Ponta, despre locuinţa preşedintelui Iohannis: Avem ca locuinţe de protocol Lac 3 şi Lac 2. Domnia sa trebuie să decidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis va prelua mandatul de preşedinte pe 22 decembrie FOTO Mediafax
Klaus Iohannis va prelua mandatul de preşedinte pe 22 decembrie FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta spune că preşedintele ales al românilor, Klaus Iohannis, trebuie să decidă unde va locui din momentul în care va prelua mandatul de preşedinte. Iohannis are de ales între Vila Lac 2, unde locuieşte actualul şef al statului, şi Vila Lac 3.

„Este decizia domniei sale. Noi avem ca şi locuinţe de protocol Lac 3, Lac 2. Va decide domnia sa“, a spus Ponta, precizând că aceste două vile corespund cerinţelor unui şef de stat, potrivit Mediafax.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, Ponta a precizat că Guvernul i-a pus acestuia la dispoziţie, pentru perioada după mandat, 4-5 locuinţe de peste 300 metri pătraţi din portofoliul RA-APPS, cu condiţii decente, inclusiv cabinet de lucru, dar acesta "„vrea neapărat“ vila de la Snagov, solicitare cu care Guvernul nu este de acord, mai precizează sursa citată.

Antena 3 şi premierul Victor Ponta au susţinut că preşedintele Traian Băsescu ar fi cerut Guvernului să-i repartizeze o vilă pe malul lacului Snagov după încheierea mandatului. De fapt, Traian Băsescu a cerut, conform legii, o casă, nu neapărat vila de la Snagov.

Ce spune legea

Conform legii, preşedintele României se bucură de mai multe privilegii după încheierea mandatului. „Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază “, se arată la articolul 2 din legea 406/2001.

Deci legea îi permite lui Traian Băsescu să ceară o casă, însă nu una anume, ci una atribuită prin hotărâre de Guvern, adică de premierul Ponta. Traian Băsescu a solicitat, într-adevăr, o locuinţă de protocol, însă nu neapărat o vilă la Snagov, pentru că astfel ar fi încălcat legea. „Eu n-am cerut o vilă anume. Eu n-am cerut o locuinţă de protocol şi un birou, aşa cum spune legea. Nu stau cu căciula în mână la Ponta, ca şi cum mi-ar da o casă din cele şapte ale lui “,a declarat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite