Ponta şi Antonescu îşi dispută şefia Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respingerea moţiunii de cenzură cu un scor strâns - 228 de voturi „pentru“ şi 197 „împotrivă“ - a adus un plus de legitimitate social-democraţilor şi liberalilor. Victoria la nivel de imagine relansează competiţia între cei doi protagonişti, PSD şi PNL, miza fiind câştigarea statutului de lider al Opoziţiei.

Moţiunea de cenzură „Opriţi Genocidul", respinsă în urmă cu câteva zile în Parlament, a scos la iveală problemele cu care se confruntă PDL şi fisurile din actuala majoritate parlamentară.

Moţiunea de cenzură a picat la opt voturi diferenţă: 228 pentru, 197 împotrivă / Guvernul rămâne în funcţie

Teo Trandafir: "Votez moţiunea de cenzură. Aştept să mă dea afară din PDL"

Boc: Respingerea moţiunii nu este un motiv de bucurie, este o dovadă de responsabilitate

Ponta: Opoziţia mai are dreptul la o moţiune de cenzură în această sesiune

UNPR îi exclude din partid pe Barna, Ciuhodaru, Mocanu şi Munteanu după ce au votat pentru moţiune

Două gume de mestecat, un piramidon şi o monedă au fost găste în urnele de vot din Parlament

În condiţiile în care au lipsit doar opt voturi pentru ca aleşii să demită Cabinetul Boc, PSD şi PNL pot revendica o victorie, la nivel de imagine. Cele două formaţiuni de Opoziţie au planuri diferite pentru perioada următoare, dar ca să îşi păstreze avantajul obţinut după demersul de contestare a măsurilor asumate de Guvern trebuie să vină cu propuneri concrete, consideră analistul Cristian Pârvulescu.

"Moţiunea de cenzură a adus un câştig mai mare pentru PSD şi mai mic pentru PNL. PSD a recuperat electorat şi a blocat fenomenul migraţiei parlamentare către Putere, ba chiar a reuşit să recupereze din aleşi", mai spune Pârvulescu.

Zoe Petre, analist politic, este de părere că „Opoziţia a câştigat pe fondul pierderii masive suferite de partidele de guvernare". "Preşedintele PNL, Crin Antonescu a avut un discurs mai articulat şi s-a impus ca lider al Opoziţiei", mai spune Zoe Petre.

După ce la alegeri au făcut front comun, PSD şi PNL anunţă că vor avea strategii diferite pentru perioada următoare.

Strategii divergente

Liderul social-democrat, Victor Ponta, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce ar putea depune foarte curând o nouă moţiune de cenzură.
Liberalii însă consideră că momentul potrivit pentru o nouă încercare de dărâmare a Cabinetului Boc va fi în toamnă, "când se vor aduna şi mai multe tensiuni".

"Partidele de poziţie ar trebui să atace în acest moment. Cele opt voturi diferenţă de la moţiunea de cenzură pot fi oricând recuperate", susţine Cristian Pârvulescu.

Moţiunea de cenzură  iniţiată de PSD şi susţinută de PNL a fost respinsă marţi în şedinţa Camerelor reunite, fiind numărate 228 de voturi „pentru" faţă de 236 necesare. Coaliţia de guvernământ a strâns doar 197 de voturi „împotriva" moţiunii.

Migratorii se întorc în Opoziţie

O parte dintre trădătorii UNPR, care au votat pentru moţiunea de cenzură, s-ar putea reîntoarce în PSD. Deputatul Adrian Mocanu are undă verde pentru a reveni în PSD, iar Gheorghe Zoicaş este şi el în discuţii pentru a se alătura social-democraţilor.

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat încă după votul din Parlament că partidul îşi deschide porţile pentru aleşii care au trădat Puterea. "Dacă vor fi oameni care corespund criteriilor pe care noi le-am pus pentru toţi parlamentarii noştri, probabil că-i vom primi", a spus Ponta.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite