Ponta şi Dragnea le-au pus gând rău baronilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta şi Liviu Dragnea doresc separarea funcţiei de preşedinte de consiliu judeţean de cea de lider al organizaţiei PSD din judeţ şi limitarea la doar două mandate în cazul aleşilor locali. Măsurile au stârnit rumoare în rândul baronilor PSD.

Premierul Victor Ponta declara, la scurt timp după eşecul de la alegerile din noiembrie, că PSD nu va câştiga alegerile prezidenţiale de peste cinci ani, dacă nu-şi va schimba imaginea de partid al baronilor locali.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au anunţat deja două măsuri în acest sens.Prima: liderii PSD vor ca primarii, şefii de consilii judeţene şi parlamentarii să poată avea doar două mandate, după modelul preşedintelui României. „Aşa cum

preşedintele României poate ocupa doar de două ori funcţia de preşedinte, putem să gândim în viitor ca şi la nivel local şi parlamentar, această limită să fie regula“, a afirmat Victor Ponta. Măsura anunţată de Ponta loveşte puternic în primarii şi şefii de consilii judeţene, care au dobândit tot mai multă autoritate în partid pe măsură ce erau realeşi.

La scurt timp după anunţul liderului PSD, vicepremierul Liviu Dragnea a venit cu o altă propunere, care loveşte tot în baronii locali. Dragnea propune separarea funcţiei politice de cea administrativă în cazul preşedinţilor de Consilii Judeţene, cei mai mulţi fiind şi preşedinţii filialelor PSD din ţară. „Practic, propun ca preşedinţii de CJ să aibă ca principală atribuţie aceea de a coordona şedinţele de CJ, de a le conduce şi de a aproba în Consilii politicile de dezvoltare ale judeţului, iar ele să fie puse în practică, în execuţie, de către administratorul public, care să ocupe această funcţie prin concurs. Nici nu e nevoie să modificăm legislaţia, pentru că există în legislaţie calitatea de administrator public“, a spus Dragnea. Marian Oprişan (preşedintele CJ Vrancea), Ion Călinoiu (preşedintele CJ Gorj), Ion Prioteasa (preşedintele CJ Dolj), Mircea Cosma (preşedintele CJ Prahova) sunt numai câţiva dintre baronii locali care conduc şi judeţul, şi filiala PSD din teritoriu, iar o măsură precum cea prezentată de Dragnea riscă să le taie din puterea aproape absolută.

Baronii reacţionează dur

Liderii PSD din teritoriu le-au răspuns lui Ponta şi Dragnea cu aceeaşi monedă: preşedintele şi preşedintele executiv al PSD să nu mai poată fi premier, respectiv vicepremier. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, nu vede cu ochi buni propunerea lui Ponta. „Nu cred că este în regulă limitarea numărului mandatelor. Ele sunt limitate la preşedinte pentru că preşedintele controlează structuri de putere şi nu care cumva să ajungă dintr-un preşedinte un dictator. Un primar îl tăvăleşti când în stânga, când în dreapta, cred că e dreptul populaţiei să-şi aleagă şi pe cât timp vrea primarul. Nu cred că este o idee strălucită“, a afirmat Radu Mazăre, care a subliniat că nici nu mai doreşte încă un nou mandat de primar.

Un alt baron local vizat de cele două propuneri dure este Marian Oprişan, care mai deţine şi funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene. „Principiul complet este ca de la nivel judeţean, unde preşedintele de consiliu judeţean nu mai poate fi preşedinte de partid, să se meargă la nivel naţional: nici miniştrii să nu mai fie vicepreşedinţi la partid, nici vicepremierul să nu mai fie preşedinte executiv şi nici premierul să nu mai fie preşedintele partidului“, a declarat Marian Oprişan, potrivit realitatea.net. De asemenea, propunerea lui Dragnea de a ciunti din puterea baronilor locali nu le-a picat bine nici preşedinţilor de CJ din Olt, Paul Stănescu, şi din Vaslui, Dumitru Buzatu.

Întrebat dacă acest principiu i se aplică şi lui, în condiţiile în care este şi preşedinte de partid, şi premier, Ponta a răspuns: „Bineînţeles, doar nu sunt eu o excepţie. Este ideea de a departaja funcţiile politice de cele administrative. Nu există excepţii, ci doar o regulă“, a spus Ponta. 

Susţinerea lui Firea

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Vrânceanu Firea, susţine că toţi parlamentarii PSD susţin proiectul de schimbare la faţă al PSD propus de Victor Ponta şi Liviu Dragnea. „Ideea de a separa funcţiile administrative de cele de partid este una bună, care va contribui la eliminarea din imaginarul public a percepţiei de baron“, a arătat Firea.

Un alt susţinător al acestor măsuri radicale este Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj şi un apropiat al primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu. „Acest program propus de dl. Dragnea are susţinerea noastră, pentru că doar prin măsuri concrete de modernizare a partidului vom da semnalul că am înţeles şi am învăţat din votul dat de români în 2014”, a susţinut Manda.

Bariera din Constituţie

Juriştii susţin că propunerea premierului privind limitarea numărului de mandate se poate face numai prin modificarea Constituţiei, care garantează dreptul de a fi ales. Mai exact, prezenta lege a administraţiei publice locale poate fi modificată pentru a se introduce explicit şi numărul de mandate, însă acest lucru poate fi contestat la Curtea Constituţională a României (CCR), pentru că se obstrucţionează dreptul unui politician de a fi ales.

„Să spunem că legea se modifică, preşedintele o promulgă şi, mai mult ca sigur, apoi un ales local nemulţumit o va ataca la CCR, invocând existenţa unei situaţii de neconstituţionalitate, pentru că ar însemna să încalci dreptul omului de a fi ales de câte ori vrea el. Cam despre asta este vorba“, ne-a declarat deputatul PSD Florin Iordache, fost membru în Comisia Juridică a Camerei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite