Ponta: „Băsescu vorbeşte de unirea cu Moldova după ce nouă ani doar a ciocnit la petreceri cu Voronin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta crede că declaraţiile unionist lansate de preşedintele Traian Băsescu pot face mai mult rău Republicii Moldova, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

“Preşedintele Traian Băsescu nu poate îngrăşa porcul înainte de Crăciun pe tema unirii cu Republica Moldova după ce timp nouă ani nu a făcut nimic. Eventual, a ciocnit cu Voronin pe la petreceri, iar astfel de declaraţii pot încuraja chiar Partidul Comuniştilor”, i-a transmis Ponta preşedintelui Traian Băsescu. El a arătat că ar vota în favoarea unirii cu Moldova dacă s-ar dori, dar a precizat că lucrurile nu au ajuns în această fază.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită.

"Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face", a spus preşedintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia din România, cu ministrul de Externe, preşedintele a răspuns: "Mă tem că, până una alta, cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva".

Şeful statului a mai spus: "Dumneavoastră credeţi că ministrul Corlăţean nu ar fi de acord cu unirea celor două state româneşti?". "Eu cred că acum este oportun să o spunem, că avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii. Eu am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune «DA» fără să ezite", a declarat şeful statului, despre unireea României cu Republica Moldova, precizând "Cine poate împiedica un interes naţional?".

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "următorul proiect de ţară pentru România, pe care cred că de acum îl putem spune public este: vrem să ne întregim ţara".

Traian Băsescu a precizat că "nu acesta este momentul în care să putem obţine aşa ceva". "Momentul pe care trebuie să îl valorificăm este şansa republicii Moldova de a intra în procesele de pregătire a accesului în Uniunea Europeană, care durează zece ani", a mai declarat Traian Băsescu, arătând că în zece ani se pot întâmpla lucruri neprevăzute în prezent.

"Ce-i în mână nu-i minciună. Hai spre Uniunea Europeană şi vom vedea", a concluzionat şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite