Ponta şi Băsescu vorbesc pe aceeaşi limbă. Premierul: Este evident că acei separatişti sunt susţinuţi de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta, în acelaşi ton cu preşedintele Traian Băsescu, găseşte Rusia principalul vinovat pentru tragedia aviatică din Ucraina. Şeful Executivului a catalogat evenimentul drept un „atac terorist al separatiştilor“.

„Este evident că acei separatişti au fost şi sunt susţinuţi de Federaţia Rusă şi există o răspundere, cel puţin morală şi politică, a Rusiei pentru ceea ce se întâmplă acolo. România, alături de Statele Unite şi Uniunea Europeană, trebuie să sprijine Ucraina, implicit Moldova şi Georgia, pentru a-şi păstra nu doar independenţa şi suveranitatea, dar şi pentru a combate aceste fenomene. Lucrurile care s-au întâmplat, faptul că mor în continuare oameni nevinovaţi, că au fost atâtea victime în acel atac - evident, terorist - asta nu ne face decât să înţelegem mai mult cât de important este să acordăm încredere şi sprijin, inclusiv bugetar, militarilor români“, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a exprimat ieri poziţia României privind tragedia aviatică din Ucraina. Şeful statului l-a criticat în termeni duri pe preşedintele rus Valdimir Putin, pe care îl găseşte, alături de insurgenţii proruşi, principalul vinovat pentru moartea celor 298 de pesoane aflate la bordul avionului MH17. „Din păcate, Federaţia Rusă este partenerul teroriştilor. Suntem în faţa unei realităţi. Pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, luni după-amiază au murit 180 de cetăţeni olandezi. Astăzi este Ucraina. Mâine se ajunge la frontiera balticilor, a Poloniei, a României“, a spus Băsescu, de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele nu s-a sfiit să acuze şi Europa de pasivitate în relaţia cu Rusia. „Putea UE să facă mai mult? Răspunsul meu este categoric, da.  Aş vrea să ştiu care este cea mai mare valoare a UE? Nu cumva este cetăţeanul european, siguranţa lui? Avem şi valori economice, prosperitatea se asigură din relaţii comerciale, dar s-a ajuns la un punct de a opta între siguranţa cetăţenilor şi relaţiile economice. Este timpul ca Europa să pună pe primul plan siguranţa cetăţenilor ei. A aplica cu mănuşi măsurile din etapa a treia este o eroare. Cu cât întârziem mai mult, cu atât vom plăti mai scump“, a conchis Băsescu.

Citeşte şi:

 Traian Băsescu: Uciderea a 298 de nevinovaţi într-un act terorist nu trebuie să treacă fără consecinţe

"Accidentul nu poate fi lăsat fără o anchetă internaţională şi ceea ce s-a întâmplat, 298 de nevinovaţi ucişi într-un act terorist, nu trebuie să treacă fără consecinţe", a spus şeful statului. El a precizat că asupra acestui lucru se va pronunţa "cu multă claritate de la Cotroceni".

image

Reacţii în cazul tragediei din Ucraina. Ponta: „Vreau mobilizare exemplară!". Duşa: „Aveţi informaţii că avionul a fost doborât?"

Liderii politici români au transmis condoleanţe şi au exprimat sprijinul pentru toţi cei afectaţi de tragedia aviatică petrecută joi, în regiunea Doneţk, însă poziţiile au fost nuanţate

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite