Ponta, despre Lukoil: O companie nu pleacă din ţară că e nervos Băsescu la ora trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a spus, joi, răspunzând unei întrebări privind Lukoil, că „o companie nu pleacă din ţară pentru că este nervos preşedintele la ora trei“. Preşedintele Traian Băsescu a catalogat inadmisibilă presiunea făcută de un lider de la Lukoil asupra procurorilor şi Guvernului şi a cerut Executivului să preia rafinăria în cazul în care compania nu va relua producţia.

Premierul Victor Ponta consideră că situaţia apărută la Lukoil ar trebui tratată cu înţelepciune. „Există instituţii ale acestui stat care trebuie să vadă în orice situaţie şi pentru orice fel de companie care are o încărcătură strategică ce măsuri legale şi constituţionale putem să luăm. Dar, vă rog frumos, o companie nu pleacă din ţară că e nervos preşedintele la ora trei. Haideţi să tratăm lucrurile cu înţelepciune şi să ne gândim la buna funcţionare a statului”, a răspuns Ponta, citat de Mediafax.

El a arătat că a discutat deja cu instituţiile statului care au atribuţii în domeniu.

„Am făcut deja discuţii cu instituţiile statului în aşa fel încât să fim pregătiţi. Dacă există ameninţări la adresa siguranţei energetice sau a unor interese strategice ale României, evident că aceste lucruri ne vor duce la anumite decizii”, a precizat Ponta.El a spus că ar fi neserios să-i răspundă preşedintelui Traian Băsescu pe această temă doar ca să polemizeze cu acesta.

„Faptul că din când în când, alături de atacul la adresa magistraţilor, a pensionarilor, a jurnaliştilor şi nu mai ştiu pe cine a atacat domnul preşedinte azi, că a fost o listă lungă, să ne apucăm să răspundem doar ca să facem polemică ar fi neserios din partea mea”, a spus Ponta.

Întrebat în ce condiţiI Guvernul poate prelua rafinăria Lukoil, premierul a arătat că România este o ţară democratică, care respectă Constituţia.

„Eu vreau să spun că toate sunt companii româneşti, indiferent de capitalul pe care îl au. Şi OMV Petrom este o companie românească, chiar dacă are capital majoritar austriac. Tot companie românească este. Deci toate companiile româneşti care activează pe teritoriul ţării trebuie să-şi respecte obligaţiile legale, să plătească taxe, impozite. Sper ca acest lucru şi tot ce ţine de Guvern să se desfăşoare în continuare”, a arătat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului să preia rafinăria de la Ploieşti dacă Lukoil nu reia producţia.

”Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar, dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti, pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim preţul cu care am privatizat-o, îl replătim şi diferenţa, cât a costat retehnologizarea, îl plătim după ce constatăm dacă evaziunea fiscală şi spălarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost, cumva, mai mare”, a declarat Traian Băsescu.

Citeşte şi:

Ponta: Atacul lui Băsescu reflectă o persoană incapabilă să îşi exercite funcţia

Ruşii de la Lukoil ameninţă cu închiderea rafinăriei Petrotel. Procurorii au blocat stocurile strategice

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite