Ponta: Pentru bătăliile electorale din 2016, PSD are nevoie de un suflu nou. Ei l-au ales pe Liviu şi îl sprijin pe el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragnea i-a luat locul lui Victor Ponta în PSD FOTO Mediafax
Dragnea i-a luat locul lui Victor Ponta în PSD FOTO Mediafax

Fostul preşedinte al PSD, Victor Ponta, a precizat că nu i-a cerut nimeni să-şi dea demisia din fruntea partidului, însă a făcut-o pentru a se apleca mai mult asupra guvernării. Ponta a mai spus că va fi alături de Liviu Dragnea, noul şef al PSD, aşa cum şi el a făcut acelaşi lucru timp de cinci ani.

„Simt nevoia să fac nişte precizări pentru oamenii de bună credinţă (care pot fi eventual derutaţi de neobosita Propagandă securistă din ţara noastră). Votul de ieri din CEX-ul PSD a fost corect, democratic şi concludent. Sprijinul colegilor mei pentru Liviu Dragnea ca preşedinte interimar şi pentru ideea de unitate este evident. Nu doar ca respect acest vot, dar am toată voinţa şi buna credinţă de a-l sprijini pe Liviu în sarcina dificilă pe care şi-a asumat-o. Aşa cred că este bine pentru PSD, pentru Coaliţia de Guvernare şi pentru oamenii care ne-au votat (dar şi pentru că Liviu Dragnea a fost alături de mine în tot mandatul meu de peste 5 ani şi am datoria morală să fac acum acelaşi lucru faţă de el)“, a scris Ponta, pe Facebook, la o zi după ce social-democraţii l-au ales pe Liviu Dragnea şeful lor.

Ponta a mai spus că vrea dă ducă guvernarea până în 2016 pentru a-şi îndeplini promisiunile. „Vreau să îmi dedic toată energia şi experienta pentru a duce la bun sfârşit (în decembrie 2016) un Proiect Naţional la care ţin foarte mult - scoaterea României din prăpastia economică şi socială unde ajunsese la începutul anului 2012 (obiectiv deja realizat) şi consolidarea noastră ca ţară fruntaşă în UE la creştere economică şi echilibru social, oportunităţi de afaceri şi creare de locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii, stabilitate şi predictibilitate privind salariile şi pensiile! Pentru finalizarea acestui Proiect Naţional sprijinul partidelor din coaliţie şi al liderilor acestora (Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin) este esenţial“, a arătat Ponta.

Fostul lider al PSD spune că respectă votul social-democraţilor, deşi aceştia nu l-au urmat în decizia sa de a o susţine pe Rovana Plumb, ci l-au preferat pe Dragnea. „Este evident că pentru bătăliile electorale din 2016 PSD are nevoie de un suflu nou şi de o implicare totală în munca politică şi organizatorică. Nu mi-a reproşat nimeni şi nu mi-a cerut nimeni să renunţ la conducerea Partidului, dar nu era nevoie, pentru că am simţit eu singur că nu mai aveam resursele (în primul rând motivaţionale şi de timp) pentru aşa ceva; aşa că am cerut colegilor mei să decidă cine să îi conducă în acele bătălii, iar eu voi fi în echipă pe orice poziţie se consideră necesar. Ei l-au ales pe Liviu şi eu îl sprijin pe el, PSD şi Noul USL ca să evităm în 2016 o noua ediţie a blestemului "Meşterului Manole" pe care am tot trăit-o din 1989 încoace! “, a mai spus Ponta.

Dragnea, victorie categorică

Liviu Dragnea a fost votat, ieri, şef interimar al PSD, cu 65 de voturi favorabile, în timp ce contracandidata sa, Rovana Plumb, a primit doar 18 de voturi. Rezultatul votului de ieri a dovedit, astfel, că Victor Ponta a pierdut sprijinul partidului, care nu l-a urmat în decizia sa de a o susţine pe Rovana Plumb, ci l-a preferat pe Liviu Dragnea.

“Colegii mei mi-au acordat un vot de încredere pentru a forma o echipă unită care să pregătească într-un termen foarte scurt un plan concret de acţiuni în teritoriu şi în Parlament”, a spus Dragnea, la finalul unei şedinţe care a durat aproape patru ore. Din echipa formată în jurul noului şef al PSD fac parte Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor, lideri care au ajutat la alegerea lui Dragnea în detrimentul Rovanei Plumb. “Lângă mine este Valeriu Zgonea, un om care cred că trebuie valorizat. De asemenea, avem doi oameni în Comitetul Executiv care conduc două structuri asociative foarte importante, Robert Negoiţă şi Marian Oprişan. Rolul lor important este să înceapă un program de acţiuni concrete cu primarii şi preşedinţii de CJ”, a mai spus Dragnea.

La poza finală, după încheierea votului, Dragnea a ţinut să fie flancat de Valeriu Zgonea şi Marian Oprişan, pe care a reuşit să-i coopteze în echipa sa,  oameni alături de care se va prezenta şi la Congresul partidului din noiembrie. “Cu tot respectul pentru doamna Plumb, cea mai bună soluţie era omul care este cunoscut de la cel mai simplu om de partid până sus, în Guvern. Dragnea este omul cu care Ponta a candidat în tandem la Congres şi am considerat important să arătăm continuitate în actul de guvernare al PSD”, a spus şi Valeriu Zgonea, rugat de Dragnea să intervină.

„Doamna Plumb, care este un om cu experienţă, un ministru remarcabil, este preşedinta Consiliului Naţional şi era ilogic să fie în acelaşi timp şi preşedintele partidului”, a spus şi Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene din România (UNCJ).  Din poza de final a lipsit Victor Ponta, care  a plecat din sală înainte de vot şi nu a mai revenit, deşi a spus că se va întoarce pentru a vota. Practic, Ponta a pierdut ieri frâiele partidului după o perioadă de cinci ani în care s-a făcut doar voia sa în partid, având de partea sa cartea guvernării asigurată de Gabriel Oprea.

Noua conducere a PSD a ţinut însă să arate că alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD nu va influenţa în niciun fel guvernarea pentru că Gabriel Oprea susţine noua echipă formată în jurul noului şef al PSD. „Înainte de a ieşi la conferinţa de presă am avut o discuţie cu Gabriel Oprea, amicul meu de 15 ani de zile, care sprijină formula votată azi de Comitetul Executiv, şi îl asigur de dorinţa  noastră de colaborare onestă”, a ţinut să precizeze Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite