Ponta: Dragnea a susţinut-o pe Bica. Tot el a zis că e bine cu Kovesi la DNA: «Morar mi-a făcut dosar, Kovesi i-a dat NUP lui Iliescu, nu e anti-PSD»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a susţinut, vineri, că la numirea procurorilor-şefi din 2012, Elena Udrea a fost cea care a propus-o pe Alina Biica la DIICOT, însă Liviu Dragnea a cel care a susţinut-o, spunând că „este o fată extraordinară”. Potrivit fostului premier, Dragnea ar fi spus despre Laura Codruţa Kovesi că este o variantă bună pentru DNA, fiind cea care i-a dat „neînceperea urmăririi penale” lui Ion Iliescu şi arătând, deci, că nu este anti-PSD.

Fostul premier Victor Ponta a declarat, într-un interviu pentru stiripesurse.ro, că la numirea procurorilor-şefi, în 2012, Liviu Dragnea a fost cel care a susţinut-o pe Alina Bica la şefia DIICOT, afirmând că „este o fată extraordinară”.

„I-am zis să rezolvăm nebunia cu procurorul general, cu procurorul DNA. Cine era cel mai vocal în discuţia asta? Liviu - «Voi nu aveţi dosare penale, nu vă interesează». Doamna Piviniceru a făcut propunere, CSM - aviz negativ şi Băsescu a respins tot. Băsescu a spus clar: «Puteţi să faceţi 100 de propuneri, eu nu accept decât Kovesi şi Morar». A venit apoi luna februarie: I-am zis doamnei Mona Pivniceru să se pregătească. Ştiu că am şi vorbit pe cine să punem, dar nu mai ştiu pe cine voia Crin. I-am spus să vină cu propuneri, că doamna Pivniceru pleacă. Vine Liviu, care e mai bun politician ca mine şi spune: «Dacă tot pleacă doamna Pivniceru, hai să rezolve cu procurorii. O sa o înjure, dar va sta 9 ani la CCR»”, a continuat fostul premier.

Victor Ponta a mai povestit cum actualul lider PSD, Liviu Dragnea, a insistat ca propunerea pentru conducerea DNA să nu fie Daniel Morar, acesta fiind cel care a deschis dosarul Referendumul, şi a aminitit, totodată, că Laura Codruţa Kovesi a soluţionat dosarul lui Ion Iliescu prin neînceperea urmăririi penale (NUP), demonstrând, astfel, că nu este „anti-PSD”. 

„Băsescu renunţa la Morar, dar fără Kovesi nu se putea. Eu am încercat cu cel de la Alba sau de la Sibiu, propus de doamna Pivniceru. După care a venit cineva cu propunerea Alina Bica la DIICOT. Am spus că nu o cunosc, după care a spus Dragnea că o cunoaşte el. Alina Bica a fost susţinută de Liviu Dragnea, propusă cred că a fost de Elena Udrea. Liviu, pe bună dreptate, spunea: «Eu am dosar, să-l schimbăm pe Morar de acolo». Cred că Coldea i-a spus «Codruţa e un om onest, nu o să ai probleme cu ea». Ei erau foarte buni prieteni, cum eram şi eu cu Maior. După care, Liviu mi-a zis: «De ce să ne expunem noi? Mona oricum pleacă la CCR. Hai la mine la birou şi mergem împreună la Mona şi o conving eu.» «Hai.»  Liviu, când vrea ceva, e foarte convingător. A fost sentimental. Mona nu a vrut, că nu o suportă pe Kovesi. Se cunoşteau şi a zis că nu o propune”, susţine Victor Ponta.

Ponta aminteşte că, în final, s-a auto-propus ministru interimar la Justiţie pentru a face propunerile şi a scăpa astfel de presiunile din jur.

„I-am spus lui Crin. Mi-a spus: «Nu îmi cere să te susţin.» Dar Crin a fost corect: «E dreptul tău, fă-o, dar nu te susţin». Liviu a ieşit la televizor şi m-a susţinut. (...) Am discutat de 7 ori şi m-am enervat că toţi mă presau şi eu trebuia să semnez. M-am dus la CSM, am vrut să fac propunerile şi m-am răzgândit. Am plecat, m-am enervat. Şi atunci e adevărat ce v-a spus doamna Udrea, care a venit cu Ghiţă la mine acasă. Domnul Ghiţă e un om cu tupeu. Mi-a zis: «Uite, eu îţi garantez, am vorbit cu preşedintele şi, dacă faci propunerile, le acceptă pe toate trei, inclusiv pe Niţu.» Mi-a spus că Alina e o fată extraordinară. Şi atunci le-am zis faza cu premoniţia: «Primii pe care îi bagă în puşcărie sunteţi voi.» (...) Asta a fost toată povestea. În final, a doua zi, am făcut propunerile. Eu nu am vorbit direct cu Traian Băsescu. Au fost numiţi toţi trei: Niţu, Bica şi Kovesi. Liviu Dragnea m-a susţinut pentru că a zis «Morar a făcut dosarul Referendumul, Morar mi-a făcut dosar. Kovesi i-a dat NUP lui Iliescu, nu poţi să zici că e anti-PSD.» Ăsta a fost argumentul lui. Era convins că dacă pleacă Morar şi vine Kovesi se termină cu dosarul ăla”, a povestit Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite