Ponta l-a egalat pe Boc. Noul Executiv a trecut de Parlament cu o majoritate liniştitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Ponta IV a trecut de votul senatorilor şi deputaţilor, cu 377 de voturi „pentru“, 134 „împotrivă“ şi 12 anulate. Pentru a trece, noul Executiv avea nevoie de 286 de voturi. Cabinetul Ponta IV este format din miniştri PSD, PC şi UNPR. Călin Popescu Tăriceanu, care nu are încă partid înregistrat la tribunal, a trimis şi el doi oameni în Executiv, iar PPDD, aflat într-o continuă dezintegrare, a prins două posturi de secretar de stat.

Miniştrii Guvernului Ponta IV s-au adunat, luni seara, la Parlament, să ceară votul de încredere din partea aleşilor,  şi l-au obţinut într-o manieră liniştitoare. 377 de parlamentari au votat în favoarea Guvernului Ponta IV. Iată cum a arătat şedinţa din plenul Parlamentului. Primul a intrat în sală Victor Ponta, însoţit de socrul său, senatorul PSD Ilie Sârbu, iar cei doi au început o discuţie căreia i s-a alăturat, ulterior, şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. În tot acest timp, miniştri vechi şi noi şi-au ocupat locurile în tribuna dedicată Executivului, cu excepţia lui Andrei Gerea, noul şef de la Energie şi IMM-uri, care a stat în picioare o bună bucată de timp, dezorientat.  Până la începerea şedinţei, Ponta, aşezat la tribună, a ignorat noii colegi, inclusiv pe Liviu Dragnea care îi stătea alături. Vizibil agitat, Ponta a manevrat, distras, telefonul şi câteva hârtii, fără să le adreseze vreo vorbă noilor, dar nici vechilor colegi.

Deputatul PNL Mihai Voicu a luat cuvântul, de la tribuna Parlamentului, să ceară audierea miniştrilor Daniel Constantin şi Liviu Dragnea, cărora li s-a schimbat structura ministerelor. Vizibil panicat, Constantin i s-a adresat unui Dragnea impasibil, în timp ce Ponta s-a deplasat către Zgonea, să îi transmită o cerere. Zgonea a tranşat ulterior subiectul şi a motivat că funcţiile celor doi au fost restrânse, dar portofoliile au rămas aceleaşi. Între timp, liberalii şi democrat-liberalii au început să comenteze, nervoşi, în plen. „Nu-i adevărat!“, a strigat un ales.

Reacţia Opoziţiei
Tonul l-a schimbat Ponta, care a început discursul cu o mină sumbră şi cu menţionarea accidentului elicopterului SMURD prăbuşit ieri. „Avem în echipă şi doi colegi din Partidul Liberal Reformator“, a continuat Ponta, iar peneliştii au început să strige, din bănci: „Nu există!“.  În discurs, Ponta nu a ratat ocazia să atace, subtil, presa care îl critică, şi a amintit de „companiile care nu îşi plătesc datoriile, dar care ne spun ce să facem“. Undeva în sală, în spatele Marianei Câmpeanu, Crin Antonescu şi-a dat ochii peste cap şi şi-a frecat palmele, nerăbdător.

La microfon a urmat Andreea Paul, care i-a reproşat premierului că a fost „lung la vorbă, scurt la fapte“ şi a amintit de eşecul organizării votului din diaspora. Mai mulţi deputaţi ai Puterii au ironizat-o. Paul a continuat, însă, nestingherită şi le-a amintit de greşelile din campanie, a vorbit despre faptul că PLR nu e înregistrat oficial. "Singurul lucru care vă uneşte pe dumneavoastră şi pe domnul Tăriceanu, domnule Ponta, înseamnă cât mai puţini kilometri de autostradă. Dacă se poate, zero!“, a mai spus ea.

„De aceea, domnule premier fantomă Ponta IV, nu va supravieţui acest guvern!“, a conchis Andreea Paul care a anunţat că PNL nu va vota noul guvern. La polul opus, PPDD a anunţat, în stilul caracteristic, că partidul susţine „ nu guvernul Ponta, ci stabilitatea României“. Remarca l-a stârnit pe senatorul liberal Puiu Haşotti, care a comentat laconic decizia PPDD: „Imparţiali ca tot românul“. În acest moment, PPDD mai are în Parlament doar 13 deputaţi, dar asta nu l-a împiedicat pe premier să ofere formaţiunii lui Dan Diaconescu două posturi de secretar de stat în Cabinetul Ponta IV.

Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, proaspăt esclus din PSD, s-a abţinut să voteze Guvernul ponta IV. „Este un ultim Guvern al erei Ponta. Va fi un Guvern cu valoare de întrebuinţare limitată. Va fi echivalentul pentru 2014 al Guvernului Ungureanu din 2012. E un Guvern de avarie, de tranziţie, de perioadă limitată prin care Victor Ponta şi Liviu Dragnea încearcă să de agaţe de putere, crezând că astfel pot să rămână relevanţi în politica românească“, a spus Geoană.

Parlamentarii PSD, număraţi
Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu, avrut să se asigure personal că nu vor fi surprize la votul în plen, şi  i-a convocat, luni seară, la sala de grup, pe toţi parlamentarii PSD, pentru a-i număra înainte de votul privind învestirea Guvernului Ponta 4„Da, i-am convocat la grup, vreau să ştiu exact câţi sunt“, le-a spus Neacşu jurnaliştilor.

Un ministru întors din drum

Senatorul PSD, Adrian Anghel, este singurul ministru propus care a fost avizat negativ de comisiile comune parlamentare şi, astfel, s-a pierdut pe drumul spre Palatul Victoria. El fusese propus ca ministru delegat pentru Românii din Diaspora, dar votul în cazul lui Adrian Anghel a încins spiritele în comisii. După cele două ore de audieri, senatorii şi deputaţii au votat prin ridicarea mâinilor. Abia la a treia numărătoare a voturilor s-a stabilit că, din 24 de parlamentari prezenţi, 12 au votat  „pentru“, 8 „împotrivă“ şi patru s-au obţinut. Pentru a primi aviz pozitiv, Anghel avea nevoie ca jumătate plus unu din numărul aleşilor prezenţi să voteze favorabil. Astfel, a fost la un vot distanţă de Guvern.

Potrivit regulamentului, avizul dat de comisii este consultativ, iar premierul Victor Ponta putea face o altă propunere, dar, la fel de bine îl putea menţine pe Anghel. Ponta a făcut însă o nouă propunere în persoana deputatului PSD Angel Tîlvăr, un apropiat al baronului de Vrancea, Marian Oprişan. Votul în cazul lui Tîlvăr a avut loc fără incidente:18 voturi au fost “pentru”, 7 „împotrivă“ şi o abţinere.

Trecutul lui Vulpescu

Deputatul PSD, Ionuţ Vulpescu, propus de premier la cârma Culturii, a obţinut un vot confortabil din partea comisiilor de specialitate. Însă, cum era de aşteptat, trecutul l-a ajuns din urmă. Senatorul PDL Marius Paşcan, vicepreşedintele Comisiei de Cultură, i-a reproşat lipsa de experienţă şi i-a amintit de o carte pe care a scris-o în calitate de editorialist pe sport.
„CV-ul nu este impresionant, decât din punct de vedere politic. Se remarcă prin faptul că a fost consilierul lui Ion Iliescu, fie prin scrierea unei cărţi despre Cârţu şi Lăcătuş“, a spus senatorul PDL. În apărarea lui Vulpescu a sărit deputatul PSD, Mădălin Voicu, care a făcut un apel la decenţă. Vulpescu, fost editorialist la Prosport, i-a explicat ulterior colegului său că prefaţa cărţii sale a fost scrisă de Nicolae Manolescu şi că titlul cărţii este „Din ţara în care stânga e Cârţu şi drepta e Lăcătuş“. Restul miniştrilor au primit avize favorabile fără a avea niciun fel de emoţie.

Lista de miniştri

Victor Ponta a prezentat, ieri, pe Facebook lista cu noul Executiv, care cuprinde opt miniştri noi. Ceilalţi 14 miniştri au rămas din vechea echipă. Noua structură a fost votată în unanimitate de Comitetul Executiv Naţional (CExN) şi de grupurile parlamentare ale PSD. 

Cu o singură excepţie - ministrul Educaţiei, care provine din mediul academic - noii miniştri sunt oameni politici. Mai exact, în Guvernul Ponta 4 sunt şapte parlamentari (5 deputaţi şi 2 senatori).

Guvernul Ponta 4:

1. Liviu Dragnea (Dezvoltare regională)

2. Gabriel Oprea (Interne)

3. Daniel Constantin (Agricultură)

4. Rovana Plumb (Muncă)

5. Nicolae Bănicioiu (Sănătate)

6. Mihai Tudose (Economie) i-a luat locul lui Constantin Niţă

7. Darius Vâlcov (Finanţe), fost ministru delegat pentru Buget,  i-a luat locul Ioanei Petrescu.

8. Robert Cazanciuc (Justiţie)

9. Eugen Teodorovici (Fonduri europene)

10. Ioan Rus (Transporturi)

11. Ionuţ Vulpescu (Cultură) i-a luat locul lui Hegedus Csilla, fost ministru UDMR

12. Bogdan Aurescu (Externe)

13. Mircea Duşa (Apărare)

14. Gabriela Szabo (Sport şi Tineret)

15. Sorin Grindeanu (Comunicaţii) i-a luat locul lui Răzvan Cotovelea, fost ministru PC

16, Adrian Anghel (Diaspora), senator PSD,  i-a luat locul lui Bogdan Stanoevici, tehnocrat

17. Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul)

18. Sorin Cîmpeanu (Educaţie), propus de PC, i-a luat locul lui Remus Pricopie, politician intrat de curând în PSD

19. Andrei Gerea (Energie şi IMM), propus de PLR, i-a luat locul lui Răzvan Nicolescu, fost ministru tehnocrat al Energiei. Totodată, ministerul delegat pentru IMM-uri, condus până ieri de Florin Jianu, a fost înghiţit de ministerul Energiei. 

20. Graţiela Gavrilescu (Mediu) i-a luat locul lui Attila Korodi, fost ministru UDMR

21. Liviu Pop, ministru Delegat pentru Dialog Social. 

Guvernul Ponta 4 va avea un singur vicepremier, Gabriel Oprea, care va rămâne şi în fruntea Internelor. Despre Liviu Dragnea, care deţinea una dintre funcţiile de vicepremieri, Ponta a spus că acesta va avea mai multe sarcini politice

În ceea ce priveşte funcţia de vicepremier deţinută de PC, conservatorii au sacrificat-o în schimbul preluării Educaţiei, un portofoliu cu greutate. 

Citeşte şi:

Cabinetul Ponta 4, un Guvern de politruci. Cine sunt cei 20 de miniştri aleşi. Ce funcţii au primit PLR şi PC şi ce grei din PSD au rămas pe tuşă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite