Ponta şi Băsescu se ameninţă cu CSAT-ul. Cum se pot desecretiza stenogramele de şedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta şi-au lansat ameninţări în aceste zile cu desecretizarea discuţiilor din CSAT. Negocierile şi discuţiile care au loc în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării au caracter secret, iar o eventuală aducere a informaţiilor în lumina publică trebuie să treacă prin filtrul prevăzut de regulament.

Regulamentul de organizare al CSAT prevede următoarele:

”ART. 6

(3) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens.


ART. 7
(1) Şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au caracter secret. Şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt conduse de preşedintele acestuia, iar în absenţa sa, de vicepreşedinte”.

Din cele două articole rezultă că o eventuală desecretizare trebuie să treacă prin filtrul unei şedinţe, la care trebuie să fie prezenţi toţi membri CSAT, iar o astfel de decizie trebuie luată prin consens.

Cine sunt membri în CSAT

Traian Băsescu este preşedintele CSAT, în timp ce Victor Ponta, în calitate de premier, este vicepreşedinte. În ordine urmează miniştri Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, Mona Maria Pivniceru, ministrul Justiţiei, Daniel Chiţoiu, inistrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Florin Georgescu, ministrul Finanţelor Publice, George-Cristian Maior director SRI, Teodor Meleşcanu, director SIE, Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, Iulian Fota, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională şi Ion Oprişor, Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Dacă unul dintre membri se opune unei hotărâri, consensul nu este îndeplinit, iar hotărârea, fie se amână, fie este anulată definitiv.

De unde a pornit scandalul dintre preşedinte şi premier

Băsescu a susţinut că premierul ar fi "minţit" în legătură cu disputa din ultima şedinţă CSAT, caz în care este dispus să desecretizeze stenograma şedinţei.

"La CSAT nu s-a discutat despre acel minister despre care el a vorbit o săptămână cum vroiam să ocupăm Guvernul cu un minister făcut la Cotroceni, subiectul nu a fost (...) Subiectul la care s-a inflamat era exact vorba despre armată, unde Dobriţoiu spusese că e într-o situaţie dificilă din punct de vedere al asigurării cheltuielilor materiale pentru armată şi eu am cerut la rectificare să-i suplimenteze fondurile", a spus preşedintele.

Premierul a ţinut să îi răspundă preşedintelui şi i-a transmis "să nu se joace cu focul, că iarăşi... pisica blândă..ştiţi cum...".

"Foarte bine, e foarte bine dacă o face (le desecretizează, n.r.), sigur că da. Eram vreo 20 de oameni acolo. Restul, cu ameninţările domnului preşedinte cu stenogramele, mă amuză. Dar nu vrea să le desecretizăm pe toate? Şi cele din vremea când era prim-ministru domnul Boc, ce se vorbea la CSAT? Şi cele în care au decis reducerea bugetului pentru Apărare? Nu vrea să le desecretizeze şi pe acelea? Că bugetul pentru Apărare a fost redus în fiecare an. Nu ar vrea domnul preşedinte Băsescu să le desecretizeze? Cred că ar fi foarte bine să le desecretizăm", a spus Ponta.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite