Ponta, pentru Bloomberg: Parchetul General investighează pretinsa închisoare CIA care ar fi existat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a spus, pentru Bloomberg, că procurorii români investighează dacă a existat în România vreo închisoare secretă a CIA. Informaţia lui Ponta a fost confirmată de Ramona Bulcu, procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Ponta, care a preluat mandatul în luna mai 2012, a spus că nu are nici o informaţie privind utilizarea  torturii în tehnicile de interogare a celor suspectaţi de terorism de către agenţia de spionaj din SUA în România şi „dacă s-a întâmplat ceva, s-a întâmplat acum 10 ani.“, arată Bloomberg. Fostul preşedinte Ion Iliescu, a spus săptămâna trecută că nu are „nicio cunoştinţă despre existenţa unei închisori CIA“.

„Din momentul în care am devenit prim-ministru, nu am primit nici o informaţie oficială din partea autorităţilor române cu privire la acest subiect", a declarat  Ponta a declarat intr-un interviu la Belgrad. „Există investigaţii efectuate de biroul procurorului general. Pot să vă asigur doar că Guvernul României va oferi toate informaţiile pe care le-am putea avea“, a mai spus Ponta, potrivit Bloomberg.

Procurorul Ramona Bulcu a confirmat a confirmat existenţa unei anchete desfăşurată de autorităţile române, ca urmare a unei plângeri făcute de Abd al Rahim-Hussayn Muhammad al-Nashiri, un cetăţean din Arabia Saudita. „Mai multe informaţii nu pot fi dezvăluite“, a spus Bulcu, procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

În aprilie 2005, şeful închisorii CIA din România a trimis un email în care exprima preocupări privind calitatea personalului trimis la unitatea de detenţie şi asupra programului CIA în general, rezultă din raportul prezentat de Senatul american. În 2006, "după publicarea unui articol în Washington Post, ... ţării ... a cerut închiderea în câteva ore a Centrului de detenţie NEGRU. CIA a transferat în scurt timp restul deţinuţilor aflaţi în acest centru", menţionează raportul.

Din document rezultă că în închisoarea CIA din România au fost deţinuţi suspecţi importanţi, printre care s-au numărat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al reţelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizaţiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numărul trei în ierarhia grupării, şi Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat în atacul asupra navei militare USS Cole.

Un raport al Consiliului Europei prezentat în 2006 confirma existenţa unui centru secret de detenţie al CIA în România, în cadrul programului Agenţiei Centrale de Informaţii de "extrădări extraordinare" vizând suspecţi de terorism. În decembrie 2011, organizaţia Amnesty International a cerut României să redeschidă investigaţia privind centrul de detenţie al CIA, după ce presa internaţională a dezvăluit că închisoarea ar fi fost în Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite