Ponta, despre Legea Referendumului: „Este un abuz al preşedintelui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat joi că sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea Legii Referendumului este doar o încercare de sabotaj a acestuia.


„Este un abuz al preşedintelui. Nu s-a mai întâlnit ca un preşedinte serios să conteste ce a decis deja Curtea Constituţională. Există posibilitatea să avem referendum odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Nu înţeleg această dorinţă de sabotare a preşedintelui, să ne pună beţe în roată şi după mandatul său“, a afirmat Ponta în cadrul Biroului Permanent Naţional.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat sâmbătă Curtea Constituţională cu privire la Legea referendumului. Şeful statului spune că este neconstituţională reducerea de la 50% la 30% a cvorumului de prezenţă necesar pentru validarea referdumului.

Preşedintele susţine, în sesizare, că reducerea pragului la referendum „va face posibilă exercitarea suveranităţii naţionale de o minoritate a populaţiei şi va permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară“. Şeful statului vrea ca referendumul să fie validat numai dacă întruneşte un cvorum de participare de 50% plus unu.

Înainte de a sesiza CCR, Traian Băsescu a retrimis legea Parlamentului, spre reexamniare, însă Legislativul a trimis-o înapoi la Cotroceni fără să ţină cont de doleanţele preşedintelui. Astfel, odată cu această sesizare, Traian Băsescu şi-a epuizat toate căile de atac. Dacă CCR nu-şi va modifica decizia anterioară, şeful statului va avea la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga. Apoi, la un an de la promulgae, Guvernul poate organiza referendum pentru modificarea Constituţiei.


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite