Ponta, despre moţiunea de cenzură a PNL: Beneficiez de sprijinul UNPR. V-a spus domnul Oprea de fiecare dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesul lui Victor Ponta începe luni, 21 septembrie. FOTO Eduard Enea
Procesul lui Victor Ponta începe luni, 21 septembrie. FOTO Eduard Enea

Procesul lui Victor Ponta. Prim-ministrul a spus, luni, că este dreptul liberalilor să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului, arătând că se bucură de sprijinul UNPR, partid-cheie al guvernării.

"Este dreptul lor. Bineţnţeles (n.r. că are sprijinul UNPR) V-a spus domnul Oprea de fiecare dată", a reacţionat Ponta la moţiunea de cenzură anunţată de PNL.

PNL depune luni o moţiune de cenzură împotriva guvernului Ponta, pe care îl consideră lipsit de credibilitate din moment ce prim-ministrul este acuzat de fapte de corupţie. Pentru trecerea moţiunii, Opoziţia are nevoie de sprijinul a 275 de parlamentari care să voteze împotriva actualului cabinet guvernamental.

Moţiunea de cenzură ar trece, potrivit Constituţiei, doar dacă se întruneşte votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 275 în cazul de faţă. Calculele arată că PNL nu poate strânge în prezent o asemenea majoritate alături de UDMR, parlamentarii din partidul lui Geoană şi independenţii neafiliaţi.

Liberalii se bucură în prezent de susţinerea a 176 de parlamentari. În rândul Opoziţiei se mai află şi 25 de parlamentari ai UDMR, dar şi 23 aleşi care fie fac parte din PMP, fie sunt deputaţi sau senatori strânşi în jurul lui Mircea Geoană. Însă, Opoziţia ar reuni doar 224 de oameni.

Majoritatea parlamentară se poate forma cu ajutorul voturilor UNPR sau prin culegerea, bob cu bob, a parlamentarilor, scenariu mult mai greoi pentru Opoziţie. Dacă PNL ar alege a doua variantă ar avea nevoie de aproape 50 de parlamentari, excluzându-i pe aleşii UDMR, pe cei neafiliaţi şi chiar pe cei din Grupul Democrat şi Popular (11 la număr) .

Partidul cu cea mai mare reprezentare în Parlament este PSD-ul, care are 199 de aleşi. După ultimele capturi de vară, progresiştii au ajuns să numere acum 63 de parlamentari (42 de deputaţi şi 21 de senatori), în timp ce ALDE are sprijinul a 35 de aleşi în legislativul ţării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite