Ponta, despre numirea Corinei Creţu în funcţia de comisar european: Declaraţiile din ţară sunt iresponsabile şi ticăloase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat într-o vizită oficială în China, premierul Victor Ponta a declarat că nu se va pronunţa cu privire la numirea europarlamentarului PSD Corina Creţu în funcţia de comisar european până când preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu va lua o decizie în acest sens. astăzi, la prânz, Juncker va purta discuţii cu candidaţii pentru postul de comisar european.

Premierul Ponta a adăugat că „declaraţiile din ţară cu privire la numirea Corinei Creţu sunt iresponsabile şi ticăloase” şi a atras atenţia că acestea „omoară din faşă numirea unui român într-o funcţie bună de comisar european, cum s-a întâmplat în cazul lui Varujan Vosganian sau ca în cazul lui Leonard Orban, riscând să primească un portofoliu de mâna a doua”.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, la finalul şedinţei ACL, că modul de desemnare a comisarului european din partea României ”demonstrează jocurile meschine din interiorul PSD”, procesul fiind lipsit de transparenţă. Blaga a afirmat PNL şi PDL îl susţin pe Dacian Cioloş.

„Lipsa de transparenţă a premierului în desemnarea comisarului european din partea României nu face altceva decât să demonstreze jocurile meschine din interiorul PSD. Cerem premierului, dacă tot spune că respectă Parlamentul şi că Parlamentul este principala instituţie democratică a României, să respecte procedurile parlamentare pentru desemnarea acestuia”, a declarat Blaga.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine că Parlamentul va fi convocat pentru audierea viitorului comisar european atunci când se va cunoaşte care este portofoliul care va reveni României şi cine este persoana accepată de către preşedintele ales al CE, Jean-Claude Junker.

„În momentul în care vom şti care este portofoliul şi care este persoana pe care domnul Junker a accepat-o, în acel moment vom demara propcedurile împreună cu Senatul pentru a îndeplini procedurile legale. (...) Atât timp cât nu avem un potofoliu, ca stat, nu putem să ştim care este persoana pe care putem să o audiem pe Legea 373”, a spus Zgonea.

Jean-Claude Juncker începe marţi discuţii cu candidaţii pentru postul de comisar, urmând ca din Slovenia, care a propus trei nume, să o audieze pe Alenka Bratusek, a declarat purtătorul de cuvânt Natasha Bertaud, care nu a dorit să spună cu cine va discuta preşedintele CE din partea României.

Întrebată cum se va proceda în cazul Sloveniei, care a propus trei candidaţi, şi al României care a venit cu două propuneri, Bertaud a precizat că din partea Sloveniei va fi audiat actualul premier, Alenka Bratusek.

La insistenţele jurnaliştilor care au dorit să ştie cine va fi audiat din partea României, purtătorul de cuvânt al CE nu a dorit să comenteze.

Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/corina-cre-u-i-func-ia-de-comisar-european" target="_blank">View the story "Corina Creţu şi funcţia de comisar european" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite