Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta este urmărit penal
Victor Ponta este urmărit penal

Premierul Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală, spunea, în luna decembrie, că va demisiona din fruntea Guvernului dacă procurorii DNA vor cere urmărirea sa penală. Ponta făcea acele declaraţii în contextul dosarului privind votul din diaspora, dosar instrumentat tot de procurorii DNA.

„Cu siguranţă dacă DNA va cere începerea urmării penale faţă de mine voi demisiona. Doar n-o să spunem acum că stă prim-ministrul cercetat penal”, spunea Victor Ponta în luna decembrie, în studiopul Antenei 3.

Demisia lui Victor Ponta, cerută de Preşedinte

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Victor Ponta, după ce procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală. În caz că Ponta refuză să demisioneze, preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Constituţiei, îl poate suspenda din funcţia de prim-ministru.

De asemenea, în luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta afirma, într-o emisiune televizată, că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală. "Daca se face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla", spunea Ponta.

Între timp, procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Victor Ponta în dosarul în care este implicat şi bunul său pritene Dan Şova, salvat de cătuşe în urmă cu trei zile de majoriitatea PSD din Senat.

„Procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: - fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni); complicitate la evaziune fiscală în formă continuată; spălarea banilor“, se arată în comunicatul DNA.

Aşadar, chiar dacă este parlamentar, Ponta nu se bucură de imunitate. Procrurorii au putut începe urmărire penală faţă de Victor Ponta pentru că faptele au fost săvârşite ca avocat, chiar dacă în timp ce era şi parlamentar.  Articolul 72 din Constituţie spune: „Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.“ Deci Ponta poate fi urmărit penal, însă, dacă procurorii vor să-l percheziţioneze, să-l reţină sau să-l aresteze nu o pot face decât cu avizul Camerei Deputaţilor.

În acelaşi dosar, dar pe un alt capăt de acuzare, procurorii au constatat că „se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României“. Pentru acest capăt de acuzare, procurorii nu au putut începe urmărirea penală pentru că Victor Ponta intră pe Legea răspunderii ministeriale, pdeoarece faptele au fost săvârşite în timpul mandatului de premier. Iar articolul 12 din Legea răspunderii ministeriale spune: „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor“. 

Premierul Ponta, urmărit penal 

Dosarul „Turceni/Rovinari” a pornit în urmă cu un an de la mai multe sesizări ale ANAF depuse în 2011. Atunci, ANAF a constatat că atât la Complexul Energetic Rovinari, cât şi la cel din Turceni, au fost încheiate contracte care au prejudiciat statul. Două sesizări au ajuns, astfel, la DNA.

Anchetatorii spun că o parte din banii primiţi de Dan Şova de la Turceni şi Rovinari ar fi ajuns şi la Victor Ponta, mai exact la cabinetul de avocatură al acestuia care a prestat servicii de consultanţă pentru cabinetul lui Şova.

Mai exact, Ponta ar fi colaborat cu casa de avocatură în perioada în care aceasta reprezenta interesele companiei energetice Turceni-Rovinari. Comisionul lui Victor Ponta ar fi fost de 0,32% din valoarea încasată de „Şova şi Asociaţii” de la societatea din Târgu Jiu, potrivit unor declaraţii făcute de Dan Şova în urmă cu câteva săptămâni.

Senatorul a mai precizat atunci că Victor Ponta nu a avut nicio legătură cu contractele dintre cabinetul său de avocatură şi conducerea complexului Rovinari-Turceni. Admite însă că între 2007 şi 2008, premierul a avut un contract cu „Sova şi Asociaţii”. Îşi aminteşte că Victor Ponta a încasat „o sumă modică”, potrivit digi 24.

„A fost o colaborare pe două dosare penale. Atunci Ponta era dintre cei mai buni avocaţi de drept penal. Sumele câştigate de Ponta au fost modice. Dacă vrea cineva să facă comparaţie între veniturile luate de Ponta de la "Sova şi Asociaţii" şi veniturile lui "Şova şi Asociaţii" de la Turceni. Veniturile lui Ponta de la "Şova şi Asociaţii" reprezintă 0,32% din veniturile pe care le-a luat "Şova şi Asociaţii" de la Turceni”, a spus Dan Şova. 

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Iohannis: Solicit demisia premierului Victor Ponta. Este o situaţie imposibilă pentru România

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite