş dori ca toţi europarlamentarii români să priceapă că e vorba de un interes naţional. Sper că domnul Blaga şi Iohannis vor retrage scrisoarea prin care contestau numirea comisarului român, ar fi un gest de responsabilitate politică şi de înţelegere a faptului că putem fi altfel decât am fost până acum“, a explicat Ponta.

În încheiere, el i-a mulţumit fostului comisar european Dacian Cioloş pentru modul în care şi-a derulat activitatea.

„Fac o ultimă precizare, am avut o relaţie foarte bună cu domnul Cioloş. Cred că a fost un foarte bun comisar european şi unul care în Reforma Politicii Agricole Comune a reprezentat interesele tuturor ţărilor membre. A fost tot timpul în contact cu mine în ce priveşte negocierile. Îi mulţumesc pentru ce a făcut ca şi comisar european“, a conchis Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite