Ponta, după declaraţiile lui Tudose privind pensiile: Când e singur, e lucid. Când îl are pe Dragnea lângă el, se molipseşte de populism latino-american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider PSD Victor Ponta critică, într-o postare pe Facebook, declaraţiile premierului Mihai Tudose cu privire la randamentul Pilonului ll de pensii, spunând că afirmaţiile acestuia sunt neadevărate şi că atunci când este singur e „lucid şi calculat“, iar în prezenţa lui Liviu Dragnea „se molipseşte de populism latino-american“.

"Îmi pare rău pentru Mihai Tudose dar chiar ceea ce a spus azi despre pensii este total neadevărat şi extrem de periculos! Când e singur văd că e lucid şi calculat - când îl are pe Liviu Dragnea lângă el se molipseste de populism latino-american, de ignoranţă şi neseriozitate!", scrie Ponta pe Facebook.

El respinge, făcând apel şi la articole din presă, afirmaţiile lui Tudose conform cărora statul este cel mai bun administrator, spunând că "statul nu este un mai bun administrator in economie decat privatul" şi că "această discuţie s-a încheiat in 1989 cand economia privată a Vestului a câştigat definitiv bătălia cu economia de stat a URSS şi a ţărilor foste comuniste".

De asemenea, fostul premier spune că Pilonul l de pensii administrat de stat nu are un randament "de 10 ori mai mare" decat Pilonul ll administrat privat, aşa cum a susţinut Mihai Tudose.

"Asta este ori o minciună ori o prostie ori ambele!", consideră Victor Ponta, argumentând că la Pilonul l nici nu se poate vorbi despre randament, pentru că " tot ce se încasează se plăteşte mai departe , plus 15 miliarde completare", în timp ce "la Pilonul ll, unde toţi cotizanţii sunt sub 45 de ani nu încasează încă nimeni nimic - că nu au vârsta de pensie".

"Banii lor se adună şi sunt investiţi (cea mai mare parte tot in titluri de stat ale Guvernului României ) ca să fie acolo cand vor ajunge primii beneficiari peste 20 de ani. Sa compari randamentul la Pilonul 1 cu 2 este o aberatie!", explică Ponta, sugerându-i premierului ca, dacă vrea randament la Pilonul l de pensii, să taie pensiile publice cu 35%.

El mai spune că modificarea contribuţiei la Pilonul ll  nu va face "pensiile mai mari" - ci le va face mai nesigure pentru cei tineri sub 45 ani, iar Guvernul practic ia din banii tuturor celor care au sub 45 de anişi care cotizează şi la Pilonul l şi la Pilonul ll, "ca să plătească pensiile de azi pentru care nu mai are bani".

Concluzia sa este: "Ne indreptăm cu paşi mari pe drumul luat de Grecia în anii 2000 şi de Venezuela în 2010! Iar PSD care a fost şi in Guvernarea "Năstase" şi în Guvernarea "Ponta" un model eficient de măsuri economice liberale şi măsuri sociale moderne impune acum, sub influenţa lui Dragnea, politici socialiste şi populiste desuete care duc direct la dezastru şi suferinţă tocmai pentru cei care ne votează în mod tradiţional!".

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite