Ponta, despre cererea lui Tăriceanu de schimbare a lui Kovesi şi Stanciu: Este o bătălie pe care liberalii domnului Tăriceanu o poartă elegant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta spune că gestul lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, de a-i adresa o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cer schimbarea Laurei Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA, şi Livia Stanciu, şefa ÎCCJ, este unul politic pentru că şeful statului nu are pârghiile necesare să le demită pe cele două.

„E un gest politic, pentru că preşedintele ţării, şi dacă ar vrea, nu poate schimba magistraţi din funcţie, dar este o bătălie pe care liberalii reprezentaţi de Tăriceanu o poartă în mod elegant şi la care primesc înjurături şi tot felul de expresii de uşa cortului de la pedelişti, în special de la pedeliştii pe care Tăriceanu i-a numit miniştri. Mă gândeam că nu mă mai uimeşte nimic în politică, dar să văd un individ, pe care Tăriceanu l-a pus ministru, înjurându-l mai ceva ca la stadion e încă o surpriză, nu mă aşteptam ca mizeria să fie atât de mare“, a spus Ponta.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, împreună cu alţi patru parlamentari PLR, i-au transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cer sancţionarea şefei DNA, Laura Codruţa Koveşi, şi a şefei ÎCCJ, Livia Stanciu. Solicitarea celor cinci aleşi vine după ce DNA a cerut toate înscrisurile de la Comisia de Regulament a Senatului din ultimii doi ani, care îl vizează direct pe senatorul PSD Dan Şova.

„Avem onoarea de a vă ruga să daţi curs următoarei solicitări pe care v-o adresăm în calitate de membri ai Senatului României şi de liberali. Permiteţi-mi mai întâi să evocăm evenimentul a cărui gravitate ne-a determinat să vă scriem. Pe 21 mai, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitiv nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca. Judecătorii au constatat că aceasta a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat vreodată probe. Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă ori legături politice, a fost arestată pe nedrept şi cu sfidarea oricăror garanţii constituţionale de către DNA, condusă de Laura Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“, îşi încep senatorii scrisoarea.

Tăriceanu le acuză pe cele două de rea credinţă în cazul Marianei Rarinca şi îi cere lui Iohannis demiterea lor din funcţia de procuror-şef al DNA, respectiv din cea de preşedinte îCCJ. „Într-o asemenea situaţie, în care drepturile şi liberatăţile fundamentale ale unui cetăţean obişnuit au fost încălcate de către doi magistraţi în mod deliberat şi cu rea credinţă, se cere, Domnule Preşedinte, să folosiţi atât instrumentele constituţionale şi legale de care dispuneţi, cât şi autoritatea morală inerentă instituţiei Preşedintelui României pentru a le înlătura, prin demitere ori demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu şi Luara Codruţa Kovesi“, sună cererea celor cinci aleşi.

„Servitor al mafiei, angajat la PSD“

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, descalifică gestul lui Tăriceanu de a-i cere preşedintelui demiterea lui Kovesi şi Stanciu.  „Comportamentul domnului Tăriceanu nu are nicio legătură cu funcţia şi atribuţiile unui preşedinte al Senatului României, ci cu atribuţiile unui servitor al mafiei, angajat la Ponta si PSD. El nu urmăreşte respectarea legii, ci încălcarea ei prin orice mijloace. Domnul Tăriceanu nu mai reprezintă românii, ci este agentul activ al PSD şi al lui Ponta în lupta acestora cu anticorupţia, statul de drept şi legile României. Domnule Tăriceanu, numai CSM are atribuţii de inspecţie judiciară. Cer demisia imediată a lui Tăriceanu. Azi am fost aproape de o catastrofă prin tentativa de dezincriminare a conflictului de interese. Domnul Tăriceanu continuă să împingă România spre buza prăpastiei. Să plece şi să ne lase în pace. Românii nu îl plătesc să slujească mafia“, spune Predoiu.

image

DNA a cerut noi documente în cazul Şova

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, astăzi, Senatului să trimită, până mâine, toate înscrisurile „întocmite de Comisia de Regulament“ în ultimii doi ani. Printre deciziile luate de Comisia de Regulament în acest an se numără şi modificarea articolul 173 din Regualmentul intern al Senatului, articol care l-a salvat pe Dan Şova de cătuşe.

„Vă solicităm să predaţi în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 27.05. 2015, la sediul DNA, toate înscrisurile întocmite în anii 2014 şi 2015 de Comisia pentru Regulament a Senatului României“, se arată în solictarea DNA. Procurorii au solicitat aceste documente pentru dosarul nr. 122/P/ 2012, adică dosarul în care este cercetat senatorul PSD Dan Şova.  "Refuzul de punere la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie a inscrisurilor aratate mai sus constituie infractiunea de obstructionarea justitiei prev. de art. 271 alin. 1 lit. b C.p" avertizează procurorii DNA. 

Aşadar, instituţia condusă de Călin Popescu Tăriceanu trebuie să pună la dispoziţia procurorilor toate actele din şedinţele Comisiei de Regulament. Această Comisie a modificat, printre altele, şi articolul 173 din Regulamentul Senatului, care prevedea că cererile de ridicare a imunităţii trebuie votate cu majoritate absolută (majoritate din numărul total al senatorilor). Exact articolul care l-a scăpat pe Dan Şova de arestare preventivă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite