Ponta: „Dacă mă pun pe listă, voi candida la alegerile parlamentare“. Fostul premier, la mâna lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Victor Ponta a anunţat, marţi, că va candida la alegerile parlamentare de anul viitor numai dacă noua conducere a PSD îl va pune pe listă. Codul de Conduită al PSD se pliază perfect pe problemele penale ale lui Victor Ponta, a cărui candidatură depinde de bunăvoinţa lui Liviu Dragnea. Fostul lider al PSD şi actualul preşedinte al partidului nu îşi mai vorbesc de la momentul demisiei lui Ponta din fruntea guvernului.

„Dacă mă pun pe listă, da (despre candidatura la alegerile parlamentare - n.r.) În 2016, îmi doresc să fim sănătoşi şi toate lucrurile bune pe care le-am făcut în anii aceştia să continue, că nu trebuie făcut nimic altceva decât să nu stricăm ce s-a început. Proiectul meu este întotdeauna alături de PSD Gorj. Dacă ei mă vor (cei de la Gorj — n.r.), eu îi vreau, toată lumea e mulţumită", a precizat Victor Ponta, întrebat de jurnalişti dacă va candida la alegerile parlamentare, potrivit Agerpress.

Victor Ponta a fost prezent marţi la cabinetul său parlamentar de la Târgu-Jiu, unde a venit însoţit de preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu. Victor Ponta este deputat de Gorj. După demisia sa din fruntea Guvernului, Victor Ponta a mai fost văzut o singură dată în Parlament şi atunci pentru o discuţie informală cu preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Conducerea PSD a votat miercuri noul Cod de conduită al partidului. „Decalogul“ gândit de Dragnea se pliază perfect pe problemele fostului premier Victor Ponta, care nu va putea candida pentru nicio funcţie (aleasă sau numită) dacă, într-adevăr, criteriile de integritate se vor respecta cu stricteţe.

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a adoptat astăzi un cod de integritate pe baza căruia vor fi selectaţi candidaţii pentru alegerile de anul viitor.  „Persoanele care se află într-una din situaţiile de mai jos, nu vor beneficia de susţinerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condiţiile legii, a unor funcţii politice sau administrative alese sau numite dacă: s-a început împotriva sa urmărirea penală; a fost trimis în judecată; s-a pronunţat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă“, arată chiar primul punct al Codului de integritate al PSD.

Dacă-l excludem pe Dragnea, care speră să fie achitat în dosarul „Referendumul“, cel mai afectat de acest Cod este fostul lider al PSD, Victor Ponta. Fostul premier este în acest moment trimis în judecată pentru evaziuune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari, iar procesul este abia la început. Asta înseamnă că Ponta nu va fi eligibil pentru alegerile parlamentare, la care şi-a anunţat deja intenţia de a candida, pentru că va avea statut de inculpat.

Totuşi, conducerea PSD a lăsat o portiţă: sancţiunile nu vor fi aplicate în mod automat tuturor membrilor, ci fiecare caz de incompatibilitate va fi tratat individual. Portiţa aceasta este în primul rând în avantajul lui Liviu Dragnea. Deşi speră la achitare, liderul PSD  ar putea rămâne condamnat cu suspendare după decizie Curţii Supreme. Dacă va primi un verdict nefavorabil, Dragnea nu va demisiona din fruntea PSD, motivând că s-a luptat cu Traian Băsescu, deci s-a sacrificat pentru partid

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite